Στο Feud βλέπεις ξανά μαζί δύο λογοτεχνικούς τιτάνες

Η σχέση του Truman Capote και του James Baldwin ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Στην τηλεοπτική σειρά του FX, Feud: Capote vs. The Swans, δε λείπουν οι εικόνες της Νέας Υόρκης. Ήταν απλώς θέμα χρόνου να μπει στη "μάχη" και ο διάσημος συγγραφέας και ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, James Baldwin. Το χάος που είχε δημιουργήσει το διήγημα του Capote στο Esquire, La Côte Basque, 1965, συνέχισε να προβληματίζει όλη την υψηλή κοινωνία της εποχής, όπως αφηγείται και η σειρά.

Ακολουθούν spoilers για τη σειρά Feud: Capote vs. The Swans.

Οι μυστικές ζωές των κύκνων

Στο πέμπτο επεισόδιο της σεζόν, The Secret Inner Lives of Swans, ο Capote υποκύπτει στις συνέπειες της τολμηρής ιστορίας του, κάνοντας χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών για να αντιμετωπίσει τον πόνο. Παρόλο που οι σύμμαχοι του Capote λιγόστευαν, ο Baldwin κάνει μια εμφάνιση, εμφανίζοντας παράλληλα μια εικόνα της πιο ήπιας πλευράς του Capote, καθώς τον παρασύρει για μια μέρα στην πόλη.

Ο Baldwin, τον οποίο υποδύεται ο Chris Chalk, ξαναμπαίνει στον κόσμο του Capote, αναμειγνύοντας τις αιχμηρές κριτικές με τις παρηγορητικές διαβεβαιώσεις. Η αμεσότητα και η ειλικρίνειά του ωθούν τον Capote να επανεξετάσει την προσέγγισή του, πυροδοτώντας τη σπίθα για ένα μυθιστόρημα από τα σκανδαλώδη διηγήματά του. "Το βιβλίο σου, είναι το εκτελεστικό απόσπασμα που σκότωσε τους Romanov", παρατηρεί ο Baldwin, εισάγοντας μια δόση λογοτεχνικής κριτικής στα πειράγματά τους.

Ποιος ήταν ο James Baldwin

Ο James Baldwin ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Δεν ήταν μόνο συγγραφέας, αλλά και ακαδημαϊκός, ποιητής και ηχηρός υποστηρικτής των πολιτικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των LGBTQ+. Η αδιαμαρτύρητη αποδοχή της ταυτότητάς του είχε βαθιά απήχηση, καθιστώντας τον φυσικό ταίρι για την αφήγηση του Feud.

Παρά τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετώπισε, ο αντίκτυπος του Baldwin στη λογοτεχνία και τον ακτιβισμό ήταν βαθύς, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη έργα του, όπως τα Notes of a Native Son και Giovanni's Room.

Στο Feud βλέπεις ξανά μαζί δύο λογοτεχνικούς τιτάνεςRuby Washington/New York Times Co./Getty Images

Η συνάντηση

Στη φανταστική συνάντηση του Feud, η δυναμική του Baldwin και του Capote είναι πολύπλοκη, αντικατοπτρίζοντας τη σχέση που μοιράζονταν και στην πραγματικότητα. Από τότε που γνωρίστηκαν, η αυθεντική φιλία τους απέφυγε τη δημόσια κριτική και τις προσωπικές διαφορές. Η περιφρόνηση του Capote για τη μυθοπλασία του Baldwin, που εκφράζεται με καυστικά σχόλια, εξισορροπείται με περιστασιακές στιγμές επαίνου, αναδεικνύοντας τα περίπλοκα στρώματα του δεσμού τους.

Οι δρόμοι τους χώρισαν τα τελευταία χρόνια, με τον Baldwin να ταξιδεύει στη νότια Γαλλία, ενώ ο Capote αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μέχρι το θάνατό του το 1984. Μέσα από τον φακό της σειράς, ωστόσο, απαθανατίζεται αυτή η σχέση, προσφέροντας στους θεατές μια ματιά σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη φιλία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έκανε τη ζωή του βιβλίο

Η αυτοβιογραφία του με τίτλο "Αρχηγός – Η δική μου αλήθεια" μόλις κυκλοφόρησε.

Ο Ryan Gosling είναι γεννημένος κασκαντέρ

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Fall Guy (Ο Κασκαντέρ) στη μεγάλη οθόνη, εξασφαλίσαμε αποκλειστικές δηλώσεις του δημοφιλούς ηθοποιού για την ταινία, τη συνεργασία του με τον David Leitch και φυσικά, τις πραγματικά εντυπωσιακές σκηνές.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Double Booked, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Adam Scott

Το Double Booked είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο ανατροπές...

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης