Γιατί ενοχλεί τόσο η μαύρη Κλεοπάτρα του Netflix;

Η απεικόνιση της Κλεοπάτρας σε ιστορικό ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει σάλο: Οι δημιουργοί της νέας σειράς τη θέλουν μαύρη - Τι λένε όσοι αντιδρούν.

Γράφει: Esquire Editors 24 Απριλίου 2023

Ήταν άραγε η Κλεοπάτρα, η βασίλισσα της Αιγύπτου, η περίφημη καλλονή της αρχαιότητας, μαύρη; Η νέα τηλεοπτική σειρά της πλατφόρμας Netflix με τίτλο "African Queens" έχει ανάψει φωτιές.

Ιδιαίτερο ρόλο στη σειρά έχει η Jada Pinkett Smith, η σύζυγος του Will Smith και όλοι θυμόμαστε το χαστούκι που έριξε ο σύζυγος στον παρουσιαστή των Όσκαρ 2022. Η Αφροαμερικανή Jada Pinkett Smith, είναι η παραγωγός της σειράς και εισπράττει και η ίδια πυρά για την παρουσίαση της Κλεοπάτρας ως μαύρης. Τον ρόλο υποδύεται η Αφροαμερικανή ηθοποιός Adele James.

Στην ανάρτησή της για το θέμα στο Instagram, η Smith έγραψε: "Ελπίζω ότι θα μάθετε όσα έμαθα κι εγώ για αυτή τη συναρπαστική γυναίκα. Η Κλεοπάτρα είναι μια βασίλισσα που πολλοί γνωρίζουν, αλλά δεν γνωρίζουν την αληθινή ιστορία της. Έχει εμφανιστεί ως απροκάλυπτα σεξουαλική, υπερβολική και διεφθαρμένη, ωστόσο ήταν μια στρατηγός, μια διανοούμενη, μια κυρίαρχη δύναμη της φύσης, που αγωνίστηκε για να προστατεύσει το βασίλειό της... και η κληρονομιά της συζητείται έντονα. Αυτή τη σεζόν θα βουτήξουμε βαθύτερα στην ιστορία της και θα επαναξιολογήσουμε μια συναρπαστική πλευρά της".

Στην Αίγυπτο, με το που παρουσιάστηκε το επίσημο τρέιλερ της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ που θα αρχίσει να προβάλλεται τον Μάιο, έγινε χαμός. Εκτός από την μαύρη ηθοποιό που βλέπουμε, μια αποστροφή ενός ειδικού που καταθέτει την άποψή του στο ντοκιμαντέρ, ξεσήκωσε τις αντιδράσεις. "Η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη. Μην αφήνετε κανέναν να σας λέει το αντίθετο", ακούγεται στο τρέιλερ.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το τρέιλερ που προκάλεσε τον χαμό

Ο "Αφροκεντρισμός"

Στις οργισμένες αντιδράσεις αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι πρόκειται για μια χονδροειδή ιστορική ανακρίβεια, που πηγάζει από τη γενικότερη τάση που υποστηρίζει την άποψη ότι οι ηγεμόνες της αρχαίας Αιγύπτου ήταν μαύροι. Αυτή η άποψη χαρακτηρίζεται "αφροκεντρική προπαγάνδα", καθώς θέλει τους ηγεμόνες της Αιγύπτου να μην είχαν καμία σχέση με τους σύγχρονους Αιγύπτιους.

Για πολλούς Αιγύπτιους, τέτοιες απόψεις όχι μόνο θεωρούνται ιστορική και πολιτιστική οικειοποίηση της αιγυπτιακής ιστορίας, αλλά αποξενώνουν επίσης τους σύγχρονους Αιγύπτιους από την κληρονομιά τους και την ιστορία τους.

Η θεωρία του "αφροκεντρισμού" διαδίδεται από ορισμένους Αφροαμερικανούς, όπως ο Λούις Φάρακαν, ο οποίος ηγείται μιας οργάνωσης με πολιτικό αλλά και θρησκευτικό χαρακτήρα στην Αμερική που ονομάζεται "Έθνος του Ισλάμ".

"Οι Αφροαμερικανοί υποφέρουν από την κλεμμένη κληρονομιά του πολιτιστικού τους πλούτου. Οι λευκοί Ευρωπαίοι ρατσιστές έχουν συνωμοτήσει στο πέρασμα των αιώνων για να τους κρατήσουν στην αφάνεια", είναι η άποψη που διατυπώνεται ο κύριος εκπρόσωπος αυτής της θεωρίας.

Το βιβλίο η Μαύρη Αθηνά και οι αφρικανικές ρίζες του κλασικού πολιτισμού

Είχε προηγηθεί το βιβλίο του Μάρτιν Μπερνάλ "Μαύρη Αθηνά-Οι αφροασιατικές ρίζες του κλασικού πολιτισμού" που υποστήριζε ότι για λόγους ρατσισμού και αντισημιτισμού, οι δυτικοί κλασικιστές και ιστορικοί της αρχαιότητας έχουν αποκρύψει την πραγματικότητα σχετικά με τη συμβολή των αρχαίων Φοινίκων και των αρχαίων Αιγυπτίων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Η υπόθεση του Μπερνάλ ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν αφρικανικής προέλευσης προκάλεσε τη χλεύη, ενώ σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως το "60 Μinutes" του τηλεοπτικού δικτύου CΒS βγήκε το συμπέρασμα πως η θεωρία αυτή ήταν βασικά μια προσπάθεια να εφοδιαστούν οι μαύροι με αυτοεκτίμηση ώστε να αισθανθούν ότι είναι μέρος της πορείας προόδου της ανθρωπότητας.

Η δρ Μary Lefkowitz, καθηγήτρια Κλασικής Ιστορίας στο Wellesley College της Μασαχουσέτης, ήταν η πρώτη πανεπιστημιακή που καταφέρθηκε δημοσίως εναντίον της σχολής που ξεκίνησε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κορνέλ Μartin Βernal. Ανέλαβε λοιπόν να συνοψίσει τον αντίλογο στο βιβλίο του Μπερνάλ μέσα από 20 δοκίμια διαπρεπών ακαδημαϊκών διαφορετικών ειδικοτήτων σε έναν τόμο-ράπισμα το 1996, την "Αναθεωρημένη Μαύρη Αθηνά".

Η σκηνοθέτης από το Ιράν

Η Ιρανή σκηνοθέτης του επεισοδίου με τίτλο "Queen Cleopatra" Τίνα Γκαραβί, σε άρθρος της για το περιοδικό Variety που χαρακτηρίζει τις κατηγορίες για "μαύρο ξέπλυμμα" της ιστορικής προσωπικότητας ως "γελοίες".

"Έγινα στόχος μιας τεράστιας διαδικτυακής καμπάνιας μίσους. Οι Αιγύπτιοι με κατηγόρησαν ότι κάνω "μαύρο ξέπλυμμα" και ότι "έκλεψα" την ιστορία τους. Μερικοί απείλησαν να καταστρέψουν την καριέρα μου - κάτι που ήθελα να τους πω ότι είναι απλώς αστείο. Δεν σκέφτονται καν ότι οι εισβολές των Αράβων δεν είχαν συμβεί ακόμα την εποχή της Κλεοπάτρας", έγραψε η Γκαραβί.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης