Το πιο ανώμαλο ριάλιτι σόου που έγινε ποτέ θυμίζει ιαπωνικό Truman Show

Το αμφιλεγόμενο σόου υπέβαλε τους διαγωνιζόμενους σε ακραίες προκλήσεις.

Το Susunu! Denpa Shonen, ένα ιαπωνικό ριάλιτι, που προβλήθηκε από το 1998 έως το 2002, απέκτησε ευρεία αναγνώριση επειδή υπέβαλε κωμικούς σε ακραίες προκλήσεις. Κάθε σεζόν παρουσίαζε μοναδικές και απαιτητικές εμπειρίες για τους διαγωνιζόμενους, όπως την κατασκευή μιας σχεδίας για να επιβιώσουν σε ένα ερημονήσι για τέσσερις μήνες ή τον περιορισμό σε ένα δωμάτιο, με φαγητό που χορηγούνταν μόνο μετά τη νίκη μιας ομάδας μπέιζμπολ.

Η κόλαση του Nasubi

Μια από τις πιο διαβόητες σεζόν της εκπομπής ακολουθούσε τον Nasubi, έναν ελπιδοφόρο νέο κωμικό που του ανατέθηκε το τρομακτικό καθήκον να παραμείνει γυμνός και απομονωμένος σε ένα μικρό διαμέρισμα μέχρι να κερδίσει ένα εκατομμύριο γιεν από κληρώσεις σε περιοδικά. Η μοναδική πηγή εισοδήματος του Nasubi ήταν τα χρήματα που συγκέντρωνε από αυτούς τους διαγωνισμούς.

Αρχικά ο Nasubi αγνοούσε το γεγονός ότι η εκπομπή θα μετέδιδε τις καθημερινές του δραστηριότητες. Πέρασε 18 μήνες γράφοντας επιστολές για να συμμετάσχει σε κληρώσεις περιοδικών, ενώ η Ιαπωνία παρακολουθούσε και γελοιοποιούσε τις ιδιωτικές του στιγμές. Παρά την αλματώδη αύξηση της τηλεθέασης της εκπομπής, με μέσο όρο 17 εκατομμύρια θεατές κάθε Κυριακή βράδυ, η σκοτεινή πραγματικότητα ξεδιπλώθηκε μπροστά στους ανυποψίαστους τηλεθεατές.

Ο Nasubi (μελιτζάνα), του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Tomoaki Hamatsu, κέρδισε το παρατσούκλι λόγω του γεγονότος ότι ήταν συνεχώς γυμνός και καλυπτόταν από την παραγωγή μόνο από ένα αυτοκόλλητο μελιτζάνας μέσω μοντάζ. Η καθημερινότητά του περιελάμβανε μονότονες εργασίες σε ένα μικρό διαμέρισμα, καθώς κέρδιζε πενιχρά βραβεία, όπως μια σακούλα ρύζι, την οποία έπρεπε να φάει ωμή, μέχρι που αυτοσχεδίασε για μια μέθοδο μαγειρέματος με μια κονσέρβα, που είχε κερδίσει από προηγούμενο διαγωνισμό. Η ζωή του μεταδιδόταν χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Μια απροσδόκητη τροπή

Αφού υπέμεινε 11 μήνες και μία ημέρα απομόνωσης, ο Nasubi πέτυχε τελικά τον στόχο του, κερδίζοντας αρκετά βραβεία, τα οποία τελικά κάλυπταν τον στόχο του ενός εκατομμυρίου γιεν. Ωστόσο, η χαρά του διακόπηκε απότομα όταν τον άρπαξαν, του έδεσαν τα μάτια, τον πήγαν σε ένα άλλο διαμέρισμα και του ανέθεσαν να συγκεντρώσει χρήματα για ένα αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στην Ιαπωνία.

Παρά τον αρχικό σπαραγμό, ο Nasubi επέμεινε, κερδίζοντας αρκετά βραβεία μέσα σε δύο μήνες. Όταν επέστρεψε στην Ιαπωνία, τον άρπαξαν ξανά και τον πήγαν σε άλλο δωμάτιο. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι τον είχαν σε στούντιο εκπομπής, γεμάτο με  κοινό. Το σοκ του ήταν τεράστιο, καθώς μόλις είχε ανακαλύψει την αλήθεια: εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει κάθε του κίνηση τους τελευταίους 18 μήνες.

Ταπεινωτική εμπειρία

Η ενοχλητική φύση της εκπομπής και των ριάλιτι σόου έγκειται στην εκμετάλλευση ατόμων για λόγους ψυχαγωγικής τηλεθέασης. Είναι ανησυχητικό να αντλεί κανείς ευχαρίστηση από τους αγώνες κάποιου, να του αφαιρεί την αξιοπρέπεια, την τροφή, το νερό και να τον υποβάλλει σε αφάνταστη ταπείνωση.

Το ταξίδι του Nasubi ήταν μια τρομακτική εμπειρία, που παρουσίασε τη μεταμόρφωση που υπέστη το σώμα και το μυαλό του λόγω της παρατεταμένης απομόνωσης. Η ομιλία του επιβραδύνθηκε και ένιωθε πλέον άβολα φορώντας ρούχα, αναδεικνύοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της δοκιμασίας.

Εξίσου ανησυχητική είναι η έλλειψη μεταμέλειας του παραγωγού για την ευημερία του Nasubi, επιλέγοντας αντ' αυτού να μιλήσει για την επιτυχία της εκπομπής. Αυτή η ενοχλητική τάση μαζί με το ακατάλληλο γυμνό που έπρεπε να λογοκριθεί οδήγησε τελικά στην ακύρωση της εκπομπής το 2002, σηματοδοτώντας έστω μια τέτοια θετική εξέλιξη μέσα στο σκοτεινό αυτό κεφάλαιο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.