Ο Sacha Baron Cohen επέστρεψε στη μικρή οθόνη για να τελειώσει (;) καριέρες

Το Who Is America? είναι η πιο καυστική δουλειά του διάσημου κωμικού μετά το Borat.

Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν εδώ και καιρό για τη νέα τηλεοπτική σειρά που έχει στα σκαριά ο Sacha Baron Cohen, κυρίως όσον αφορά στο ποια θα είναι και πόσο προβοκατόρικη θα είναι η θεματολογία της. Ο ίδιος πάντως είχε φροντίσει να μας ιντριγκάρει και να μας αποπροσανατολίσει.

Ανήμερα της 4ης Ιουλίου, της εθνικής εορτής των Αμερικάνων, είχε αναρτήσει το παρακάτω tweet, με τον Donald Trump να δηλώνει ότι θα ήθελε ο ηθοποιός να καταλήξει στο νοσοκομείο από τις μπουνιές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ετοιμάζει μια ταινία για τον πλανητάρχη.

Μερικές ημέρες αργότερα, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση από το Showtime, με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο να δίνει στη δημοσιότητα το πρώτο trailer, την ημερομηνία προβολής και μερικές λεπτομέρειες παραπάνω για το Who Is America? του Βρετανού ηθοποιού.

"Η σειρά βρίσκεται σε παραγωγή εδώ και ένα χρόνο, ενώ τα επτά επεισόδια θα εξερευνήσουν διαφορετικά άτομα, από τους πιο δημοφιλείς στους άγνωστους και από τους χώρους της πολιτικής μέχρι τον πολιτισμό", αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ στο φινάλε του βίντεο εμφανιζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Dick Cheney.

Χθες, Κυριακή 15 Ιουλίου, προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο του Who Is America? και έγινε ξεκάθαρο από τα πρώτα κιόλας λεπτά αυτό ακριβώς που ο πρόεδρος του Showtime και διευθύνων σύμβουλος, David Nevins είχε υπογραμμίσει πριν την πρεμιέρα του σόου: "Ο Sacha είναι μια κωμική ιδιοφυΐα που σοκάρει με τη θρασύτητα, γενναιότητα και εφευρετικότητά του. Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως τον πρώτο προβοκάτορα της εποχής μας". Και πόσο δίκιο έχει.

Ο Sacha Baron Cohen επέστρεψε στη μικρή οθόνη για να τελειώσει (;) καριέρες

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του πρώτου επεισοδίου, ο Baron Cohen μεταμφιεσμένος ως Ισραηλινός πράκτορας της αντιτρομοκρατικής φιλοξενεί τον εκτελεστικό διευθυντή της NRA (Αμερικάνικης Ένωσης Οπλοκατοχής), Larry Pratt, προκειμένου να λάβει μέρος στην προώθηση καμπάνιας που προτείνει ως λύση απέναντι στην ενδοσχολική βία την κατοχή ακόμα περισσότερων όπλων και μάλιστα από τα ίδια τα παιδιά. "Για να σταματήσεις έναν κακό άντρα που οπλοφορεί, αρκεί ένα καλό παιδί με όπλο", ακούγεται να λέει ο Pratt, ενώ ενθαρρύνει τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους από μικρά πώς να χειρίζονται τα όπλα, παίζοντας με ένα ούζι – αρκουδάκι ή με ένα πιστόλι – σκυλάκι.

 
Common sense firearms training from Eran Morad Who is America

Forced myself to watch sad, irrelephant Sasha Cohens’ show WHO IS AMERICA, which i was DUPED into apearing. Garbage, apart from Patriot who slipped this clip past #fakenews Showtime sensors. Finally a solution to bad guys with guns! #boycottSashacohen #botcottShowtime #lockherup #MAGA

Posted by Billy Wayne Ruddick Jr., PhD on Sunday, July 15, 2018

Σε οποιαδήποτε ορθολογική κοινωνία, αυτό θα ήταν αρκετό για να "τελειώσει" η καριέρα του Pratt ή έστω για να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με την οπλοκατοχή και την εμμονή των υποστηρικτών αυτής για τα εν λόγω "μέσα" θανάτου. Στην Αμερική του 2018, όμως, οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες μπορούν on camera να διαλαλούν τη σημασία του να διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο πώς να σκοτώνουν με όπλα και εκρηκτικά και να βρίσκουν μάλιστα υποστηρικτές από μερίδα τηλεθεατών. Αυτή είναι μια χώρα όπου ο reality TV star Donald Trump εκλέγεται πρόεδρος, ενώ έχει παραδεχθεί δημόσια -καυχηθεί καλύτερα- για τις σεξουαλικές επιθέσεις του σε γυναίκες.

Αυτό που προσπαθεί ο Sasha Baron Cohen να κάνει χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, στο Who Is America? είναι να αναδημιουργεί στιγμές και καταστάσεις του σήμερα και να τις επαναφέρει στη μνήμη μας, ιδωμένες μέσα από το φίλτρο της μαύρης κωμωδίας, του stand up comedy και του χαρακτηριστικού πικρού, καυστικού χιούμορ του ίδιου του ηθοποιού. Εν αντιθέσει με τους προηγούμενους επιτυχημένους χαρακτήρες του, τον Ali G και τον Borat, εδώ ο 46χρονος προσπαθεί να εξευτελίσει τους Αμερικάνους και τα δημόσια πρόσωπα που εμφανίζονται ως προσκεκλημένοι του, αλλά να προκαλέσει απευθείας τους νομοθέτες και σε ορισμένες περιπτώσεις να τους εξαπατήσει για να αποκαλύψουν τις πιο σκοτεινές φύσεις τους. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι χαρακτήρες του Baron Cohen λειτουργούν σαν ένας καθρέπτης κοινωνίας που αντανακλά μια ξενοφοβική, ομοφοβική, βίαιη Αμερική.

ΣΑΣΑ ΜΠΑΡΟΝ ΚΟΕΝ

Περιττό να αναφέρουμε ότι το ολοκαίνουργιο πρότζεκτ έχει λάβει ανάμεικτες κριτικές και έχει προκαλέσει αντιδράσεις και το μένος μερίδας Ρεπουμπλικανών -ανάμεσά τους, Sarah Palin, Roy Moore και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Joe Walsh-, που εξαπατήθηκαν από τον ηθοποιό, για την ακρίβεια από τους χαρακτήρες του, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσουν από το Showtime το μποϊκοτάζ της σειράς.

Φυσικά κι αυτό αποδείχθηκε η καλύτερη διαφήμιση για το Who is America?, το οποίο τι καταφέρνει τελικά;

Σίγουρα, όχι πολλά από την άποψη και μόνο της αλλαγής. Τίποτα δεν θα αλλάξει στον κόσμο -πολιτικά, κοινωνικά- μετά την προβολή της σειράς. Εξάλλου, δεν είναι αυτός ο σκοπός του Baron Cohen. Ποιος είναι; Ίσως, το να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει την άρχουσα τάξη της χώρας των ΗΠΑ να εξευτελίζεται δημόσια. Ω ποία (μικρή) ευχαρίστηση. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.