Barbarians, το αντίδοτο στο Game of Thrones

Η επική σειρά του Netflix τα κατάφερε πολύ καλά και τώρα ετοιμάζεται για τη S02.

Σκοτεινά δάση, βάρβαροι πολεμιστές, καλά εξοπλισμένοι στρατιώτες της Αυτοκρατορίας, δολοπλοκίες, ένοχα μυστικά και πάθη, επικές μάχες. Το Barbarians του Netflix είχε όλα τα φόντα για να γίνει τηλεοπτικό hit. Η συνταγή ήταν δοκιμασμένη και, τελικά, τα κατάφερε μία χαρά. Σίγουρα, δεν είναι κάποιο αριστούργημα που θα αφήσει εποχή, ήταν όμως από εκείνες τις επικές σειρές που μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Μετά το τέλος του Game of Thrones, το κενό είναι μεγάλο και οι διάδοχοι που ερίζουν για τον σιδερένιο τηλεοπτικό θρόνο πολλοί.

Σε αντίθεση με τις πολυδιαφημισμένες αμερικανικές παραγωγές, όπου διάσημα ονόματα του Χόλιγουντ παίρνουν μεταγραφή για τη μικρή οθόνη (βλέπε Henry Cavill στο Witcher), το Barbarians κράτησε την μπάλα χαμηλά: H καθαρά γερμανική παραγωγή δεν επένδυσε σε stars διεθνούς βεληνεκούς.  Άλλωστε, το επίσης γερμανικό Dark ή το ισπανικό La Casa Del Papel έχουν δείξει -ή μάλλον καλύτερα χαράξει- τον δρόμο.

Ποια όμως ήταν υπέρ και ποια τα κατά ενός tv show που διαδραματίζεται το 9 μ.Χ. στα σκοτεινά δάση του ευρωπαϊκού Βορρά, εκεί όπου οι "Βάρβαροι" εξεγείρονται ενάντια στην καταπίεση του ρωμαϊκού ζυγού;

Τα υπέρ

Barbarians, το αντίδοτο στο Game of Thrones

το Barbarians είναι μία ευχάριστη επική σειρά, με αρκετές ανατροπές και χωρίς παραμυθένιες υπερβολές

Η κάμερα μας γυρίζει πίσω, στα πρώτα μετά Χριστόν χρόνια, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έχει κατακτήσει όλο σχεδόν τον γνωστό κόσμο και υπάρχουν μερικά μόνο μικρά γερμανικά χωριά που αντιστέκονται ακόμα. Η καταπίεση των Ρωμαίων έχει γονατίσει τους "Βάρβαρους". Ένας νεαρός Ρωμαίος αξιωματικός με το όνομα Αρμίνιος θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας: Είναι Γερμανός πρίγκιπας, μεγάλωσε στη Ρώμη ως όμηρος, έλαβε ρωμαϊκή εκπαίδευση, ανέβηκε ψηλά στη στρατιωτική ιεραρχία της αυτοκρατορίας και τώρα αποφάσισε να μεταμορφωθεί στη νέμεση της θετής του πατρίδας.

Το σενάριο φαντάζει υπερβολικό είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Το Barbarians έμεινε (σχετικά) πιστό σε αυτό κερδίζοντας την πρώτη και πιο σημαντική μάχη. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι Γερμανοί μιλούν Γερμανικά και οι Ρωμαίοι Λατινικά προσδίδει έξτρα δόσεις αληθοφάνειας (σ.σ: Όχι άλλα ιστορικά δράματα όπου οι Αμερικανοί ηθοποιοί μιλούν με ηλίθιες προφορές σας παρακαλούμε πολύ). Ναι, υπάρχουν, κάποιες μικρές σεναριακές ατασθαλείες που αποτελούν ιστορικές ανακρίβειες αλλά πρόκειται για "ποιητική αδεία" που λειτουργεί αρκετά καλά χωρίς να σε ξενερώνει.

Αν κάποιος δε γνωρίζει το ιστορικό πλαίσιο, σίγουρα θα βρεθεί προ εκπλήξεων και μεγάλων ανατροπών. Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά καλή και αρκετά σκοτεινή θυμίζοντας περισσότερο ντοκιμαντέρ και λιγότερο χολιγουντιανό παραμυθάκι - κάτι που πρώτο είχε πετύχει το Vikings του History Channel και πολύ σωστά ακολούθησε και το Barbarians.

Barbarians, το αντίδοτο στο Game of Thrones

Όσο για το διψασμένο για βία και γυμνό κοινό; Οι σκηνές μάχης είναι καλογυρισμένες και αρκετά αληθοφανείς, αν και κάποιες φορές είναι φανερό πως το budget έλειπε -όπως η τελική σκηνή μάχης- έτσι ώστε τα πράγματα να γίνουν ακόμα πιο εντυπωσιακά. Η παρουσία, τώρα, της Jeanne Goursaud σίγουρα αποζημιώνει καθώς η αδάμαστη ομορφιά της ταίριαξε γάντι στη "βάρβαρη" σειρά. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε ξανά και ξανά τη Γερμανίδα ηθοποιό, αφού το γκελ που έκανε στο αντρικό κοινό ήταν τεράστιο.

Τελικά, το Barbarians είναι μία ευχάριστη επική σειρά, με αρκετές ανατροπές, χωρίς παραμυθένιες υπερβολές που ρίχνει φως σε μία κορυφαία στιγμή της γερμανικής ιστορίας. Σε μία εποχή όπου τα επικά δράματα είναι πιο hot από ποτέ, το Netflix χτύπησε για άλλη μία φορά διάνα.   

Τα κατά

Barbarians, το αντίδοτο στο Game of Thrones 2

Nα τονίσουμε ότι το Barbarians δε φτάνει ούτε στο μικρό δαχτυλάκι του Rome (HBO)

Υπάρχει, λοιπόν, κάποιο τεράστιο "αλλά" που μπορεί να ξενερώσει του θεατές; Η αλήθεια είναι ότι οι ερμηνείες των βάρβαρων πρωταγωνιστών είναι είτε χλιαρές (Jeanne Gourseda ως Thusnelda), είτε αδιάφορες (David Schütter ως Folkvin Wolfspeer) και μένει στους Ρωμαίους να σώζουν την παρτίδα μέσα από τον κεντρικό χαρακτήρα Αρμίνιο (Laurence Rupp) και τον Ρωμαίο κυβερνήτη της περιοχής Βάρο (Gaetano Aronica). Μάλιστα, ενώ αρκετοί από τους ηθοποιούς έχουν σοβαρές περγαμηνές -και ας μην είναι γνωστοί καθώς δε συμμετέχουν στο Χόλιγουντ- δεν υπάρχει καμία ερμηνεία που πραγματικά να ξεχωρίζει. Αυτή, λοιπόν, η αρνητική αλήθεια βαραίνει τους δημιουργούς Andreas Heckmann, Arne Nolting και Jan Martin Scharf.

Όπως επίσης τους βαραίνει το γεγονός ότι είδαμε κάποιες σκηνές που έμοιαζαν καρμπόν με σκηνές που έχουμε παρακολουθήσει στο πρόσφατο παρελθόν: Η στιγμή όπου ένας τεράστιος άντρας κρατά με αυτοθυσία μία πόρτα (Hold the door από GoT) αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όσο για την υπερβολική βία που κάνει την εμφάνισή της κάποιες φορές στην οθόνη; Ας μη γελιόμαστε, οι καταστάσεις στην πραγματικότητα των αρχαίων γερμανικών δασών θα πρέπει να ήταν πολύ, πολύ, μα πάρα πολύ χειρότερές.

Κλείνοντας τις αρνητικές επισημάνσεις, πρέπει να τονίσουμε ότι το Barbarians δε φτάνει ούτε στο μικρό δαχτυλάκι του Rome (HBO). Η σύγκριση όμως ίσως είναι λίγο άδικη: Είναι περίπου σαν να συγκρίνεις μία νέα μαφιόζικη σειρά με το τηλεοπτικό αριστούργημα που λέγεται Sopranos

Η S02

Barbarians, το αντίδοτο στο Game of Thrones

Κάπου εδώ είναι η ώρα να αποχωρήσεις τρέχοντας αν δεν έχεις τη δει την πρώτη σεζόν. Ακολουθούν βάρβαρα spoilers που θα πληγώσουν κάθε προσπάθεια να παρακολουθήσεις τη σειρά. Εμείς σε προειδοποιήσαμε και τώρα έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας.

 Τι μας μένει λοιπόν μετά τη δεινή ήττα των Ρωμαίων στο Τευτοβούργιο Δρυμό, εκεί όπου έπεσαν στην καλοστημμένη παγίδα του μεγαλωμένου στη Ρώμη Αρμίνιου; Υπό κανονικές συνθήκες, κάποιος θα έλεγε ότι το story τελείωσε, αφού όλα σχεδόν τα ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με τη θρυλική μάχη κλείνουν με αυτήν και δε μιλούν καθόλου για τη συνέχεια.


Στο προσκήνιο θα εμφανιστούν ακόμα πιο δυνατές λεγεώνες, ακόμα πιο αιματηρές μάχες, ακόμα πιο σκληρές δολοπλοκίες και ένας Ρωμαίος στρατηγός τόσο τρομερός που  το παρατσούκλι του ήταν "Γερμανικός"


Και όμως, η ιστορία επιφύλασσε ακόμα πιο δύσκολες μάχες για τον Αρμίνιο και ακόμα πιο δραματικές στιγμές για εκείνον και την οικογένειά του. Η τελευταία σκηνή της S01 όπου ένας ιππέας κουβαλά το κομμένο κεφάλι του Βάρου κλείνει με νόημα το μάτι στους θεατές. Είναι σχεδόν δεδομένο -ιδιαίτερα μετά την εμπορική επιτυχία- ότι το Barbarians θα έχει S02.

Απλά, δεν γνωρίζουμε ακόμα το πότε καθώς το Netflix κρατά κρυφά τα χαρτιά του. Ξέρουμε όμως ότι στο προσκήνιο θα εμφανιστούν ακόμα πιο δυνατές λεγεώνες, ακόμα πιο αιματηρές μάχες, ακόμα πιο σκληρές δολοπλοκίες και ένας Ρωμαίος στρατηγός τόσο τρομερός που  το παρατσούκλι του ήταν "Γερμανικός". Καθόλου άσχημα, δηλαδή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος