5 cult ταινίες για την επανάσταση του 1821

Αθάνατα διαμάντια γεμάτα τραγελαφικές σκηνές.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 25 Μαρτίου 2020

Το 1821 είναι μία πραγματικά παρεξηγημένη ιστορική περίοδος. Αντί να μαθαίνουμε την πραγματική της αξία και το πώς φτωχοί κατά κύριο λόγο άνθρωποι ξεσηκώθηκαν τόσο ενάντια σε μία Οθωμανική αυτοκρατορία που παράκμαζε με ταχύτατους ρυθμούς, όσο και στους ντόπιους υποτακτικούς της, μαθαίνουμε κυρίως "παραμυθάκια" με επικίνδυνες πολλές φορές απολήξεις. Δυστυχώς, το ελληνικό σινεμά δεν ξέφυγε από αυτήν τη νόρμα. Ευτυχώς, όμως, μας έδωσε πολλές cult στιγμές μέσα από αυτήν.

Έτσι, αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει μία ταινία με πραγματικό ενδιαφέρον για την Ελληνική Επανάσταση, μπορεί να παρακολουθήσει το Μπάυρον, Μπαλάντα για ένα δαίμονα (1992) του Νίκου Κούνδουρου. Αν πάλι θέλει να χαμογελάσει με σκηνές που έχουν αποθανατιστεί ξανά και ξανά ως memes στο ελληνικό ίντερνετ μπορεί να τσεκάρει την παρακάτω λίστα. 

ΥΣ: Και όμως, πολλοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες που συμμετείχαν σε αυτά τα cult έπη είχαν σοβαρές περγαμηνές πίσω τους.

Η λίμνη των στεναγμών (1959)

Σε μία εποχή που το παλιό καλό ελληνικό σινεμά έκανε θαύματα στην κωμωδία, οι κοινωνικές ταινίες δεν είχαν δυστυχώς παρόμοια τύχη. Όταν μάλιστα κινούνταν στον χώρο του ιστορικού δράματος τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά αμφιβόλου ποιότητας - ακόμα και με σπουδαίους ηθοποιούς όπως η Ειρήνη Παπά να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Ο Αστραπόγιαννος (1970)

Ή μάλλον πιο αξιοπρεπής ταινία της λίστας, με βραβείο από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τον Νίκο Κούρκουλο να δεσπόζει στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως ο φοβερός και τρομερός αρματολός. Βέβαια, ούτε αυτή καταφέρνει να ξεφύγει τελείως από την έννοια του cult.

Μαντώ Μαυρογένους (1971)

Το γεγονός ότι η αείμνηστη Τζένη Καρέζη έχει αψεγάδιαστο στυλ και μαλλί ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ταινίας, συνεχίζει 49 χρόνια μετά να ξεπερνά ακόμα και τον πιο εύπιστο θεατή.

Παπαφλέσσας (1971)

Τo magnum opus των ταινιών για το 1821. Τα views που μετράει για όλους τους λάθους λόγους στο ελληνικό YouTube είναι πραγματικά εκατομμύρια ενώ όχι μία, ούτε δύο αλλά πολλές διαφορετικές ατάκες έχουν γράψει χρυσή ιστορία στα memes.

Σουλιώτες (1972)

Η σκηνή που ανατινάσσεται το Κούγκι, θα μπορεί να διδάσκεται εις τον αιώνα τον άπαντα για το πώς δεν πρέπει να γυρίζονται δραματικές σεκάνς που αποτελούν το κρεσέντο ενός ιστορικού δράματος.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Βιβλία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι all time classic ταινίες που μπορείς να δεις στο Netflix

Old school κινηματογραφικά "διαμάντια" για να streamάρεις τις ημέρες και τις νύχτες της καραντίνας.

8 ταινίες με πρωταγωνιστή το τοπίο

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Σικελία, ταινίες που σε κάνουν να θέλεις να φτιάξεις βαλίτσες.