The Ripper: O πιο διάσημος Βρετανός serial killer έρχεται στο Netflix

Το νέο ντοκιμαντέρ της πλατφόρμας έχει ως θέμα την ιστορία του "Αντεροβγάλτη του Γιόρκσαϊρ", Peter Sutcliffe.

Μόλις λίγες ημέρες μετά το θάνατο του The Yorkshire Ripper, το Netflix κυκλοφορεί το true crime ντοκιμαντέρ με (ελληνικό) τίτλο "Ο Αντεροβγάλτης"  σχετικά με την υπόθεση του Peter Sutcliffe, που συγκλόνισε τη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η σειρά μίας σεζόν κάνει πρεμιέρα για τους Έλληνες συνδρομητές της δημοφιλούς πλατφόρμας στις 16 Δεκεμβρίου.

The Yorkshire Ripper: Ποιος ήταν ο Peter Sutcliffe

Ο Peter Sutcliffe έγινε γνωστός ως "ο Αντεροβγάλτης του Γιόρκσαϊρ" (The Yorkshire Ripper). Κατά τη διάρκεια μιας πενταετίας (1975-1980) δολοφόνησε με φρικτό τρόπο τουλάχιστον 13 γυναίκες στο Γιόρκσαϊρ και τη βορειοδυτική Αγγλία. Είχε συλληφθεί το 1981 και είχε ομολογήσει την ενοχή του για 13 ανθρωποκτονίες και επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. 

Είχε καταδικαστεί σε 20 φορές ισόβια και αργότερα είχε διαγνωστεί με παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Πέρασε τρεις δεκαετίες στο Νοσοκομείο Broadmoor πριν μεταφερθεί στη φυλακή HM Prison Frankland του Ντάραμ το 2016. Το πρώτο του θύμα ήταν η 28χρονη Wilma McCann, μητέρα τεσσάρων παιδιών, στην οποία είχε επιτεθεί με ένα σφυρί και την είχε μαχαιρώσει 15 φορές, τον Οκτώβριο του 1975. Ανάμεσα στα θύματά του ήταν μια 16χρονη πωλήτρια σε κατάστημα, ενώ το νεότερο θύμα του, μια 14χρονη, την οποία ο Sutcliffe είχε χτυπήσει στο κεφάλι με σφυρί πέντε φορές, το 1975, επέζησε από την επίθεση.

Είχε σκορπίσει τον τρόμο στις πόλεις της βόρειας Αγγλίας, ενώ η αστυνομία είχε δεχτεί έντονη κριτική επειδή χρειάστηκε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να τον εντοπίσει. Ο Sutcliffe έγινε γνωστός ως "ο Αντεροβγάλτης του Γιόρκσαϊρ" γιατί ακρωτηρίαζε τα πτώματα των θυμάτων του χρησιμοποιώντας ένα σφυρί, ένα κατσαβίδι και ένα μαχαίρι. Στις 13 Νοεμβρίου 2020 πέθανε από κορονοϊό σε ηλικία 74 ετών.

Τα λάθη και τα κίνητρα

Ένα από τα σοβαρότερα λάθη που έκανε και οδήγησε στη σύλληψή του ήταν πως οδηγούσε με πλαστές πινακίδες και είχε μία πόρνη στο κάθισμα του συνοδηγού. Όταν οι αρχές τον σταμάτησαν για έναν τυπικό έλεγχο παρουσιάστηκε αγχωμένος και κίνησε την περιέργεια των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η αστυνομία του Γιόρκσαϊρ είχε αρκετά στοιχεία ώστε να προσαχθεί νωρίτερα ο ύποπτος, αρχικά, Sutcliffe αλλά ήταν τέτοιες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, επιτρέποντάς του να διαφεύγει από τις αρχές και να συνεχίζει τη δράση του.

The Ripper: O πιο διάσημος Βρετανός serial killer έρχεται στο NetflixGetty Images

Ο Sutcliffe καταγόταν από το Μπράντφορντ και είχε εργαστεί ως οδηγός φορτηγού. Αμέσως κατά τη σύλληψή του ομολόγησε πως ήταν το άτομο που έψαχνε για χρόνια η αστυνομία. Αλλά λίγα έχουν γίνει γνωστά για τα κίνητρά του. Μία θεωρία αναφέρει πως ο ίδιος  θεωρούσε πως βρίσκεται σε "αποστολή από τον Θεό" για να δολοφονεί εκδιδόμενες γυναίκες, παρότι δεν ήταν όλα τα θύματά του εκδιδόμενες γυναίκες. Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει πως κάποτε τον είχε ειρωνευτεί μία πόρνη και έκτοτε ανέπτυξε έντονα μισογυνικά συναισθήματα. 

Οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν πως πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια αλλά πολλοί υποστήριξαν πως αυτό ήταν απλά ένα τέχνασμα των δικηγόρων του ώστε να μειωθεί η ποινή του. Δεν διευκρινίστηκε ποτέ αν πραγματικά έπασχε από κάτι τέτοιο, γι' αυτό και το δικαστήριο δεν του χαρίστηκε όσον αφορά την καταδίκη του. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος