"Ο Αθώος": Αξίζει να το δεις στο Netflix;

Η νέα σειρά μυστηρίου δείχνει πολλά υποσχόμενη. Είναι όμως;

Μια φορά κι έναν καιρό, το Netflix έκανε μία συμφωνία με το συγγραφέα Harlan Coben να προσαρμόσει στα δικά του δεδομένα κάποια από τα μυθιστορήματά του. Αυτό που δεν περιμένε κανείς βέβαια, ήταν ότι για τις ανάγκες των προσαρμογών αυτών θα γίνονταν γυρίσματα σε ένα σωρό χώρες. "Ο Αθώος" (The Innocent) είναι η πιο πρόσφατη με τη δράση να εξελίσσεται από τις Η.Π.Α μέχρι την Ισπανία χωρίς να στερείται κανενός από τα στοιχεία που μετέτρεψαν το μυθιστόρημα σε best seller 16 χρόνια πριν. Το ζήτημα είναι όμως, αξίζει να το δεις;

Η υπόθεση

Την περίοδο που ο Mateo Vidal (Mario Casas) φοιτούσε στη νομική σχολή, πήγε με τον αδερφό του, Isma (Jordi Coll) σε ένα κλαμπ. Εκεί, ενόσω μιλούσε σε ένα κορίτσι που το έλεγαν Eva (Ariadna Carbol) ένας από τους φίλους της, ο Hugo (Alejandro Albarracín), ζήλεψε και άρχισε να καβγαδίζει με τον Isma, με αποτέλεσμα να βγουν έξω. O Mat μπλέκεται αναπόφευκτα στον καβγά και σκοτώνει κατά λάθος έναν άντρα, τον Daniel Daniel (Eudald Font), σπρώχνοντάς τον σε κάτι βράχους. 

Ο Mat καταδικάζεται για φόνο εξ αμελείας με ποινή 4 χρόνων και προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που φέρνει η ζωή στη φυλακή. Παίρνει άδεια όταν οι γονείς του πεθαίνουν και συναντά μια γυναίκα, την Olivia Costa (Aura Garrido) με την οποία τα βρίσκουν, αλλά εκείνος αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. Όταν πια λήγουν τα 4 χρόνια, καταφέρνει να φτιάξει τη ζωή του. Ο Isma του δίνει δουλειά στη νομική εταιρεία, τον κάνει συνέταιρο και η Olivia επιστρέφει στη ζωή του πια ως σύζυγός του. Όταν ο Isma πεθαίνει ξαφνικά, η εταιρεία περιέρχεται στα χέρια του Mat και αμέσως μετά το ζευγάρι μαθαίνει ότι θα αποκτήσει παιδί οπότε αρχίζει να ψάχνει για σπίτι στην παλιά του γειτονιά.

"Ο Αθώος": Αξίζει να το δεις στο Netflix;QUIM VIVES

Η Olivia στο μεταξύ, δέχεται μία κλήση για δουλειά στο Βερολίνο, ενώ ο Mat ενοχλείται που η Eva και ο Hugo μένουν απέναντι από το σπίτι που τους αρέσει. Την επόμενη μέρα, ο Mat συναντά τη μητέρα του Daniel (Ana Wagener) όπως κάνει τα τελευταία χρόνια για να την κάνει να αισθανθεί καλύτερα. Ο Mat παίρνει ένα μήνυμα θεωρητικά από τη γυναίκα του, αλλά τελικά προέρχονται από κάποιον που έχει το τηλέφωνό της. Του στέλνει φωτογραφίες με τον ίδιο να κρατάει το τηλέφωνο και κάποιες από εκείνη με ξανθιά περούκα, ψηλά τακούνια και εσώρουχα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Ο Mat δε μπορεί να την εντοπίσει και όταν μιλάνε το βράδυ στο τηλέφωνο, εκείνη δείχνει να μην έχει ιδέα του τί συνέβη εκείνη τη μέρα.

Λίγο αργότερα, καταλαβαίνει ότι κάποιος τον παρακολουθεί και τον απειλεί με όπλο. Καταφέρνει να σωθεί, αλλά αποφασίζει να προσλάβει τη Zoe (Anna Alarcón), μία αξιόπιστη ιδιωτική ερευνήτρια να ψάξει να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει. Παράλληλα, ζητά από τη Sonia που δουλεύει σε τράπεζα να εντοπίσει τις κινήσεις της κάρτας της Olivia. Ανακαλύπτει κάτι ανησυχητικό και η ιστορία συνεχίζεται...

>Διάβασε ακόμη: Όλοι βλέπουν το Shadow and Bone, το 'Game of Thrones του Netflix

Τι μας θυμίζει 

Όπως στις περισσότερες τηλεοπτικές διασκευές των μυθιστορημάτων του Harlan Coben στο Netflix — The Stranger, The Woods, Safe — το μυστήριο ξετυλίγεται αργά, σχεδόν με βασανιστικούς ρυθμούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η υπόθεση δεν εστιάζει τόσο στο ποιος έκανε τι, αλλά στο ποιος είχε γνώση της εκάστοτε κατάστασης, όπως επίσης στα μυστικά που κρύβουν τα οικεία πρόσωπα του πρωταγωνιστή.

στιγμιότυπο από τη σειρά ο ΑθώοςQUIM VIVES

"Ο Αθώος" λοιπόν, ανήκει στην κατηγορία των σειρών που είτε ενθουσιάζουν είτε ενοχλούν όσους αποφασίζουν να το παρακολουθήσουν. Οι Oriol Paulo, Jordi Vallejo και Guillem Clua που υπογράφουν το σενάριο, δείχνουν να μη θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν τροφοδοτώντας την πλοκή με παραπλανητικά στοιχεία. Επικεντρώνονται περισσότερο στην προσπάθεια του Mat να ξαναχτίσει τη ζωή του από μηδέν, άσχετα αν δε μπορεί να απεμπλακεί εντελώς από όσα τον οδήγησαν στη φυλακή στο παρελθόν. 

Το γιατί η Olivia παίρνει εντολές από κάποιο εχθρό του στο Βερολίνο δε ξεδιαλύνεται από το πρώτο επεισόδιο για τους ευνόητους λόγους και ούτε και πρόκειται να συμβεί στο δεύτερο. Εκεί συναντάμε την αστυνομικό Lorena Ortiz (Alexandra Jiménez) που σε ηλικία 6 ετών βρέθηκε σε ορφανοτροφείο αφού είδε τον πατέρα της να αυτοκτονεί. Επιστρέφει εκεί γιατί πρέπει να ερευνήσει μία φερόμενη ως αυτοκτονία μιας καλόγριας και κατά κάποιο τρόπο θα έρθει σε επαφή με τον Mat. Τότε είναι που θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα. 

Προφανώς, το γεγονός ότι δε μπορούμε να διακρίνουμε το συσχετισμό ούτε να υποθέσουμε τι μπορεί να συμβαίνει είναι δίκοπο μαχαίρι. Θα μπορούσε κάλλιστα να πρόκειται για καταπληκτικό, ευρηματικό σενάριο, αλλά αντίστοιχα κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα είναι απογοητευτικό επίσης με κενά στην αφήγηση και τις απαραίτητες εξηγήσεις. Ωστόσο, αν μη τι άλλο είναι ενθαρρυντική η έλλειψη όλων εκείνων των cliché που συνήθως μαρτυρούν εξαρχής το "Βατερλώ".

στιγμιότυπο από τη σειρά ο ΑθώοςQUIM VIVES

Η έκπληξη

Ποντάρουμε στην ερμηνεία της Aura Garrido που τα πάει υπέροχα ενσαρκώνοντας την αινιγματική Olivia με τα διαφορετικά πρόσωπα: Αυτό της αφοσιωμένης συζύγου, αλλά και εκείνο της απατεώνισσας στο Βερολίνο. 

Ναι ή όχι;

Εμείς θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε πάντως. Οι τίμιες ερμηνείες και οι "κακοτοπιές" που αποφεύγουν οι σεναριογράφοι είναι ένα καλό κίνητρο. Αρκεί να μη διαψευστούμε στην πορεία. 

Y.Γ. Προσωπικά, πείστηκα και από την επιλογή του Shadow των Chromatics στο trailer. Ποιος είπε ότι η αισθητική στη μουσική δεν παίζει ρόλο σε μία σειρά;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης