Όλες οι ανακρίβειες της σειράς για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Netflix

Μία ψύχραιμη ματιά σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει και τι όχι στο Alexander: The Making of a God.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 15 Φεβρουαρίου 2024

Η νέα σειρά του Netflix, Alexander: The Making of a God πλέκει το εγκώμιο για τον Μέγα Αλέξανδρο και θα περίμενε κανείς ότι το ελληνικό κοινό θα ενθουσιαζόταν. Κάτι τέτοιο όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς προκάλεσε αρκετές αντιπαραθέσεις και πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με την ιστορική ακρίβεια και την ψυχαγωγική της αξία.

Η σειρά, η οποία χαρακτηρίζεται ως "ντοκιμαντέρ" από το Netflix, έχει ως στόχο την εξιστόρηση της ανόδου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του αρχαίου έλληνα βασιλιά που κατέκτησε τον 4ο αιώνα π.Χ. αμέτρητα εδάφη. Συνδυάζοντας ιστορικές αναπαραστάσεις με σχολιασμό από ειδικούς, στοχεύει να δώσει μια εικόνα της ζωής και των επιτευγμάτων του Αλεξάνδρου.

Η σχέση του Αλεξάνδρου με τον Ηφαιστίωνα

Ωστόσο, η υποδοχή της υπήρξε χλιαρή, τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό. Αν και καλύπτει την άνοδο του Αλεξάνδρου στην εξουσία, πολλοί υποστηρίζουν ότι υπολείπεται στην ακριβή απεικόνιση της στρατιωτικής του ιδιοφυΐας, προτιμώντας συχνά το προσωπικό δράμα από την ιστορική ακρίβεια. Οι μάχες απεικονίζονται με τρόπο που θυμίζει χολιγουντιανό θέαμα, χωρίς το βάθος που απαιτείται για να αναδειχθούν οι καινοτόμες στρατηγικές και οι στρατιωτικές τακτικές του.

Μια πτυχή που έχει προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις είναι η διερεύνηση της προσωπικής ζωής του Αλεξάνδρου, ιδίως της σχέσης του με τον Ηφαιστίωνα, τον στενό του σύντροφο. Η σειρά εμβαθύνει στην πιθανότητα της αμφιφυλοφιλίας του Αλεξάνδρου, ένα θέμα που συζητείται από τους μελετητές εδώ και αιώνες. Ενώ ορισμένοι επαινούν τη σειρά για την προθυμία της να εξερευνήσει αυτή την πτυχή της ζωής του, άλλοι την επικρίνουν επειδή αμφισβητούν την ιστορική της ακρίβεια.

Η απεικόνιση της ερωτικής ζωής του Αλέξανδρου είναι μόνο ένα παράδειγμα των δημιουργικών "ελευθεριών" της εν λόγω παραγωγής. Ενώ η ιστορική ακρίβεια είναι σημαντική σε κάθε αναπαράσταση γεγονότων -πόσω μάλλον όταν χαρακτηρίζεται ως ντοκιμαντέρ- είναι επίσης σημαντικό για τέτοιες αφηγήσεις να εμπλέκουν και να διασκεδάζουν το κοινό. Στην περίπτωση του Alexander: The Making of a God, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ισορροπία μεταξύ ακρίβειας και ψυχαγωγίας δεν επιτυγχάνεται ακριβώς. Η σειρά έχει παρομοιαστεί με μια τυπική σαπουνόπερα, χωρίς ουσιαστική επιστημονική ανάλυση και βάθος.

Επιπλέον, η σύνθετη αφήγηση και οι αλληλένδετοι χαρακτήρες που παρουσιάζονται στη σειρά μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με την αρχαία ελληνική ιστορία. Ενώ οι ειδικοί παρέχουν πληροφορίες σε όλα τα επεισόδια, ορισμένοι κριτικοί θεωρούν ότι η σειρά αποτυγχάνει να προσφέρει μια συνεκτική και συναρπαστική αφήγηση που να αποτυπώνει την πολυπλοκότητα της ζωής και των επιτευγμάτων του Αλέξανδρου.

Οι ανακρίβειες, σύμφωνα με την ελληνική μεριά

Όσον αφορά τα παράπονα από τους έλληνες θεατές, πολλοί αναφέρουν ότι δεν παρουσιάζεται στη σειρά καθόλου το φιλοσοφικό πλαίσιο, όπως η ρητορική, η ηθική και η πολιτική που είχε διδαχθεί ο Αλέξανδρος από τον Αριστοτέλη. Παράλληλα αναφέρουν πως υπάρχουν ανακρίβειες σχετικά με το πρόσωπο που παντρεύτηκε, αφού υποστηρίζεται πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον γάμο του με τη γυναίκα του Δαρείου.

Σημαντικές παραλείψεις φαίνεται πως σημειώνονται και σε σχέση με την απουσία αναφοράς στον ελληνικό πολιτισμό και τους λόγους για τους οποίους εκστράτευσε στη Μικρά Ασία, που, σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, ήταν "για να απελευθερώσει τις πόλεις-κράτη από την τυραννία των Περσών".

Παράλληλα, όπως λένε, εμφανίζεται να πολεμά με την αιγυπτιακή ενδυμασία, κάτι που δεν ισχύει αφού πάντα πολεμούσε ως Μακεδόνας.

Ψυχαγωγία έναντι αυθεντικότητας

Συμπερασματικά, το Alexander: The Making of a God προσφέρει μια ματιά στη ζωή μιας από τις πιο διάσημες μορφές της ιστορίας, αλλά δεν καταφέρνει να προσφέρει μια συναρπαστική και ιστορικά ακριβή απεικόνιση, όπως φαίνεται. Αυτά έχει η μυθοπλασία...

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.