Το φιάσκο του Fyre Festival ήταν χειρότερο απ' ότι φανταζόμασταν

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix επιχειρεί μία βαθύτερη τομή σε μία από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων ετών.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Ιανουαρίου 2019

Τον Δεκέμβριο του 2016, celebrities των social media και ειδικά του Instagram όπως η Kendall Jenner, η Bella Hadid, η Emily Ratajkowski, η Hailey Baldwin, η Alessandra Ambrosio, η Hannah Ferguson και αρκετές ακόμη ξεκίνησαν να ποστάρουν στους λογαριασμούς τους το πορτοκαλί logo μαζί με τις προσκλήσεις για ένα πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ, που για πρώτη φορά στην ιστορία θα λάμβανε χώρα σε ένα εξωτικό νησί στις Μπαχάμες, το Εξούμα. Μάλιστα, όπως αργότερα έγινε γνωστό η Kendall Jenner είχε πληρωθεί με $250.000 για την προώθηση του όλου εγχειρήματος. Και τελικά αναγκάστηκε να διαγράψει τις δημοσιεύσεις της.

Το φεστιβάλ Fyre ξεκίνησε σαν κάτι ανάμεσα σε Coachella στην Καραϊβική και Woodstock δίπλα στη θάλασσα. Κατέληξε στο απόλυτο φιάσκο. Το promo video πάντως έδειχνε πολλά υποσχόμενο, για το πολυτελές και εντυπωσιακό event που θα διεξαγόταν τα Σαββατοκύριακα 29-30 Απριλίου και 6-7 Μαΐου 2017. Και απολύτως λογικό να ψαρώσουν ακαριαία χιλιάδες κόσμου εξαντλώντας τα εισιτήρια.

Ανάμεσα στις υποσχέσεις προς όσους επιθυμούσαν να πληρώσουν τα εισιτήρια, που ξεκινούσαν από $1.500 και έφταναν και μέχρι τις $12.000, υπήρχαν παροχές όπως η μετακίνηση με ιδιωτικό τζετ, η διαμονή σε πολυτελή βίλα, το φαγητό από τον δημοφιλή τηλε-σεφ Stephen Starr καθώς και ένα εντυπωσιακό μουσικό line-up που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους Major Lazer, Migos, Blink-182, Tyga και Pusha T. Περιττό να αναφέρουμε τις βουτιές στα διάφανα νερά της Καραϊβικής δίπλα στα πιο καυτά ονόματα των social media.

Αυτό που αντίκρισαν οι επισκέπτες, που ήδη είχαν πληρώσει αρκετά για να βρεθούν εκεί, ήταν τέντες όπως αυτές που συναντά κάποιος στις δομές υποδοχής μεταναστών, απαίσιο φαγητό, πλήρη αναρχία στην οργάνωση και συνεχείς ακυρώσεις από τους καλλιτέχνες που υποτίθεται πως θα συμμετείχαν στο Fyre. Συμπληρωματικά με αυτά, οι αποσκευές των επισκεπτών φορτώθηκαν σε φορτηγό, αδέσποτα σκυλιά είχαν περικυκλώσει το χώρο του φεστιβάλ και το προσωπικό δεν ήταν αρκετό τόσο σε αριθμό όσο και σε εκπαίδευση για μια τέτοια διοργάνωση.

Μάλιστα, στο Reddit, ανάμεσα στα άτομα που μοιράζονταν την τραυματική τους εμπειρία, κάποιος έγραψε πως είδε "έναν άντρα να τρώει μπουνιά από άτομο του προσωπικού ασφαλείας, με απώτερο σκοπό να του κλέψει το πορτοφόλι".

"Τα ισχυρά μοντέλα και το ποστάρισμα του πορτοκαλί logo έχτισαν το μύθο αυτού του φεστιβάλ. Και έπειτα, ένας πιτσιρικάς που ίσως έχει λιγότερους από 400 followers πόσταρε μια εικόνα από ένα μίζερο τοστ με τυρί και τα γκρέμισε όλα" λέει στο trailer του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix, FYRE - The greatest party that never happened, ο Mick Purzycki ένας από τους ανθρώπους που βρισκόταν πίσω από τη διοργάνωση. 

