"Ο Θρύλος του Νησιού της Κοκαΐνης", το πιο τρελό ντοκιμαντέρ του Netflix

Αν ήξερες ότι εκεί έξω υπάρχει θαμμένη κοκαΐνη αξίας δύο εκατομμυρίων, θα την έψαχνες; Ο Rodney Hyden το έκανε.

Ένας αστικός μύθος για έναν σάκο κοκαΐνης που έχει ταφεί στην Καραϊβική, οδηγεί μία ομάδα ανθρώπων να καταστρώσει ένα τρελό σχέδιο ανεύρεσής του. Το αποτέλεσμα ήταν η ιστορία του να αποτελέσει τη βάση για ένα από τα πιο τρελά ντοκιμαντέρ του Netflix. Ο τίτλος από μόνος του δίνει κάποια στοιχεία για το τι ακριβώς πρόκειται, επιβεβαιώνοντας κάθε προσδοκία που δημιουργεί ένα τέτοιο story. 

Η ιστορία

Ο Rodney Hyden κατοικούσε στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Επαγγελματικά δραστηριοποιούνταν στον κατασκευαστικό κλάδο, μέχρι που το 2008, η οικονομική κρίση έπληξε σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του, όπως και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων. Μέσα στην απελπισία του, θυμήθηκε μία ιστορία που του είχε πει πριν αρκετά χρόνια ο Julian Howell, ένας γείτονάς του. Ο τελευταίος έζησε για αρκετά χρόνια στο Πουέρτο Ρίκο και ένα καλοκαίρι των late 80s βρέθηκε για διακοπές στο νησί Κουλέμπρα (Isla Culebra, στα δυτικά του κεντρικού νησιού της χώρας). Μία μέρα που βρισκόταν στην παραλία, ο Julian αντίκρισε ένα περίεργο δέμα να ξεβράζεται από τη θάλασσα: Αυτό που περιείχε ήταν 32 κιλά κοκαΐνης που σύμφωνα με τα λεγόμενά του κόστιζαν $2.000.000.

"Ο Θρύλος του Νησιού της Κοκαΐνης", το πιο τρελό ντοκιμαντέρ του Netflix

Προφανώς, είχαν χαθεί από κάποιον διακινητή στις χρυσές εποχές του εμπορίου της άσπρης σκόνης. Ο Julian αρχικά επιθυμούσε να παραδώσει το πακέτο στην αστυνομία του Πουέρτο Ρίκο, με τη σκέψη να εγκαταλείπεται γρήγορα καθώς δεν ήθελε να αποκτήσει μπλεξίματα με τις αμφιβόλου αξιοπιστίας αρχές της χώρας της Καραϊβικής. Το να θάψει το πακέτο κοντά στο τροχόσπιτο στο οποίο διέμενε με τη γυναίκα του, του φάνηκε πολύ καλύτερη ιδέα και αυτό ακριβώς έκανε. 

Γυρίζοντας πίσω στις ΗΠΑ, μερικά χρόνια αργότερα, μοιράστηκε με κάποιους φίλους του την εμπειρία του. Αυτοί το είπαν σε άλλους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας τεράστιος αστικός μύθος, πολύ συχνά με στοιχεία υπερβολής και λεπτομέρειες που καμία σχέση δεν είχαν με την αρχική ιστορία. Ο Rodney Hyden ήταν ένας από τους λίγους που πήραν περισσότερο σοβαρά από όσο έπρεπε την ιστορία και αποφάσισε να κυνηγήσει το αμερικάνικο όνειρο, έστω και με αυτόν το τρόπο.

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ NETFLIX 3

 Το καταλληλότερο και τελικό κίνητρο ήρθε από μία λεζάντα του Howell προς αυτόν: "Ίσως κάποια μέρα γυρίσω στο Πουέρτο Ρίκο για να βρω το πακέτο με την κοκαΐνη". Ο Danny Jimenez, ένας μάλλον τυχοδιώκτης νεαρός που είχε συνεργαστεί με τον Hyden σε πολλές δουλειές μέσω της κατασκευαστικής του εταιρείας έριξε την ιδέα: "Μπορώ να σε πάω στο Πουέρτο Ρίκο". Τον Ιούνιο του 2012, η τρελή ιδέα θα γινόταν πράξη. 

Το ντοκιμαντέρ

Όλα τα παραπάνω αλλά και η συνέχεια της ιστορίας που περιλαμβάνει το ταξίδι στο Πουέρτο Ρίκο, εμπόρους ναρκωτικών, αστυνομία και παρακολουθήσεις καθώς και αρκετές ακόμη λεπτομέρειες, περιγράφονται στο ντοκιμαντέρ του Theo Love, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Rodney Hyden καθώς και αρκετούς ακόμη από τους πραγματικούς ήρωες της ιστορίας. Σκηνές καταδίωξης, παγίδες, οικογενειακά δράματα, ωραία φωτογραφία, ρομαντισμό, ναρκωτικά και όπλα, μέχρι και μία σκηνή όπου χελώνες κάνουν σεξ. Το "Ο Θρύλος του Νησιού της Κοκαΐνης" μοιάζει να τα έχει όλα, ασχέτως αν υπάρχουν κάποιες μικρές σεναριακές τρύπες.

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ NETFLIX 2

Είναι μία εξαιρετικά καλοφτιαγμένη παραγωγή που έχει επίσης μπόλικο (και άσκοπο) swag, πάρα πολύ σκηνοθεσία (με πολλά slow-motion shots) και soundtrack που θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί σε ταινίες όπως το Deadpool. Ο Hyden δε διστάζει να παραδεχθεί ότι επηρεάστηκε τόσο από πολλές ψεύτικες ανάγκες του όσο και από κινηματογραφικούς χαρακτήρες όπως ο Tony Montona (ή Tony Montono όπως λανθασμένα τον αποκαλεί στο ντοκιμαντέρ).

Δε λέμε περισσότερα για να μη δημιουργήσουμε spoiler. Κλείνουμε ωστόσο με μία ενδιαφέρουσα ιδέα: Το sequel της συγκεκριμένης παραγωγής να είναι για κάποιον που είδε το ντοκιμαντέρ και εμπνεύστηκε από αυτό ώστε να αναζητήσει κάποιον άλλο θησαυρό, που υπάρχει κάπου εκεί έξω, όπως έχει ακούσει σε έναν άλλο αστικό μύθο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος