Πρώτο trailer για το Da 5 Bloods του Spike Lee

Πικρό χιούμορ, ψυχεδέλεια και επιστροφή στις ζούγκλες του Βιετνάμ.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 19 Μαΐου 2020

Τι άλλο μπορεί να παρουσιάσει το σινεμά για τον Πόλεμο του Βιετνάμ μετά τη "Αποκάλυψη, Τώρα!"; Το αριστούργημα του Francis Ford Coppola θα ρίχνει πάντα τη βαριά σκιά του σε οποιοδήποτε άλλο φιλμ του είδους, αυτό όμως είναι που κάνει και την προσπάθεια του Spike Lee τόσο γενναία. Το πρώτο trailer της νέας του ταινίας Da 5 Bloods, σε παραγωγή Netflix, είναι εδώ γεμάτο με πικρό χιούμορ, αναφορές στα 70s, ψυχεδελικό soundtrack, ολόφρεσκη ιστορία και εικόνες από τις υγρές ζούγκλες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

O οσκαρικός σκηνοθέτης δίνει τη δικιά του εκδοχή σε μία "κουρασμένη" θεματική: Πολλά χρόνια μετά τη λήξη του, τέσσερις βετεράνοι του Πολέμου του Βιετνάμ -Paul (Delroy Lindo), Otis (Clarke Peters), Eddie (Norm Lewis), and Melvin (Isiah Whitlock, Jr.)- επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος με σκοπό με σκοπό να βρουν τα ίχνη του χαμένου τους αρχηγού (Chadwick Boseman) αλλά και το χρυσάφι που είχαν κρύψει στη ζούγκλα. Το τι ακριβώς θα ακολουθήσει και το τι μπερδέματα, περιπέτειες και εσωτερικές αναζητήσεις θα προκύψουν είναι κάτι που μονάχα ο Spike Lee γνωρίζει.

Το trailer

Στο trailer παρακολουθούμε την κλασική τακτική του σκηνοθέτη να μπλέκει πλάνα αρχείου με κινηματογραφημένες σκηνές ενώ οι αναφορές στα 70s με τον Richard Nixon να δηλώνει την παραίτηση του από την προεδρία των ΗΠΑ είναι παραπάνω από εμφανείς. Τα χρώματα παρότι η ιστορία διαδραματίζεται στο σήμερα είναι ψυχεδελικά ως φόρος τιμής στην εποχή ενώ το logo του "Αποκάλυψη, Τώρα!" λειτουργεί ως ειρωνεία απέναντι σε αυτό που σκεφτόμαστε όλοι όταν παρακολουθούμε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Πόλεμο του Βιετνάμ - το αριστούργημα του Coppola με άλλα λόγια.

Ο Spike Lee κατάφερε με το BlacKkKlansman (2018) να σπάσει ένα σερί ταινιών που δεν είχαν κάνει καλή εντύπωση σε κοινό και κριτικούς. Σίγουρα θα προσπαθήσει, μπλέκοντας για άλλη μία φορά με μία περίοδο της αμερικανικής ιστορίας όπου το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων βρισκόταν πολύ ψηλά στην ατζέντα, να συνεχίσει ό,τι ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Στις 12 Ιουνίου 2020 θα γνωρίζουμε αν τα κατάφερε τελικά. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταινίες