Γιατί όλοι κολλάμε με σειρές όπως το La Casa de Papel

Για όλα υπάρχει μία εξήγηση και κάτι υποψιαζόμαστε για αυτό.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 17 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν πρωτοπροβλήθηκε το La Casa de Papel ως κανονικό outsider στο ισπανικό κανάλι Antena 3 -με το φορμάτ της μίνι σειράς δύο σεζόν- πολλοί είχαν πρόβλημα να προφέρουν σωστά το όνομα της σειράς. Όταν με την υποστήριξη του Netflix πήρε διαστάσεις φαινομένου, το έμαθαν μέχρι και οι πέτρες. Το θέμα είναι όμως, πώς και γιατί έγινε τόσο δημοφιλές και γιατί δε μπορούμε να ξεκολλήσουμε από αυτό;

Στην πραγματικότητα, η εμπειρία του binge-watching, στο πλαίσιο του οποίου οι διαφημίσεις δεν παρεμβαίνουν και μπορούμε να περνάμε από το ένα επεισόδιο στο άλλο, όχι μόνο άλλαξε τις συνήθειες παρακολούθησής μας, αλλά και ξαναέγραψε τη μοίρα πολλών τηλεοπτικών σειρών όπως το La Casa de Papel, κατά κάποιο τρόπο τις "έσωσε".

Παρακολουθούμε πιο συγκεντρωμένα, περισσότερο. Και όσο περισσότερο βλέπουμε, τόσο περισσότερο μιλάμε. Εθιζόμαστε και κάπως έτσι προκύπτουν οι σειρές-θρύλοι.

Αιτίες και συνέπειες

Αυτή όμως είναι η 'τεχνική' άποψη των πραγμάτων. Υπάρχει επίσης ένας πολύ πιο προφανής λόγος για τον εθισμό μας. Ο Jesús Colmenar, ένας από τους σκηνοθέτες της σειράς, λέει ότι ακολουθώντας το τσιτάτο του George Lucas "Όλοι ξέρουν πώς είναι οι ήρωες του Star Wars", δημιουργήθηκαν οι μάσκες του Dalí και οι κόκκινες φόρμες ως σήμα κατατεθέν της σειράς. Γενικώς, για όλα υπάρχει ένας λόγος. 

Γιατί όλοι κολλάμε με σειρές όπως το La Casa de PapelTAMARA ARRANZ/NETFLIX

Η σειρά βέβαια, είναι άριστη και σε κάτι ακόμη: Διατηρεί πάντα την αρτηριακή πίεση σε υψηλά επίπεδα. Ο Alex Pina ξέρει πολύ καλά ότι σκοπός δεν είναι να αφηγηθεί ένα μελόδραμα, αλλά να ψυχαγωγήσει το κοινό και γι' αυτό δημιουργεί επί τούτου σκηνές με ένταση εντός και εκτός τράπεζας με καβγάδες, ανατροπές και σεξ.

Στο τέλος της ημέρας, υπάρχουν μέρη που δεν καταλαβαίνουμε πώς ξεκινούν και πώς τελειώνουν. Τα σεναριακά κενά, από την 4η σεζόν και μετά είναι σαφέστατα περισσότερα, αλλά όχι τόσα ώστε να γίνουν ενοχλητικά.

>Διάβασε ακόμη: Τι γνωρίζουμε για τα επόμενα επεισόδια του La Casa de Papel

Στο μεταξύ, το τέχνασμα της αναδρομής στο παρελθόν εν τέλει αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο. Άσχετα, αν ενέτεινε την προβλεψιμότητα της σειράς, είχε περισσότερο Berlin μέσα, τον πλέον πιο αγαπημένο ήρωα του La Casa de Papel και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος για να διατηρηθεί το κοινό του ανέπαφο. Ο δε Pina, σε συνέντευξή του στην El País, διευκρίνισε σχετικά: 

"Όταν δούλευες στην τηλεόραση τη δεκαετία του '90 και του 2000, ο θεατής ήξερε ότι ο κύριος χαρακτήρας δε θα πεθάνει και θα διορθώσει τα πράγματα, όσο άσχημα και αν ήταν. Αλλά η εμπειρία του θεατή είναι πολύ καλύτερη όταν τα πράγματα πάνε άσχημα". Προφανώς και έχει δίκιο, αν και στην περίπτωση του La Casa de Papel προκύπτουν εξαιτίας αυτού, διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα: 

Ο Suárez και οι άντρες του παίρνουν άδεια να μπουν ξανά στην τράπεζα αφού πρώτα είχαν αποτύχει 20 φορές. Ο καθηγητής επίσης, ακολουθεί το σχέδιό του που έχει προμελετήσει τα πάντα και εννοείται πως όλα πάνε σύμφωνα με αυτό, δεν παρεκκλίνουν ιδιαίτερα ή έστω με τρόπο μη αναστρέψιμο. Ο δε Gandía αποδεικνύεται αλεξίσφαιρος σε κάθε περίπτωση, οι βελόνες που τον τρυπούν δεν τον τρυπούν εν τέλει και οι πληγές του επουλώνονται με ρυθμούς απίστευτους.

> Διάβασε ακόμη: 20 σειρές για το φθινόπωρο

Το πρώτο μέρος της τελευταίας σεζόν του είναι πλέον παρελθόν, με τους πρωταγωνιστές να είναι έτοιμοι να τα παίξουν όλα για όλα, τη Sierra να αλλάζει συμπεριφορά κάθε τρεις και λίγο, τον Gandía και την Tokyo έξαλλους μεταξύ τους και πλέον περιμένουμε να δούμε πώς θα καταλήξει αυτό το επαναστατικό έπος.

στιγμιότυπο από το la casa de papelTamara Arranz Ramos

Πάντως, λογικά δε θα ακολουθήσει το Game of Thrones που ξεκίνησε υπέροχα για να "αυτοκτονήσει" λίγο πριν τη λήξη του. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Pina, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι έγραψε 33 εκδοχές για το φινάλε της σειράς μέχρι να αποφασίσει ποια προτιμά. Αναμένουμε. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 βραβευμένες ταινίες του Netflix που παραδέχονται όλοι

Ανάμεσα στις αμέτρητες παραγωγές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, υπάρχουν μερικές που έχουν θέση στη λίστα σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

H ιστορία του χιτ των Beatles, Hey Jude, που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts

Το τραγούδι συνέθεσε ο Paul McCartney προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon.

Μία σκηνή στο Furiosa: A Mad Max Saga, χρειάστηκε 78 μέρες γυρισμάτων για να ολοκληρωθεί

Η εν λόγω σκηνή μάλιστα, λέγεται πως είναι "πολύ σημαντική για την καλύτερη κατανόηση" του χαρακτήρα της Furiosa.

Kim Kardashian, πρωταγωνίστρια και παραγωγός στη νέα σειρά του Netflix

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σειρά Calabasas.