Τι επίπτωση έχει στο περιβάλλον μία ώρα Netflix

Η αμήχανη στιγμή που καταλαβαίνεις ότι η ανακύκλωση δεν είναι αρκετή.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 30 Μαρτίου 2021

Κάθεσαι όλη μέρα και χωρίζεις τα πλαστικά και όσα υλικά ανακυκλώνονται τελοσπάντων από τα υπόλοιπα σκουπίδια σου, τουρτουρίζεις στον καναπέ επειδή προτιμάς να μην ανοίξεις θέρμανση, χρησιμοποιείς όσο πιο λίγο νερό γίνεται στο μπάνιο σου, αλλά στο ενδιάμεσο αφήνεις τα επεισόδια του Lupin να παίζουν το ένα πίσω από το άλλο στην οθόνη σου. Έχεις τα εύσημά μας για την προσπάθεια που καταβάλλεις για να μην επιβαρύνεις επιπρόσθετα το περιβάλλον. Άλλο είναι όμως το ερώτημα: Πόσο επιβλαβές είναι το binge watching στο Netflix; Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Bristol έχουν την απάντηση που δεν περνούσε από το μυαλό μας. Ταυτόχρονα βέβαια, στο βάθος αχνοφαίνεται μία σπουδαία προοπτική για τις υπηρεσίες streaming. 

Μπορεί να μην το φανταζόσουν ποτέ αν δεν το διάβαζες αυτήν τη στιγμή, αλλά η διαδικτυακή σου συμπεριφορά συμβάλλει στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Ως ανεξάρτητη μονάδα ενδεχομένως να μη δημιουργείς μεγάλο πρόβλημα, εντούτοις εξετάζοντας το αποτύπωμα άνθρακα των τεχνολογικών κολοσσών, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν είμαστε εδώ για να ψέξουμε κανέναν, ούτε τα "μεγάλα τεχνολογικά αφεντικά". Αντιθέτως, εταιρείες όπως οι Amazon , Microsoft και Google έχουν "χτίσει" στιβαρό σχέδιο για να μειώσουν τη συμβολή τους στην επιβάρυνση του πλανήτη. Τι ισχύει όμως για το υπερφιλόδοξο και υπερεπιτυχημένο Netflix;

H περίπτωση του Netflix

Αν υπάρχει μία πλατφόρμα streaming που καταφέρνει από το 2020 μέχρι και σήμερα να "τρελαίνει" τους servers, αναμφίβολα αυτή είναι το Netflix. Η "σοδειά" του σε νέους χρήστες για το 2020 ανέρχεται στα 36,6 εκατομμύρια. Η εν λόγω επιτυχία του ωστόσο, σε επίπεδο οικολογικού αποτυπώματος δεν είναι ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον. Σύμφωνα μάλιστα με το Wired, λίαν συντόμως θα δούμε μία παρόμοια και σχετική (με τις αντίστοιχες των Google και Amazon) ανακοίνωση και από την πλευρά του Netflix ώστε να μη δημιουργηθούν αιχμές που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα του σε βάθος χρόνου. 

Έτσι, κατά τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε το DIMPACT project, μία ώρα παρακολούθησης Netflix ισοδυναμεί με περίπου μισό χιλιόμετρο απόστασης που διανύουμε με το αυτοκίνητο και άρα υπολογίζεται ότι είναι λιγότερο από 100g CO2e. Προτού σοκαριστείς συνειδητοποιώντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για τις οποίες ευθύνεσαι, καλύτερα να αναλογιστείς μήπως ήρθε η ώρα για λίγη αποτοξίνωση...

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στον Bruce Springsteen το βραβείο Woody Guthrie 2021

Μία ακόμη τιμητική διάκριση για το "αφεντικό" της μουσικής βιομηχανίας.

Οι χολιγουντιανές ταινίες του Netflix για τον Μάιο

8 παραγωγές με άρωμα Χόλιγουντ έρχονται στην πλατφόρμα streaming.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Ο Σπύρος Στάβερης έβλεπε πάντοτε τα πράγματα κατάματα

Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλά στο Esquire για τη ζωή και την εικόνα, τους ήρωές του και το νέο του βιβλίο "Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από μια φωτογραφία".

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Οι λόγοι που οδήγησαν εκτός Survivor τον Παύλο Γαλακτερό

Μία αποχώρηση που σχεδόν όλοι περίμεναν. Αλλά γιατί;

Η πραγματική δύναμη της Billie Eilish

Το είδωλο της gen Z ενηλικιώθηκε και παραδίδει μαθήματα φεμινισμού, κριτικής ικανότητας και κυρίως, νηφάλιας σκέψης.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

H πραγματική ιστορία πίσω από το "Οι Γιοι του Σαμ"

H νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix κρύβει σοκαριστικά γεγονότα.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη