Η εξωφρενική, πραγματική ιστορία του American Nightmare στο Netflix

Ένα true crime ντοκιμαντέρ, που εμβαθύνει στην εξαπάτηση και τη λύτρωση.

Μοιάζει η πραγματική ιστορία του American Nightmare με την υπόθεση του Gone Girl; Στα χρόνια που ακολούθησαν την κυκλοφορία του εξαιρετικά δημοφιλούς μυθιστορήματος της Gillian Flynn, το 2012, και την κινηματογραφική μεταφορά του με πρωταγωνιστές τη Rosamund Pike και τον Ben Affleck, μια δυσάρεστη πτυχή άρχισε να γίνεται κοινή στα δημόσια φόρουμ, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν άραγε αλήθεια ότι, όπως η Amy στην ιστορία, οι γυναίκες σκηνοθετούσαν τακτικά τις δικές τους απαγωγές για να εκδικηθούν ανθρώπους που τις είχαν προσβάλει στο παρελθόν;

Αν και μπορεί να φαίνεται ακραίο ως σκεπτικό, υπήρχαν πραγματικές τέτοιες περιστάσεις, όπως στην περίπτωση του Aaron Quinn και της Denise Huskins. Πίσω στο 2015, το ζευγάρι από την Καλιφόρνια βρήκε έναν μασκοφόρο εισβολέα στο σπίτι του, ο οποίος τους έδεσε, τους εκβίασε και απήγαγε τη Huskins.

Αυτό είναι και το θέμα ενός ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο American Nightmare, σε σκηνοθεσία των Felicity Morris και Bernadette Higgins από το The Tinder Swindler. Τι συνέβη όμως πραγματικά στην περίπτωση του Quinn και της Huskins; Ποιος ήταν υπεύθυνος και πού βρίσκονται τώρα;

Το ιστορικό

Σύμφωνα με τη συνέντευξη των Quinn και Huskins στο ABC7 News το 2021, ήταν και οι δύο φυσικοθεραπευτές και ζούσαν στο Vallejo της Καλιφόρνια το 2014, όταν γνωρίστηκαν και ξεκίνησαν τη σχέση τους. Ο Quinn είχε χωρίσει πρόσφατα από την πρώην αρραβωνιαστικιά του, η οποία φέρεται να τον είχε απατήσει. Το ζευγάρι έβγαινε ραντεβού για έναν χρόνο.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2015, η Huskins βρήκε μηνύματα ανάμεσα στον Quinn και την πρώην αρραβωνιαστικιά του σχετικά με την επανασύνδεσή τους. Εκείνη και ο Quinn χώρισαν, αλλά άρχισαν να ξαναφτιάχνουν τη σχέση τους και στις 22 Μαρτίου συναντήθηκαν στο σπίτι του Quinn για μια κουβέντα που θα καθόριζε το μέλλον της σχέσης τους. Η Huskins έμεινε εκεί τη νύχτα.

Η επίθεση και η απαγωγή

Το ζευγάρι ξύπνησε στις 3 τα ξημερώματα από έναν εισβολέα που φορούσε στολή. Η Huskins είπε: "Θυμάμαι ότι κοιμόμουν και άκουσα μια φωνή και νόμιζα ότι ήταν όνειρο... Αλλά η φωνή συνέχισε να μιλάει και θυμάμαι ότι τα μάτια μου άνοιξαν και είδα τους τοίχους να φωτίζονται με ένα λευκό φως που αναβόσβηνε και είδα μερικές κόκκινες κουκίδες λέιζερ να διασχίζουν τον τοίχο και άκουσα: 'Ξυπνήστε, πρόκειται για ληστεία. Δεν είμαστε εδώ για να σας κάνουμε κακό'. Και εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα: 'Ω, Θεέ μου. Αυτό δεν είναι όνειρο"'.

Το ζευγάρι εξήγησε πως τους έδεσαν με κολλητική ταινία που τοποθετήθηκε στα μάτια τους. Μέσω ακουστικών, ένα ηχογραφημένο μήνυμα τους είπε ότι επρόκειτο να ναρκωθούν με φάρμακα.

Αλλά στα μέσα της επίθεσης, ένας από τους εισβολείς είπε: "Έχουμε ένα πρόβλημα" και ρώτησε τον Quinn: "Η Denise και η πρώην αρραβωνιαστικιά σου μοιάζουν;". Πράγματι. Το ζευγάρι πίστευε ότι αυτή η περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας θα οδηγούσε τους εισβολείς να φύγουν, αλλά αντ' αυτού απήγαγαν τη Huskins, λέγοντας στον Quinn ότι θα ήταν για 48 ώρες και ότι θα έπρεπε να κάνει κάποιες εργασίες προτού την απελευθερώσουν, ενώ του απαγόρευσαν να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

Τα επακόλουθα

Όταν ο Quinn συνήλθε τελικά από τα ηρεμιστικά, η Huskins και οι εισβολείς είχαν εξαφανιστεί. Είχε μηνύματα στο τηλέφωνό του που απαιτούσαν δύο πληρωμές ύψους 8.500 δολαρίων για την απελευθέρωσή της. Ο Quinn τηλεφώνησε στον μεγαλύτερο αδελφό του, που ήταν πράκτορας του FBI, ο οποίος τον συμβούλεψε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των απαγωγέων και να καλέσει την αστυνομία.

Εντούτοις, όταν η αστυνομία έφτασε και ανέκρινε τον Quinn, άρχισε να χτίζει μια υπόθεση εναντίον του. Υπέθεσαν ότι είχε επινοήσει την ιστορία για να καλύψει την επίθεση εναντίον της Huskins. Σύμφωνα με τη Nicole Weisensee Egan, τη συν-συγγραφέα της μετέπειτα αυτοβιογραφίας του ζευγαριού, Victim F: From Crime Victims to Suspects to Survivors: "Είναι σαφές ότι δεν τον πίστεψαν. Ήταν ψυχοφθόρο για τον Aaron, επειδή είχε τρελαθεί από την ανησυχία του για την Denise".

American NightmareNetflix

O Quinn έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε τίποτα να κρύψει, αλλά τότε οι ντετέκτιβ βρήκαν μια κηλίδα αίματος στο στρώμα του. "Ήξερα ότι υπήρχε ένας παλιός λεκές στο σεντόνι μου. Είχα πλύνει αυτά τα σεντόνια πολλές φορές. Είναι απλά ένας μικρός λεκές που δεν μπόρεσα να βγάλω. Δεν ήξερα ότι μια κηλίδα αίματος θα σήμαινε ότι ήμουν δολοφόνος".

Δύο ημέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου, όπως ακριβώς είχαν υποσχεθεί οι απαγωγείς της, η Huskins απελευθερώθηκε και την άφησαν στο Huntington Beach, 650 χιλιόμετρα μακριά από το Vallejo. Τελικά απέκτησε πρόσβαση στο άδειο σπίτι του πατέρα της που βρισκόταν εκεί κοντά.

Αλλά όταν έφτασε η αστυνομία, άρχισαν οι υποψίες. Δεν γνώριζαν ότι η Huskins είχε βιαστεί δύο φορές από τον απαγωγέα της και ότι της είχε πει ότι αν το αποκάλυπτε αυτό στην αστυνομία ή ότι οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος στην επίθεση ήταν πρώην στρατιωτικός, θα επέστρεφε για να βλάψει την οικογένειά της.

Είπε στους δημοσιογράφους: "Δεν είχα κανένα λόγο να πιστέψω εκείνη τη στιγμή ότι η αστυνομία με αμφισβητούσε. Απλώς φοβόμουν περισσότερο... ότι αν τους μιλούσα θα έβαζα εμένα ή την οικογένειά μου σε κίνδυνο".

Όχι όπως στο Gone Girl

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αστυνομία του Vallejo ανακοίνωσε τότε ότι η απαγωγή της Huskins φαίνεται να είναι "ενορχηστρωμένο γεγονός και όχι απαγωγή", ακριβώς όπως στην πλοκή του Gone Girl. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε συνέντευξη Τύπου την ημέρα της απελευθέρωσης της Huskins, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Vallejo, δήλωσε: "Ο κ. Quinn και η κ. Huskins λεηλάτησαν πολύτιμους πόρους από την κοινότητά μας και απομάκρυναν την προσοχή από τα πραγματικά θύματα της κοινότητάς μας, ενώ ενέπνευσαν φόβο στα μέλη της. Έτσι, αν μη τι άλλο, ο κ. Quinn και η κ. Huskins είναι αυτοί που οφείλουν σε αυτήν την κοινότητα μια συγγνώμη".

Φαίνεται πως το Gone Girl είχε επηρεάσει την κοινή γνώμη. "Περνάς κάτι τέτοιο και κάθε στιγμή τα πάντα αφορούν στο 'πώς θα συνεχίσω να ζω;'", δήλωσε η Huskins. "Αυτό είναι το μόνο που μπορείς να σκεφτείς. Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι: 'Αν επιβιώσω, πρέπει να βεβαιωθώ ότι είμαι πιστευτή'".

American NightmareNetflix

Πώς αποκαλύφθηκε ο ένοχος;

Πέρασαν εβδομάδες και το ζευγάρι εξακολουθούσε να θεωρείται, λανθασμένα, οι κύριοι ύποπτοι στην υπόθεση. Τότε, τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2015, 65 χιλιόμετρα μακριά, στην κομητεία Αλαμέντα, η αστυνομία ερευνούσε μια άλλη υπόθεση, που αφορούσε έναν μασκοφόρο εισβολέα, η οποία είχε ανατριχιαστικά όμοια χαρακτηριστικά της επίθεσης του ζευγαριού.

Σε αυτή τη νέα περίπτωση, ωστόσο, ο άνδρας είχε αντιμετωπίσει τον εισβολέα, προτού αυτός προλάβει να δέσει και τους δύο ανθρώπους και διέφυγε, όχι όμως προτού αφήσει το κινητό του τηλέφωνο μέσα στο σπίτι. Άνηκε σε έναν πρώην πεζοναύτη και δικηγόρο μεταναστευτικής πολιτικής με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο οποίος είχε απολυθεί από τη δικηγορική εταιρεία του. Ονομαζόταν Matthew Muller. Οι αρχές βρήκαν αργότερα στην κατοχή του Muller έναν φορητό υπολογιστή που ανήκε στον Quinn και, σύμφωνα με τον Guardian, βίντεο με τον Muller να στήνει κάμερες σε μια κρεβατοκάμαρα και στη συνέχεια να καταγράφει τον εαυτό του δύο φορές να επιτίθεται σεξουαλικά στο θύμα του, το οποίο είχε δεμένα μάτια.

Τι συνέβη στη συνέχεια;

Ο Muller δήλωσε ένοχος για κατηγορίες απαγωγής και καταδικάστηκε το 2017 σε 40 χρόνια φυλάκισης. "Αυτό για το οποίο δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ήταν οι σεξουαλικές επιθέσεις, η ληστεία και η διάρρηξη σε βάρος του Aaron", δήλωσε ο δικηγόρος της Huskins, Doug Rappaport, στο ABC7 News. "Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε δικαιοδοσία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για αυτά τα εγκλήματα".

Η αστυνομία του Vallejo ζήτησε αργότερα συγγνώμη που δεν πίστεψε την ιστορία του ζευγαριού και τους κατηγόρησε ότι προσποιήθηκαν. Το 2018, η Huskins και ο Quinn κατέληξαν σε διακανονισμό ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων με την πόλη, χωρίς κανένα μέρος να παραδεχτεί κάποιο αδίκημα.

Η Huskins και ο Quinn παντρεύτηκαν το 2018 και έγραψαν ένα βιβλίο με τίτλο Victim F για τις εμπειρίες τους. Μιλώντας στο People, η Huskins δήλωσε: "Όταν με απήγαγαν, δεν ήξερα αν θα ζούσα. Ήθελα απλώς να επιστρέψω στη ζωή μου. Και μετά να σου επιτίθενται οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλη αυτή η ταμπέλα του Gone Girl, μια ολόκληρη περσόνα τοποθετήθηκε πάνω μου που δεν είχε καμία σχέση με το ποια είμαι". Ο Quinn πρόσθεσε: "Με θεραπεία για το μετατραυματικό στρες γίνεται πιο εύκολο. Αλλά ποτέ δεν γίνεται πραγματικά εύκολο".

Το American Nightmare είναι διαθέσιμο στο Netflix.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr