Το Ted Lasso είναι η feelgood τηλεόραση που έχουμε ανάγκη

Η σειρά της Apple TV+ είναι ακριβώς ότι χρειαζόμασταν το 2020.

Πίσω στον Αύγουστο του 2013, το NBC Sports έφερε στις ζωές μας τον Ted Lasso. Στο διαφημιστικό mini movie για την προώθηση της Premier League στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Jason Sudeikis υποδυόταν έναν προπονητή αμερικανικού ποδοσφαίρου, που μη έχοντας καμία απολύτως ιδέα για το "δικό" μας ποδόσφαιρο, αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Τότεναμ.

Επτά χρόνια αργότερα, η Apple TV+ αξιοποιεί στο έπακρο την ιδέα, παραδίδοντας μία εξαιρετικά feelgood σειρά με θέμα το ποδόσφαιρο που όμως δεν μιλά (μόνο) για τον βασιλιά των σπορ. Το Ted Lasso, που έκανε πρεμιέρα στα τέλη Αυγούστου, είναι η πρώτη σε προτιμήσεις σειρά της εν λόγω πλατφόρμας για τον Οκτώβριο, για όλους τους σωστούς λόγους.

Η ώρα της comfort τηλεόρασης

Το 2020 είναι αυτό που είναι και ίσως δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερο επ' αυτού. Καμία φορά, το μόνο που αρκεί για να σε κάνει να νιώσεις έστω και λίγο καλύτερα, είναι η comfort τηλεόραση που προσφέρουν οι πλατφόρμες streaming. Η Apple TV+ ποντάρει ακριβώς σε αυτό με το Ted Lasso και τα καταφέρνει περίφημα. Ο Jason Sudeikis βρίσκεται και πάλι στον ομώνυμο ρόλο δίχως όμως την αμερικανική έπαρση του σποτ του 2013. Πάντοτε όμως με την ίδια διάθεση να κάνει τα πράγματα να δουλέψουν, ακόμη κι αν δεν έχει ιδέα για το τι ακριβώς πρέπει πρακτικά να πραγματοποιήσει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους δημιουργούς της σειράς -που συμμετέχει και σαν executive producer- είναι ο Bill Lawrence, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα Scrubs και Cougartown. Πολλοί από την ομάδα των σεναριογράφων δε, έχουν εργαστεί σε δουλειές όπως τα Scrubs, Saturday Night Live, Key & Peele, Dear White People, Rick and Morty και Crashing. Τα δύο παραπάνω στοιχεία εγγυώνται το άψογο γράψιμο, την τέλεια ισορροπία και την μοναδικά θετική αίσθηση που σου αφήνει το Ted Lasso.

Η πλοκή και το cast

Όσον αφορά το story, είναι περίπου το ίδιο, με τον coach Lasso να παρουσιάζεται (σε σχέση πάντοτε με το σποτ του NBC Sports) περισσότερο συμπαθητικός, το ίδιο αστείος και, κυρίως, με βαθιά ενσυναίσθηση. Νοιάζεται για τους γύρω του, το δείχνει και το κάνει με τον τρόπο του. Αντί για την Τότεναμ, στην παραγωγή της Apple TV+ αναλαμβάνει την AFC Richmond, μεσούσης της σεζόν, με στόχο να την διατηρήσει στην Premier League, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό στην Championship. Στην πραγματικότητα, η πρόσληψή του είναι μία απόφαση της νέας ιδιοκτήτριας του συλλόγου Rebecca Welton, που μετά το χωρισμό της με τον πρώην Πρόεδρο της ομάδας Rupert Mannion, θέλει να τη δει να καταστρέφεται. Στην πορεία όμως, τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν αισθητά.

Το Ted Lasso είναι η feelgood τηλεόραση που έχουμε ανάγκη
TED LASSO ΣΕΙΡΑ 2020 APPLE TV+ 2
TED LASSO ΣΕΙΡΑ 2020 APPLE TV+ 4

Το cast του Ted Lasso θα μπορούσε, με κάθε μετριοπάθεια, να χαρακτηριστεί άψογο. Πέρα από τον Sudeikis, βλέπουμε την Hannah Waddingham (ναι, η Septa Unella από το περίφημο walk of shame του Game of Thrones) στο ρόλο της κ. Welton, τον Brendan Hunt σαν τον πιστό βοηθό προπονητή Coach Beard (που γνωρίζει ακριβώς πώς παίζεται το ποδόσφαιρο), τον Nick Mohammed σαν τον επιστάτη Nathan, τον Jeremy Swift σαν τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές Higgins, την Juno Temple σαν την τυπική πλην όμως χρήσιμη για την ομάδα WAG Keeley και τους Brett Goldstein και Phil Dunster σαν Roy Kent και Jamie Tartt, αντίστοιχα.

Οι δύο τελευταίοι είναι ποδοσφαιριστές της ομάδας: Ο πρώτος, ένας σκληροτράχηλος βετεράνος μέσος και ο μόνος που -υποτίθεται ότι- έχει κερδίσει το Champions League με την Τσέλσι. Ο δεύτερος, ένα ανερχόμενο αστέρι του αγγλικού ποδοσφαίρου που βρίσκεται στην AFC Richmond ως δανεικός από την πρωταθλήτρια (στη σειρά) Μάνστεστερ Σίτι του Pep Guardiola, με αστείρευτο ταλέντο και άκρως προβληματικές αντιλήψεις. Μοιραία, όπως πιθανότατα καταλαβαίνεις, η ρήξη μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη. Τη διαφορά κάνουν ακόμη και οι μικρότεροι ρόλοι, όπως εκείνος του Cristo Fernández, που υποδύεται τον γεμάτο χαρά Μεξικανό striker Dani Rojas.

TED LASSO ΣΕΙΡΑ 2020 APPLE TV+ 5

Εκείνο όμως που χρίζει συζήτησης για τους ρόλους του Ted Lasso είναι πως οι χαρακτήρες είναι από τους πιο καλογραμμένους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ο καθένας τους ολοκληρώνει στα 10 επεισόδια της πρώτης σεζόν τον κύκλο του, έχοντας όμως άπλετο χώρο για να αναπτυχθεί περισσότερο στη συνέχεια. 

Γιατί να το δεις

Συνδυάζοντας έξοχα την κωμωδία, το δράμα και τα σπορ, είναι μία σειρά για εκείνους που λατρεύουν το ποδόσφαιρο αλλά και για όσους δεν έχουν ιδέα από μπάλα. Έχει εξαιρετικό χιούμορ που μάλιστα καλύπτει ένα ευρύ και ετερόκλητο φάσμα - θα δεις από slapstick καταστάσεις μέχρι witty διαλόγους και από dad jokes έως βρετανικό φλέγμα και φαινομενικά ασύνδετες συζητήσεις με σπουδαίο όμως υπόβαθρο.

Παρά τον εξαιρετικά θετικό τόνο του, το show δεν κρύβεται από τον εαυτό του, περιλαμβάνοντας κάποιες πολύ δραματικές σκηνές, που μέχρι ενός σημείου παραμένουν καλά κρυμμένες αλλά βγαίνουν στην επιφάνεια την κατάλληλη στιγμή. Δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές παίρνουν επίπονα διαζύγια και ένας από τους σταρ της ομάδας καλείται να συμβιβαστεί με την ιδέα πως κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον χρόνο. Όλες αυτές οι περιπτώσεις περιγράφονται με τρόπο συγκινητικό αλλά και ελπιδοφόρο ταυτόχρονα.

TED LASSO ΣΕΙΡΑ 2020 APPLE TV+ 3

Επιπροσθέτως, αν και μιλάμε για μία σειρά με πρωταγωνιστές κυρίως άντρες, είναι δύο γυναικείοι χαρακτήρες -η Rebecca και η Keeley- που προσδίδουν περιπλοκότητα, χάρη και ευφυΐα στο όλο εγχείρημα, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει γύρω τους.

  • Fun fact: Οι άνθρωποι της παραγωγής έχουν στήσει ένα blog για την AFC Richmond, που ανανεώνεται από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, λειτουργώντας σαν το επίσημο site της ομάδας που βλέπεις στη σειρά. Η συμβουλή μου είναι να το επισκεφθείς αφού παρακολουθήσεις τα επεισόδια της πρώτης σεζόν.

Σχεδόν αμέσως μετά την πρεμιέρα της σειράς (για την ακρίβεια μία εβδομάδα αργότερα), η Apple ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύντομα και δεύτερη σεζόν, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας και κυρίως κατά πόσο αυτή θα επιτρέψει τα γυρίσματα. Το φινάλε της season 1 πάντως αφήνει περιθώρια ακόμη και για τρίτο κύκλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.