26 χρόνια μετά, η ιστορία της Lorena Bobbit παραμένει δραματικά επίκαιρη

Το νέο docuseries του Amazon Prime επισκέπτεται ξανά την πολύκροτη υπόθεση της γυναίκας που έκοψε το πέος του άντρα της.

Στα τέλη των 90s, μία είδηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκαλούσε "γελάκια" στο πρωτόγονο τότε ίντερνετ: τρελαμένη Λατίνα έκοψε το πέος του άντρα της, εκείνος έγινε πορνοστάρ.

Η εξωπραγματική ιστορία των Lorena και John Bobbitt υπήρξε ένα από τα πρώτα viral της εποχής κι απασχόλησε για χρόνια την αμερικανική -κι όχι μόνο- κοινή γνώμη. Σήμερα, 26 χρόνια μετά, επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από ένα docuseries τεσσάρων επεισοδίων του Amazon Prime με τίτλο Lorena σε παραγωγή του σκηνοθέτη του οσκαρικού Get out, Jordan Peele.

Το τραγικό και καθόλου κωμικό είναι ότι η σχέση τους παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ζώντας την εποχή του #Metoo εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η σωματική και ψυχική βία ενάντια στις γυναίκες δεν είναι ένα φάντασμα από το παρελθόν αλλά μία καθημερινότητα. Τι είχε όμως συμβεί εκείνο το παραλίγο μοιραίο βράδυ;

Aκόμα και σήμερα, o αμετανόητος αυτός macho τύπος θεωρεί τις γυναίκες ένα κατώτερο είδος

Στις 23 Ιουνίου του 1993 η Lorena Bobbit έπιασε τον άντρα της, John Bobbit, απροετοίμαστο στον ύπνο. Του έκοψε το πέος, μπήκε στο αυτοκίνητο και ξεκίνησε προς άγνωστη κατεύθυνση κρατώντας το ακρωτηριασμένο μέλος στα χέρια της. Αργότερα το πέταξε σε ένα χωράφι, πριν καλέσει ασθενοφόρο. Τελικά, μετά από πολύωρες προσπάθειες, το κομμένο πέος του John βρέθηκε και κολλήθηκε ξανά στη θέση του ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών.

Φυσικά, πέρα από το τραγελαφικό της υπόθεσης, το πιο σημαντικό ερώτημα που εγείρεται είναι το γιατί το έκανε. Κάτι, δηλαδή, που εξετάζει με σφαιρικό τρόπο το docuseries μιας και βλέπουμε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας να αφηγούνται τα γεγονότα από τη δικιά τους σκοπιά ο καθένας. Το βήμα όμως που δίνεται στον John Bobbit (και χωρίς να προσπαθεί να τον παγιδέψει κανείς) είναι ακόμα ένας τρόπος για να σκάψει τον λάκκο της υστεροφημίας του.

26 χρόνια μετά, η ιστορία της Lorena Bobbit παραμένει δραματικά επίκαιρη
O John Bobbit κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης.

Aκόμα και σήμερα, o αμετανόητος αυτός macho τύπος θεωρεί τις γυναίκες ένα κατώτερο είδος που λίγο έως πολύ κυνηγούν τα λεφτά και την ευκολία που τους προσφέρει ένας γάμος. Ξεχνώντας, βέβαια, ότι ο ίδιος προσπάθησε κάποτε να κεφαλαιοποιήσει την "ατυχία" του μέσα από τη βιομηχανία του πορνό και μερικούς πολύ ευφάνταστους τίτλους όπως το περιβόητο John Wayne Bobbitt: Uncut.

Η Lorena Bobbit είχε ισχυριστεί τότε στο δικαστήριο ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι εκείνο το βράδυ ο άντρας της την είχε βιάσει. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσε βία εναντίον της. Μελανιασμένα μπράτσα και σημάδια από γροθιές στο κεφάλι ήταν τα δείγματα αγάπης του John προς το πρόσωπό της, ενώ πολλές φορές δεν δίσταζε να της αποσπά λεφτά με το ζόρι, όταν βέβαια δεν ασκούσε ψυχολογική βία πάνω της μέσα από απειλές.

Lorena 2

Το χειρότερο όμως μαρτύριο που επιφύλασσε η ζωή στην Lorena Bobbit ίσως ήταν εκείνο που πέρασε κατά τη διάρκεια της δίκης. Τα μέσα της εποχής την παρουσίαζαν ως μία τρελαμένη, εκδικητική γυναίκα, μία μέγαιρα με βαθύ μίσος απέναντι στο "δυνατό φύλο". Η κοινή (αντρική) γνώμη έβλεπε στο πρόσωπο του John έναν λαϊκό ήρωα. Ευτυχώς, όμως, τελικά η δικαιοσύνη θριάμβευσε: δεν κρίθηκε ένοχη αφού οι ένορκοι πείστηκαν ότι δεν ενήργησε με δόλο αλλά εν βρασμώ ψυχής.

Τι θα γινόταν σήμερα αν επαναλαμβανόταν ένα αντίστοιχο συμβάν; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τα "εάν" της ιστορίας, σίγουρα όμως υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι αντιδράσεις του κόσμου δεν θα διέφεραν. Το κοινό μυστικό ότι πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κρύβεται τεχνηέντως, ενώ αντιμετωπίζεται από μεγάλη μερίδα του κοινού ως κάτι αμελητέο, ως ένα απλό παραστράτημα.

Lorena Bobbit
H Lorena Bobbit αποχωρεί από το δικαστήριο (1993).

Ίσως για αυτό ένα docuseries για μία γυναίκα που έκοψε το πέος του άντρα της εν βρασμώ ψυχής να παραμένει τόσο επίκαιρο και στην εποχή του #Metoo. Είναι μία καλή ευκαιρία να ταρακουνηθούν κάποιες παγιωμένες και πολύ επικίνδυνες αντιλήψεις όπως εκείνες που εξέφρασε λίγο καιρό πριν, μέσα στην φανερή άγνοιά του, το μοντέλο Ιωάννα Μπέλλα: ότι, δηλαδή, δεν πειράζει να τρώνε και κάνα χαστούκι οι γυναίκες πού και πού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.