Οι all time classic ταινίες που μπορείς να δεις στο Netflix

Old school κινηματογραφικά "διαμάντια" για να streamάρεις τις ημέρες και τις νύχτες της καραντίνας.

Υπάρχουν ταινίες που κυκλοφορούν σήμερα και αύριο δεν τις θυμάται κανείς. Στην κατηγορία αυτή δεν ανήκουν σίγουρα τα φιλμ που ακολουθούν και περιλαμβάνονται στην λίστα του Netflix με τις κλασικές επιλογές. Πρόκειται για κινηματογραφικά "διαμάντια" που έχουν μείνει στην ιστορία της 7ης Τέχνης και θα μνημονεύονται από γενιές και γενιές. 

Dirty Dancing

"Nobody puts baby in the corner", λέει ο ντυμένος με δερμάτινο τζάκετ Patrick Swayze σε μία από τις πιο διάσημες ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ μερικές σκηνές παρακάτω σηκώνει ψηλά στα γεροδεμένα χέρια του την Jennifer Grey υπό τους ήχους του Time of my life - από τα πιο εμβληματικά κινηματογραφικά καρέ. 

Τα καλά παιδιά (Goodfellas) 

Η πιο επική ταινία της τεράστιας φιλμογραφίας του Martin Scorsese αφορά την άνοδο και τη πτώση ενός γκάνγκστερ (Ray Liotta), με το δίδυμο Robert De Niro- Joe Pesci να αναλαμβάνουν τους δύο κομβικότερους χαρακτήρες της πλοκής. Η απειλή της βίας είναι ανυπόφορα ζωντανή και στα 148 λεπτά του φιλμ.

Κακόφημοι δρόμοι (Mean Streets) 

Με φόντο τα σκοτεινά σοκάκια της Νέας Υόρκης και ένα budget που δεν ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο δολάριο ευοδώθηκε η παρθενική συνεργασία των Scorsese και De Niro, αποτελώντας τον καλύτερο πρόλογο για την μετέπειτα κοινή πορεία τους σε ένα ωμό, βίαιο και επικίνδυνα όμορφο φιλμ που σκιαγραφεί τη ζωή στην ιταλική συνοικία της Νέας Υόρκης.

Pulp Fiction

Η ταινία που χάρισε τον πρώτο Χρυσό Φοίνικα στον Quentin Tarantino τον Μάιο του 1994 είναι εκείνη που θεωρείται η σήμα κατατεθέν της φιλμογραφίας του. Όχι αδίκως. Μέσω αυτής μας παρέδωσε μερικές από τις πιο καθηλωτικές ερμηνείες, τις πιο θρυλικές σκηνές (ο χορός της μούσας του, Uma Thurman με τον John Travolta) και από τις πιο ιστορικές ατάκες (Any time of the day is a good time for pie, Play with matches, you get burned) του σύγχρονου Χόλιγουντ.

Ο σημαδεμένος (Scarface)

Ο Tony Montana είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους ρόλους του Al Pacino στο crime drama του Brian De Palma, που διηγείται την ιστορία ενός Κουβανού πρόσφυγα που φτάνει το 1980 στο Μαϊάμι και γίνεται βαρώνος στο καρτέλ ναρκωτικών στη ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαΐνης στη δεκαετία του '80.

Το εξπρές του μεσονυχτίου (Midnight Express)

Βασισμένος στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Billy Hayes, ο Oliver Stone έγραψε μία επική ιστορία για έναν Αμερικανό φοιτητή που κλείνεται σε τουρκική φυλακή με την κατηγορία ότι προσπάθησε να περάσει λαθραία χασίς και ο Alan Parker τη μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.

Κράμερ εναντίον Κράμερ (Kramer vs. Kramer)

Το νομικό δράμα του Robert Benton με τους Dustin Hoffman και Meryl Streep για τον αντίκτυπο που έχει το διαζύγιο ενός παντρεμένου ζευγαριού στο περιβάλλον τους και ιδιαίτερα στο μικρό τους γιο, επανήλθε φέτος έντονα στο προσκήνιο χάρη στο τρυφερό φιλμ "Ιστορία Γάμου". 

Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting)

O ρόλος του Δρ. Sean Maguire χάρισε στον Robin Williams το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του. Στην καλύτερη, ίσως, ταινία που πρόλαβε να γυρίσει, ο ηθοποιός στήνεται απέναντι στον Matt Damon ως ψυχίατρος, ως φίλος, ως πατρική φιγούρα και ως προβοκάτορας. Και κάποια στιγμή, τον οδηγεί στο πάρκο και σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του σινεμά της δεκαετίας του 1990.

Μάτια ερμητικά κλειστά (Eyes Wide Shut) 

Ο Stanley Kubrick γύρισε το 1999 το κύκνειο άσμα του, ένα αινιγματικό φιλμ για τα ανομολόγητα ερωτικά πάθη των παντρεμένων, σοκάροντας με την επιλογή του να έρθει σε συμφωνία με έναν από τους πιο εμπορικούς ηθοποιούς των 90s, τον Tom Cruise.

Ξένοιαστος Καβαλάρης (Easy Rider) 

Peter Fonda και Dennis Hopper -παίζει και σκηνοθετεί- συναντιούνται σε αυτό εδώ το δράμα για δύο περιθωριακούς τύπους που αναλαμβάνουν να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι με τις μοτοσυκλέτες τους από το Λος Άντζελες προς το Μεξικό για να πουλήσουν κοκαΐνη.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (A Clockwork Orange)

Το ίσως πιο αμφιλεγόμενο έργο όλων του Kubrick. Μία σπουδή στη βία, τόσο των συμμοριών όσο και του κράτους και του σωφρονιστικού συστήματος. Να σημειωθεί ότι η ταινία θεωρήθηκε εξτρεμιστική για την εποχή της και απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες, προκαλώντας τις αντιδράσεις των δεξιών πολιτικών κομμάτων, αλλά και της Καθολικής Εκκλησίας. Βαθιά ενοχλημένος και προσβεβλημένος, ο Kubrick ​​​​​ζήτησε η ταινία να μην προβληθεί στην Αγγλία παρά μόνο μετά το θάνατό του.

Ο άγνωστος (The Stranger)

Στο πρώτο φιλμ νουάρ του Orson Welles σε ρόλο σκηνοθέτη και ηθοποιού, ένας κυνηγός ναζί ελευθερώνει έναν εγκληματία πολέμου με σκοπό να τον οδηγήσει στον διαβόητο Φραντς Κίντλερ, που ζει με νέα ταυτότητα σαν ευυπόληπτος πολίτης.

Σπάρτακος (Spartacus)

Ένας κινηματογραφικό έπος που αντέχει στον χρόνο. Η ίσως πιο εμβληματική ταινία του αείμνηστου Kirk Douglas, σίγουρα ο πιο εμβληματικός του ρόλος - αυτός του θρακικής καταγωγής σκλάβου που υποκίνησε την επανάσταση των μονομάχων κατά την ρωμαϊκή αρχαιότητα. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Howard Fast, που διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από τον Dalton Trumbo.

2001: Η οδύσσεια του διαστήματος (2001: A Space Odyssey)

H ανθρώπινη εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη και η εξωγήινη ζωή είναι οι τρεις θεματικές του sci fi κινηματογραφικού έπους του Kubrick, που βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερων Οπτικών Εφέ, το μοναδικό χρυσό αγαλματίδιο της καριέρας του. Η ιστορία εστιάζει σε μια σειρά επαφών μεταξύ των ανθρώπων και μυστηριωδών μαύρων μονολίθων, οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης