Ώρα να δώσουμε στο Ozark την αναγνώριση που του αξίζει

Όχι, δε μιλάμε απλά για ένα crime drama που ήρθε να καλύψει το κενό του Breaking Bad.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Ιανουαρίου 2022

Η τέταρτη σεζόν του Ozark κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 στο Netflix και αρκετοί την περιμένουν πώς και πώς. Τα πράγματα σχετικά με τη σειρά των Bill Dubuque και Mark Williams όμως δεν ήταν πάντοτε ακριβώς έτσι. Πίσω στο καλοκαίρι του 2017, όταν είδαμε για πρώτη φορά το trailer του show, περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Ίσως ο απόηχος του Breaking Bad να μην είχε κοπάσει ακόμη και άπαντες ήθελαν κάτι αντίστοιχο ή, τέλος πάντων, κοντινό σε αυτό. 

Ξέχνα το Breaking Bad

Τέσσερα χρόνια και κάτι ψιλά αργότερα, το Ozark καταγράφει υψηλά streaming numbers και έχει προταθεί για συνολικά 32 Emmys. Αλλά κανείς δεν το βάζει στη ζυγαριά με το Breaking Bad. Κακώς.

Αν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που το θεωρείς ένα ακόμη crime drime σχεδιασμένο να 'σπάσει' τον αλγόριθμο του Netflix ή το έχεις απαξιώσει πριν καν μπεις στην ουσία του, έχεις χάσει μία από τις καλύτερες σειρές της πρόσφατης τηλεοπτικής ιστορίας. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το Ozark.

> Διάβασε ακόμη: Οι πιο πολυαναμενόμενες σειρές του 2022

Σε περίπτωση που δε θυμάσαι κάποια πράγματα ή απλά αν δεν έχεις παρακολουθήσει πολλά επεισόδια, η σειρά ξεκινά στο Σικάγο, με τη (φαινομενικά) ευτυχισμένη οικογένεια Byrde, ο πατέρας της οποίας διασταυρώνεται άθελά του με ένα καρτέλ, ενώ εργάζεται σε λογιστικό γραφείο. Αναγκάζεται να μετακομίσει στην ευρύτερη περιοχή Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι (και στη λίμνη Όζαρκ), όπου στήνει μία επιχείρηση ξεπλύματος χρημάτων για μία οργάνωση του υποκόσμου. 

Το cast έκανε τη διαφορά

Τα παραπάνω, σε μία εποχή που οι αστυνομικές σειρές έκαναν τεράστιο γκελ στο global κοινό, αρκούσαν από μόνα τους για να φέρουν την επιτυχία στο prime time οποιουδήποτε τηλεοπτικού δικτύου. Το cast όμως κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω.

Ο Jason Bateman ενσάρκωσε έναν κλασικό Αμερικανό μπαμπά της μεγαλομεσαίας τάξης που εξελίσσεται σε έναν πολύπλοκο χαρακτήρα, αποτέλεσμα της εξυπνάδας, της ενσυναίσθησης αλλά και του σκοταδιού που η νέα πραγματικότητα του επιτάσσει. 

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλα είναι τόσο μπλε στο Ozark

Πολύ πιο εμφανή αλλά και με ακόμη μεγαλύτερη κυνικότητα είναι τα προαναφερθέντα σημάδια στην Wendy Byrde της Laura Linney, η μεταμόρφωση της οποίας είναι απροσδόκητα πειστική στο πέρας των 3 σεζόν.

Ώρα να δώσουμε στο Ozark την αναγνώριση που του αξίζει
OZARK ΣΕΙΡΑ 2022 3

Για την Julia Garner που κέρδισε δύο συνεχόμενα βραβεία Emmy ως Ruth Langmore τα λόγια είναι περιττά. Η περσόνα της είναι ίσως μία από τις πιο καλοπαιγμένες 'ηρωίδες' που περνούν τόσο εύκολα από την οργή στην καλοσύνη και επιστρέφουν ξανά εκεί, εμποτισμένες με μεγάλες ποσότητες εκδίκησης.

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο είναι πως η σειρά δε φοβήθηκε ποτέ να προκαλέσει τρομακτικούς, αιματηρούς και οριστικούς θανάτους. Σε μία εποχή που κάθε τηλεοπτικός και κινηματογραφικός 'θάνατος' έμοιαζε ανατρέψιμος (ναι, για σένα λέμε GoT. Και για σένα Marvel), στο Ozark όποιος πέθαινε, έμενε πεθαμένος.  Επιπροσθέτως, αποτυπώνεται σε αυτό έξοχα η ηθική διαφθορά και την απόλυτη γοητεία της εξουσίας, περίπου στα ίδια επίπεδα του Breaking Bad, με την κεντρική αλήθεια όμως να είναι διαφορετική.

> Διάβασε ακόμη: Σπάνιες φωτογραφίες από τα γυρίσματα του The Sopranos

Δεν πρόκειται για τα ψέματα που λέμε στους άλλους αλλά για εκείνα που λέμε στον ίδιο μας τον εαυτό: Για το γάμο, για τα παιδιά, για τις φιλίες. Και κυρίως, για το ποιοι είμαστε και ποιοι γινόμαστε όταν μας αναγκάσουν οι καταστάσεις.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος