H πραγματική ιστορία του καταραμένου Cecil Hotel

Τα αληθινά περιστατικά του ξενοδοχείου είναι πιο σκοτεινά από το ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 12 Φεβρουαρίου 2021

H νέα σειρά ντοκιμαντέρ Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel ("Στη σκηνή του εγκλήματος: Εξαφάνιση στο Hotel Cecil") στο Netflix αφηγείται την πραγματική ιστορία του τραγικού θανάτου της φοιτήτριας Elisa Lam στο Λος Άντζελες, το 2013. H σειρά που φέρει την υπογραφή του Joe Berlinger, αποτελείται από 4 επεισόδια διάρκειας μιας ώρας το καθένα και εμβαθύνει στην ιδέα ότι πρόκειται για έναν μυστηριώδη θάνατο, υπονοώντας πως το θλιβερό γεγονός κατά κάποιο τρόπο οφείλεται στο φρικιαστικό παρελθόν του ξενοδοχείου.

"Τα παρελθοντικά μου πρότζεκτ στηρίζονταν σε μεμονωμένα εγκλήματα και εγκληματίες, αλλά ποτέ δεν είχα ερευνήσει το ρόλο που έχει παίξει μία συγκεκριμένη τοποθεσία στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα πολλαπλά εγκλήματα μοιάζουν να επαναλαμβάνονται", δήλωσε σχετικά ο Berlinger στον Independent. Στην πραγματικότητα βέβαια, πρόκειται για μία συνωμοσιολογική προσέγγιση, καθώς η αυτοψία της Lam αποκάλυψε ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από "τυχαίο πνιγμό".

Ωστόσο, το Cecil Hotel – που παλαιότερα έφερε το προσωνύμιο America’s Hotel Death (το ξενοδοχείο θανάτου της Αμερικής) – όντως κουβαλά ένα σωρό σκοτεινές ιστορίες από μόνο του καθώς εκεί έχει διαπραχθεί ένας σοκαριστικός αριθμός δολοφονιών, αυτοκτονιών και άλλων βίαιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια. 

Τα εγκαίνια

Το ξενοδοχείο κοντεύει να γίνει 100 χρόνων, καθώς άνοιξε στο κέντρο του Λος Άντζελες το 1927, λίγο πριν από την εποχή της μεγάλης ύφεσης. Σχεδιάστηκε από τον Loy Lester Smith και η ανοικοδόμησή του κόστισε περίπου 1,5 εκατ. δολάρια. Διαθέτει 14 ορόφους και κάποτε τα 700 δωμάτιά του προορίζονταν για να μπορούν να φιλοξενήσουν ταξιδιώτες για επαγγελματικούς λόγους, αλλά και τουρίστες που επισκέπτονταν την περιοχή. Όμως, κάπου γύρω στη δεκαετία του '40 μετεξελίχθηκε σε κέντρο φιλοξενίας για εργάτες και προσωρινούς επισκέπτες, διότι η πόλη τους Λος Άντζελες (της οποίας ο πληθυσμός είχε εκτοξευθεί εκείνη την περίοδο), αποφεύγοντας την ευθεία αντιμετώπιση του προβλήματος, προωθούσε τους αστέγους στο κοντινό της Skid Row.

H πραγματική ιστορία του καταραμένου Cecil HotelNetflix

Οι θάνατοι στο Cecil Hotel

Τα προβλήματα ξεκίνησαν σχεδόν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Το 1927, ένας άντρας που ονομαζόταν Percy Osmond Cook αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε το ίδιο βράδυ. Μερικά χρόνια αργότερα, τρεις ακόμη άντρες αυτοκτόνησαν με χάπια, όπλο και ξυραφάκι έκαστος, ενώ το 1937, μία γυναίκα, η Grace E Magro έπεσε από παράθυρο του 9ου ορόφου. H πραγματική αιτία του θανάτου της, αν δηλαδή επρόκειτο για αυτοκτονία, δολοφονία ή τυχαίο περιστατικό, δεν εξακριβώθηκε ποτέ. 

Επιπρόσθετα, πολλοί βετεράνοι στρατιώτες που διέμεναν στο ξενοδοχείο έδωσαν τέλος στη ζωή τους, τη στιγμή που το 1944, η 19χρονη Dorothy Jean Purcell γέννησε το μωρό της στο μπάνιο του δωματίου της και νομίζοντας ότι είχε πεθάνει το πέταξε από το παράθυρο αντί να το πει στον άντρα με τον οποίο συνυπήρχε στο ξενοδοχείο. Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε εκ των υστέρων ότι το παιδί ζούσε, η Purcell κατηγορήθηκε για φόνο, αλλά το δικαστήριο απεφάνθη πως ήταν αθώα διότι δεν είχε σώας τας φρένας.

Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό συνέβη το 1964, όταν μία εργαζόμενη στο ξενοδοχείο, η Pigeon Goldie Osgood βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της. Ο δολοφόνος που την είχε βιάσει, ξυλοκοπήσει και μαχαιρώσει μέχρι θανάτου δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ. Μερικές δεκαετίες αργότερα, όταν δραστηριοποιούνταν οι κατά συρροή δολοφόνοι Jack Unterweger and Richard Ramirez, είναι περιττό να αναφέρουμε ποιο ξενοδοχείο επέλεξαν για να μείνουν.

cecil 2MARK RALSTON / GETTY IMAGES

O επαναπροσδιορισμός του ξενοδοχείου

Όσο ανατριχιαστικά κι αν ακούγονται τα παραπάνω, υπάρχει αρκετός κόσμος που επιλέγει μέχρι και σήμερα το εν λόγω ξενοδοχείο για τη διαμονή του. Όπως εξηγεί ο -ολοζώντανος ευτυχώς- πρώην διευθυντής του στο ντοκιμαντέρ, μόλις το 2011 έγινε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς του με σκοπό την αποστασιοποίησή του από το μακάβριο παρελθόν του. 

Το 2014 μάλιστα, πωλήθηκε έναντι 30 εκατ. δολαρίων στον Richard Born, έκλεισε 3 χρόνια μετά ώστε να ανακαινιστεί πλήρως και αναμένεται να ανοίξει εντός 2021. Εμείς πάντως, δε θα ξαφνιαστούμε ιδιαίτερα αν μετά από τόση αρνητική δημοσιότητα, διευρυνθεί η καθυστέρηση των εγκαινίων του.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.