10 οσκαρικές ταινίες στο Netflix

Ο "Θείος Όσκαρ" μετακομίζει στην πλατφόρμα μέσα από μία χρυσή δεκάδα.

"Είναι ωραίο να είσαι υποψήφιος, αλλά πολύ καλύτερο να παίρνεις και το αγαλματάκι", αναγράφεται στην κατηγορία του Netflix με τις βραβευμένες ταινίες που προβάλλονται στην πλατφόρμα. Συνεπώς, η λίστα που ακολουθεί δεν θα μπορούσε να μην είναι οσκαρική, με όλα τα φιλμ της προτεινόμενης δεκάδας να έχουν αποσπάσει τουλάχιστον ένα χρυσό αγαλματίδιο. 

Roma

3 βραβεία Όσκαρ, Σκηνοθεσίας, Ξενόγλωσσης ταινίας, Φωτογραφίας

Η πιο προσωπική ταινία του Alfonso Cuarón ήταν ένα ασπρόμαυρο, γεμάτο βιογραφικά στοιχεία διαμαντάκι και η πρώτη ουσιαστικά σπουδαία ταινία σε παραγωγή του Netflix, που έστειλε το δίκτυο streaming χωρίς πολλά λόγια στα βραβεία Όσκαρ. Η υπόθεση τοποθετείται στο Μεξικό το 1970 και το 1971 και αναφέρεται στη ζωή μιας υπηρέτριας σε ένα σπίτι μιας μεσοαστικής οικογένειας.

Η αόρατη κλωστή (Phantom Thread)

1 βραβείο Όσκαρ, Κοστουμιών

Στο κύκνειο άσμα της υποκριτικής του καριέρας, ο Daniel Day-Lewis, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Paul Tomas Anderson, υποδύθηκε έναν φημισμένο μόδιστρο στα 50s του Λονδίνου, στην αυστηρή ζωή του οποίου εισβάλλει μία γοητευτική νεαρή γυναικά, που μεταμορφώνεται σε μούσα και ερωμένη του. 

Birdman

4 βραβεία Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Φωτογραφίας 

Ή "Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας", όπως είναι ο πλήρης τίτλος της ταινίας του Alejandro González Iñárritu με πρωταγωνιστή τον Michael Keaton, από τα υποτιμημένα ταλέντα του Χόλιγουντ, που ωστόσο εδώ έδειξε την πραγματική του ερμηνευτική αξία. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός ηθοποιού, που έχει ταυτιστεί με έναν σουπερηρωικό ρόλο, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει μία θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ. 

Ο νονός

3 βραβεία Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Αντρικού Ρόλου

Από τη μία, είναι τα διαχρονικής σημασίας ζητήματα που θίγει -η δύναμη του χρήματος, η αγάπη για την οικογένεια, η δίψα για εκδίκηση, η προδοσία, η διαφθορά, οι πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου-, από την άλλη οι σπουδαίες ερμηνείες κορυφαίων ηθοποιών, αλλά και οι ατάκες που κόβουν σαν λεπίδα. Το αριστούργημα του Francis Ford Coppola είναι ίσως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών.

12 χρόνια σκλάβος (12 Years a Slave)

3 βραβεία Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β' Γυναικείου Ρόλου

Ο Steve McQueen μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την αυτοβιογραφία Twelve Years a Slave του Solomon Northup, ενός ελεύθερου μαύρου άνδρα που απήχθη στην Ουάσινγκτον το 1841, πουλήθηκε στη σκλαβιά και εργάστηκε σε φυτείες στη Λουιζιάνα για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του, και έγινε ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης και παραγωγός που κερδίζει χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας.

Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting)

2 βραβεία Όσκαρ, Β' Ανδρικού Ρόλου και Πρωτότυπου Σεναρίου

O ρόλος του Δρ. Sean Maguire χάρισε στον Robin Williams το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του. Στην καλύτερη, ίσως, ταινία που πρόλαβε να γυρίσει, ο ηθοποιός στήνεται απέναντι στον Matt Damon ως ψυχίατρος, ως φίλος, ως πατρική φιγούρα και ως προβοκάτορας. Και κάποια στιγμή, τον οδηγεί στο πάρκο και σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του σινεμά της δεκαετίας του 1990.

The social network

3 βραβεία Όσκαρ, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ, Μουσικής

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τη βιογραφική ταινία του David Fincher σε σενάριο Aaron Sorkin για τον Mark Zuckerberg, ρόλο που κράτησε ο Jesse Eisenberg. Η υπόθεση ξεκινά από το Χάρβαρντ του 2003 για να καταλήξει στην αρχή της απίστευτης πορείας του ιδρυτή του Facebook μέχρι την κορυφή.

Ο λόγος του βασιλιά (The King's Speech) 

4 βραβεία Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Α' Ανδρικού Ρόλου

Ο Colin Firth παρέδωσε μία καθηλωτική ερμηνεία, υποδυόμενος τον δευτερότοκο γιο του βασιλιά του Γεωργίου του 5ου, Αλβέρτο, που πάσχει από τραυλισμό, και καλείται να αναλάβει τον βασιλικό θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του και την παραίτηση του μεγαλύτερου αδελφού του. 

Το εξπρές του μεσονυχτίου (Midnight Express)

2 βραβεία Όσκαρ, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μουσικής

Βασισμένος στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Billy Hayes, ο Oliver Stone έγραψε μία επική ιστορία για έναν Αμερικανό φοιτητή που κλείνεται σε τουρκική φυλακή με την κατηγορία ότι προσπάθησε να περάσει λαθραία χασίς και ο Alan Parker τη μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)

1 βραβείο Όσκαρ, Πρωτότυπου Σεναρίου 

Το πιο παλαβό από τα παλαβά σενάρια του Charlie Kaufman και η πιο διαφοροποιημένη ερμηνεία από την υποκριτική μανιέρα του Jim Carrey στον ρόλο ενός ερωτοχτυπημένου και πληγωμένου άντρα που ενώ αρχικά απευθύνεται σε μία κλινική "διαγραφής της μνήμης" για να του σβήσουν κάθε ανάμνηση από την πρώην σύντροφό του Κλεμεντάιν, τελικά το μετανιώνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.