Το Φιάσκο του Fyre Festival που θα είναι διαθέσιμο από τις 18 Ιανουαρίου στην πλατφόρμα τoυ Netflix, καταγράφει για πρώτη φορά όλα όσα έγιναν στις Μπαχάμες εκείνο το εφιαλτικό Σαββατοκύριακο, φιλοξενώντας επίσης πλούσιο παρασκήνιο αλλά και δηλώσεις των άμεσα εμπλεκόμενων.

Το φιάσκο του Fyre Festival ήταν χειρότερο απ' ότι φανταζόμασταν

Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται ο Billy McFarland, ένας αυτοαποκαλούμενος (εκ των πραγμάτων) επιχειρηματίας, ο οποίος οραματίστηκε την ιδέα του φεστιβάλ μαζί με τον διάσημο ράπερ Ja Rule, ο οποίος αποκαλεί σε κάποια φάση του ντοκιμαντέρ τον συνέταιρό του partner in crime. Κάτι που εκ του αποτελέσματος μοιάζει από ειρωνικό έως διασκεδαστικό. Ο McFarland, που θα μπορούσε να είναι ο τέλειος millennial villain σε οποιαδήποτε σειρά του Netflix που θα προβάλει το ντοκιμαντέρ, αναφέρει στην αρχή αυτού ότι σχεδίασε το "απόλυτο όνειρο για τον κάθε average loser". Ο ναρκισσισμός του αποδείχτηκε ότι δεν βοήθησε. 

Το ντουέτο των διοργανωτών είχε λάβει προειδοποιήσεις για την ανεπάρκεια και το πολύ στενό περιθώριο διεξαγωγής του φεστιβάλ αλλά προτίμησε να τις αγνοήσει. Ακόμη κι όταν προσελήφθη, ένα μήνα πριν το Fyre, ο γνωστός event planner Yaron Lavi, οι McFarland και Ja Rule (κυρίως ο πρώτος), δεν συντάχθηκαν με την άποψή του ότι το φεστιβάλ έχει ελπίδες επιτυχίας παρά μόνο αν μεταφερθεί για τον επόμενο Νοέμβριο. Ο Billy McFarland όμως είχε ήδη βρει επενδυτές για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, αποσπώντας τους ποσά που συνολικά έφταναν τα 27 εκατ. δολάρια.

Όταν το βράδυ της Παρασκευής 28 Απριλίου 2017, οι πρώτοι 350 επισκέπτες έφτασαν στο νησί, άπαντες κατάλαβαν ότι βρίσκονται μπροστά σε μία απόλυτη καταστροφή. Οι φιλοξενούμενοι κρατήθηκαν σε beach bar για 6 ώρες καθώς οι περισσότερες από τις σκηνές (ή πιο σωστά τα modern, eco-friendly, geodesic domes που υπόσχονταν το φεστιβάλ για όσους δεν έμεναν σε βίλες) ήταν ακόμη σε χάρτινες κούτες και δεν είχαν στηθεί. Το ίδιο ίσχυε και για τις σκηνές στις οποίες σε λιγότερο από 24 ώρες θα ανέβαιναν οι καλλιτέχνες. Οι ανησυχίες του κόσμου έγιναν ακόμη μεγαλύτερες όταν οι Blink-182 ακύρωσαν την εμφάνισή τους το ίδιο βράδυ, καθώς "δεν ήταν απολύτως σίγουροι πως θα είχαν όλες τις προδιαγραφές για να δώσουν το performance που έπρεπε".

Ασφαλώς στα social media ακολούθησε καταιγίδα από δημοσιεύσεις για κάθε πιθανό και απίθανο πρόβλημα που προέκυπτε. Το πολυαναμενόμενο Fyre Festival δεν έγινε ποτέ και ο Billy McFarland καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκισης, στις 11 Οκτωβρίου του 2018, μετά από χιλιάδες καταγγελίες εναντίον του. Ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται να απογοητεύεται και δηλώνει ότι σκέφτεται να διοργανώσει και πάλι το φεστιβάλ.

Το Φιάσκο του Fyre Festival περιγράφει από πρώτο χέρι όλα τα κωμικοτραγικά γεγονότα εκείνων των ημερών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για το καλύτερο και πιο ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Netflix μέχρι σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος