Πρώτο trailer από το HBO για τη σειρά Chernobyl

Η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή της ιστορίας γίνεται σειρά αποκαλύπτοντας πώς το Chernobyl μεταμορφώθηκε σε πόλη-φάντασμα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Μαρτίου 2019

Τα όσα συνέβησαν πριν από 33 χρόνια στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας έχουν μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Ένα ατύχημα με πρωτοφανείς συνέπειες που ερήμωσε την ομώνυμη περιοχή, καθιστώντας την πόλη-φάντασμα. 

Η ιστορία

Ήταν 26 Απριλίου του 1986, όταν στον αντιδραστήρα νο.4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος καθώς και τα συστήματα ασφαλείας. Ένα πείραμα που είχε ως αποτέλεσμα μία αλυσιδωτή αντίδραση με διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες κατέστρεψαν το ατσάλινο κάλυμμα (βάρους 1.000 τόνων) και τη διασκόρπιση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργού υλικού στον αέρα, που πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στις γύρω περιοχές.

Πρώτο trailer από το HBO για τη σειρά Chernobyl

Δύο από τους εργάτες του σταθμού πέθαναν ακαριαία ενώ τους επόμενους 4 μήνες 28 ακόμη άτομα από τα συνεργεία διάσωσης έχασαν τη ζωή τους λόγω εγκαυμάτων και ραδιενέργειας. 20 ακόμη θάνατοι διαπιστώθηκαν μέχρι το 2004 αλλά η σημαντικότερη επίπτωση ήταν το γεγονός πως επηρεάστηκε η υγεία πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Η εμφάνιση καρκίνου και λευχαιμίας αυξήθηκε σχεδόν αμέσως κατά 15% και μέχρι σήμερα περίπου 200.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ή επηρεαστεί οργανικά λόγω παραγόντων που σχετίζονται με το ατύχημα, όπως αναφέρει η επίσημη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η σειρά

Το HBO μέσω της ομώνυμης μίνι σειράς (5 επεισοδίων) επιχειρεί να εξετάσει την ιστορία τόσο της καταστροφής όσο και των ανθρώπων που χρειάστηκε να χειριστούν την κατάσταση κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Jared Harris (Mad Men), Stellan Skarsgård (Thor) και Emily Watson (The Theory of Everything). Το πρώτο trailer του Chernobyl έχει διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού, καταφέρνει όμως να μεταφέρει άψογα την ατμόσφαιρα, με την ατάκα μίας ψυχρής φωνής να αναφέρει ότι "έχουμε να κάνουμε με κάτι που ποτέ πριν δεν αντιμετώπισε ο πλανήτης" να είναι άκρως κατατοπιστική.

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ 2

Ο Jared Harris υποδύεται τον πυρηνικό επιστήμονα Valery Legasov, που ηγείται της ομάδας διάσωσης μετά την καταστροφή, ο Stellan Skarsgård βρίσκεται στο ρόλο του Boris Shcherbina (αναπληρωτής Πρωθυπουργός ο οποίος τέθηκε υπεύθυνος από τη Σοβιετική Ένωση για την αντιμετώπιση του συμβάντος) και η Emily Watson συναντάται ως Ulana Khomyuk, μία ερευνήτρια που προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς προκάλεσε το μοιραίο ατύχημα. Το cast συμπληρώνουν ακόμη οι Paul Ritter (Lovesick) και Jessie Buckley (Beast). 

Η σειρά φέρει τη σεναριακή σφραγίδα του Craig Mazin (Hangover), με τον Johan Renck (Breaking Bad) να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία. Οι δημιουργοί του Chernobyl έχουν τονίσει σε συνεντεύξεις τους ότι έχουν προσθέσει αρκετά δραματοποιημένα γεγονότα σε μία ήδη πολύ δυνατή ιστορία, με τον Mazin να δηλώνει μεταξύ άλλων πως "πρόκειται για μία δουλειά που θα κλονίσει και θα ταρακουνήσει τους τηλεθεατές".

Η πρεμιέρα του Chernobyl είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαΐου.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Culture

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέλλον του Game of Thrones πλέον κρέμεται από πολλές μικρές κλωστές

Ρίχνουμε μία ματιά στα μυστικά που κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Οι Starks με τον George RR Martin το 2009

#10yearschallenge: Πώς ήταν τα αδέρφια δύο χρόνια πριν την πρεμιέρα του Game of Thrones.