Dawson's Creek, 24 χρόνια μετά

Η θρυλική, cult και πρωτοποριακή για την εποχή της νεανική σειρά, που έκανε star την Katie Holmes και τη Michelle Williams, συμπλήρωσε 24 χρόνια τηλεοπτικής ιστορίας.

Το πρώτο επεισόδιο του Dawson's Creek προβλήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου του 1998. Αυτό για τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, το είδαμε στις 10 Ιανουαρίου του 1999, από τη συχνότητα του Mega, με τον τίτλο της σειράς να έχει αποδοθεί ως Νεανικές Ανησυχίες. Ήταν το 'Beverly Hills, 90210 της γενιάς του 2000', ένα high-school drama που βοήθησε τους τότε εφήβους, σαν του λόγου μου, να ενηλικιωθούν. Ασχολήθηκε με ειλικρινή τρόπο, όπως καμία σειρά δεν είχε κάνει πριν, με τους προβληματισμούς και τη σεξουαλική τους ζωή, τους συνόδευσε μέχρι το πανεπιστήμιο, πρόβαλε σε γκρο πλαν ένα gay φιλί - ο σκηνοθέτης, όπως αποκάλυψε πρόσφατα, έδωσε μάχη με την παραγωγή για να μην κοπεί η σκηνή.

Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δεδομένου του cult following, η σειρά δεν ήταν τόσο επιτυχημένη την εποχή προβολής της.

Το κοινό ήταν συγκεκριμένο

Το νεανικό δράμα, που μέτρησε συνολικά 6 σεζόν και 128 επεισόδια, με το τελευταίο να προβάλλεται στις 14 Μαΐου του 2003, παρότι σε χώρες όπως η... Αυστραλία έκανε τα μηχανάκια της εκεί 'AGB' να τρελαίνονται, στις ΗΠΑ, δεν σημείωσε ποτέ τεράστια τηλεθέαση στο γενικό κοινό.

Οι μόνοι που φαίνεται να την παρακολουθούσαν και μάλιστα φανατικά ήταν οι έφηβοι της εποχής. Κι αυτοί, μεγαλώνοντας, την έκαναν να θεωρείται πλέον cult. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το πρώτο της επεισόδιο το είδαν 6,8 εκατομμύρια τηλεθεατές και το τελευταίο 7,8.

Οι χαρακτήρες που αγάπησαν οι millennials

Το story της σειράς λαμβάνει χώρα σε μια επινοημένη μικρή πόλη κάπου στη Μασαχουσέτη, με τον πρώτο λόγο να έχουν οι 'νεανικές περιπέτειες' και το 'ταξίδι αυτογνωσίας' μιας παρέας έξι φίλων από το σχολείο.

Την 'πρωταρχική τριάδα' αποτελούν ο Dawson Leery (James Van Der Beek) που θέλει να γίνει σκηνοθέτης, η Joey Potter (Katie Holmes) με τα πάντα μελαγχολικά μάτια που είναι η καλύτερή του φίλη και για την οποία τρέφει αισθήματα και ο Pacey Witter (Joshua Jackson) που είναι ο κολλητός του και αντίζηλός του στον έρωτα με την Joey.

Dawson's Creek, 24 χρόνια μετά Getty Images
Late 90s νοσταλγία.

Οι άλλοι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες είναι η Jen Lindley (Michelle Williams), η απελευθερωμένη, γεμάτη προβλήματα κι απίστευτα cool συμμαθήτριά τους από τη Νέα Υόρκη, ο Jack McPhee (Kerr Smith), μεγάλο ταλέντο στον αθλητισμό που σύντομα κάνει coming-out ως gay και η αδερφή του Andi McPhee (Meredith Monroe), που είναι κάτι σαν 'απουσιολόγος'.

Δημιουργώντας αστέρες

Η Katie Holmes και η Michelle Williams, ουσιαστικά άγνωστες πριν από την προβολή της σειράς, έκαναν τεράστια καριέρα μετά το τέλος της, με την τελευταία, βέβαια, να δηλώνει συχνά ότι δεν περνούσε καλά στα γυρίσματά της.

Ο Joshua Jackson και ο James Van Der Beek τις σημείωσαν κι αυτοί τις μεγάλες επιτυχίες τους, σε τηλεόραση και κινηματογράφο, ενώ μάλλον πιο 'αδικημένοι' από πλευράς απήχησης υπήρξαν οι Kerr Smith και Meredith Monroe.

KATIE HOLMES Getty Images
Η Katie Holmes, μπουμπούκι έτοιμο να ανθίσει το 1997. 
MICHELLE WILLIAMS Getty Images
Η καλύτερη φίλη που θα ήθελα να έχω όσο ήμουν στο σχολείο, Michelle Williams, φωτογραφημένη το 1997.

Από το Scream στις αντιδράσεις κι από εκεί στα βραβεία

O σεναριογράφος του Dawson's Creek, Kevin Williamson, γέμισε το story του με αυτοβιογραφικές αναφορές από τη δική του εφηβεία. Βέβαια, δεν ήταν ακριβώς 'πρωτοεμφανιζόμενος', όπως οι ηθοποιοί της σειράς. Είχε ήδη γράψει το σενάριο για το Scream και το Scream 2.

Πριν ακόμη την προβολή του πρώτου επεισοδίου, βέβαια, ήρθε αντιμέτωπος με αντιδράσεις για το τάχαμου 'απρεπές', προκλητικό του περιεχόμενο, καθώς είχε διαρρεύσει ότι η σειρά περιελάμβανε πολλές αναφορές στο σεξ (ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι ο Pacey Witter είχε φάει τιμωρία επειδή ένας καθηγητής του τον έπιασε να αυνανίζεται στις σχολικές τουαλέτες;).

> Διάβασε ακόμα: Ταινίες γεμάτες νοσταλγία που δεν ξεχνάμε ποτέ

Μάλιστα, υπήρξαν παραγωγοί που απέσυραν τη στήριξή τους στη σειρά. Κι όμως, οι κριτικές ήταν γενικά πολύ καλές, ενώ τα βραβεία που έλαβε στη συνέχεια αμέτρητα.

Το τραγούδι των τίτλων και τα δύο soundtracks

Το τραγούδι που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει με το Dawson's Creek, εκτός από αυτό των τίτλων του, το I don't want to wait της Paula Cole, είναι το τεράστιο hit Kiss me των Sixpence Non the Richer

Από τη σειρά κυκλοφόρησαν συνολικά δύο soundtracks, το Songs from Dawson's Creek και το Songs from Dawson's Creek 2.

Και τι δεν θα δίναμε για ένα της sequel.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος