Το Βattle of Winterfell έγραψε τηλεοπτική ιστορία

Ο Night King είναι κι επισήμως νεκρός. Χρειάστηκε, όμως, ένα από τα καλύτερα επεισόδια του GoT για να συμβεί αυτό.

Αν ο κόσμος αγαπά τα extreme sports για την αδρεναλίνη, τότε το S08Ε03 του Game of Thrones διεκδικεί όχι άδικα μία θέση ανάμεσα σε αυτά. Το επεισόδιο της 28ης Απριλίου ήταν μία τρομερά έντονη εμπειρία και ως τέτοια ξεσήκωσε τις αντίστοιχες συζητήσεις: διθύραμβοι και λίβελοι κυκλοφορούν εδώ και μέρες στο ίντερνετ, οι βαθμολογίες στο IMDB είναι ή του ύψους ή του βάθους, υπάρχουν οπαδοί που το έβαλαν στην κορυφή των επεισοδίων του GoT ενώ άλλοι το θεώρησαν μέχρι και κοροϊδία. Παρότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση συνήθως, στην περίπτωση αυτή λέμε να επιλέξουμε την πρώτη οδό. To επεισόδιο που θα μείνει γνωστό στην ιστορία ως Battle of Winterfell ήταν ένα ατόφιο δεκάρι.

Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να περιγράψεις 83 λεπτά ασταμάτητης δράσης, γεμάτης ανατροπές και συμβολισμούς που η ένταση -όχι μόνο της σειράς αλλά και των ίδιων των θεατών που την παρακολουθούν από τον καναπέ- κόβεται με το μαχαίρι; Για άλλους ήταν η τελευταία σκηνή με την Arya που θα τους μείνει χαραγμένη για πάντα, για τους πιο ρομαντικούς η θυσία του Jorah Mormont (του ανθρώπου που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στη μεγάλη βίβλο του friendzone) ενώ για αρκετούς άλλους, συμπεριλαμβανομένου του γράφοντα, η επέλαση των Dothraki.

Είναι όμως δικαιολογημένη η γκρίνια αρκετών οπαδών;

Ένας νυχτερινός επιτάφιος γεμάτος πολεμικές ιαχές, μία επίθεση ενάντια στο άγνωστο υπό το φως φλεγόμενων σπαθιών που θα μπορούσε -άνετα- να σταθεί ως σκηνή σε μερικές από τις πιο επικές μυθολογίες του πλανήτη. Οι πιο βάρβαροι πολεμιστές του Essos και του Westeros έσβησαν αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Ποια ήταν τα συναισθήματα που προκάλεσε, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της μάγισσας Melisandre που γέμισε ελπίδες το κοινό αλλά και τον στρατό του Wintefell, αυτή η αναπάντεχη πανωλεθρία; Δέος, τρόμος, αγωνία και προς το τέλος απελπισία.

"Ήταν ένα τρομερά δύσκολο επεισόδιο. Επειδή κάναμε τόσο καιρό να το γυρίσουμε, άρχισε σιγά σιγά να έχει μία περίεργη επίδραση επάνω μας. Νιώθαμε πραγματικά φοβισμένοι από αυτήν την μάχη" δήλωσε ο John Bradley που υποδύεται τον Samwell Tarly στο αμερικανικό Esquire, τον οποίο και παρακολουθήσαμε να βάζει τα κλάματα απελπισμένος καθώς οι νεκροί δεν σταματούσαν να προελαύνουν. "Ξάπλωνα πάνω σε πτώματα ανθρώπων. Ναι, μπορεί να ήταν κούκλες, η εμφάνισή τους όμως σε έκανε πραγματικά να ανατριχιάζεις. Για μένα ήταν η πιο αξέχαστη σκηνή σε όλο του show". 

Το Βattle of Winterfell έγραψε τηλεοπτική ιστορία

Είναι όμως δικαιολογημένη η γκρίνια αρκετών οπαδών; Η αλήθεια είναι ότι ο θάνατος του Night King ήρθε με πολύ πιο εύκολο τρόπο από ό,τι περιμέναμε εδώ και αρκετούς κύκλους, κανένας πρωταγωνιστής δεν έχασε τη ζωή του (παρά τη συνήθεια του GoT να σκοτώνει τους ήρωές του), οι στρατηγικές επιλογές των Jon Snow και Khaleesi ελέγχονται σε τεράστιο βαθμό ενώ, τέλος, το σκοτάδι ταλαιπώρησε εκατομμύρια θεατές. "Πολύς κόσμος δεν ξέρει να ρυθμίσει τις τηλεοράσεις του" ήταν η δήλωση του Fabian Wagner στο Wired, διευθυντή φωτογραφίες του επεισοδίου, η οποία και ξεσήκωσε όπως ήταν φυσικό παγκόσμια κατακραυγή. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όση ατμόσφαιρα κι αν είχε το S08E03 δεν ήταν καθόλου ξεκούραστο στο μάτι.


Απίστευτα καλογυρισμένη, τρομερά καλοφτιαγμένη και υπερβολικά ψυχαγωγική τηλεόραση όπου το στοιχείο του μεσαιωνικού παραμυθιού πηγαίνει χέρι χέρι με τον τρόμο.


Το Battle of Winterfell όμως δεν έγραψε τηλεοπτική ιστορία επειδή ήταν άρτιο. Δεν το έκανε επειδή δεν είχε σεναριακά κενά, ούτε επειδή οι διάλογοί του μπορούν να κοντράρουν τον Shakespeare. Το έκανε συνδυάζοντας με τον πλέον ιδανικό τρόπο τρία πολύ αγαπημένα είδη του εμπορικού σινεμά: την επική φαντασία, τα θρίλερ και την περιπέτεια. Στάθηκε άξια κάπου ανάμεσα στο Lord of the Rings και σε ταινία του George Romero χρησιμοποιώντας μαεστρικά χαρακτήρες που χτίζει εδώ και χρόνια. Σχεδόν κάθε κίνηση της Arya είχε προοικονομηθεί σε κάποιο παλιότερο επεισόδιο.

Το S08E03 έκανε, τελικά, αυτό που κάνει εδώ και οκτώ χρόνια το Game of Thrones: ήταν απίστευτα καλογυρισμένη, τρομερά καλοφτιαγμένη και υπερβολικά ψυχαγωγική τηλεόραση όπου το στοιχείο του μεσαιωνικού παραμυθιού πηγαίνει χέρι χέρι με τον τρόμο έτσι ώστε να μην μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από την οθόνη ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Τα κενά και οι αστοχίες δεν είναι ευπρόσδεκτα, σίγουρα όμως μπορούν να παρακαμφθούν όταν το αποτέλεσμα αφήνει ένα μεγάλο και κάπως παράξενο χαμόγελο στα χείλη. Με μόλις τρία επεισόδια GoT να μένουν, ας ελπίσουμε να είναι αντάξια (αν όχι καλύτερα) του Battle of Winterfell


Προσεχώς στο Westeros

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ από το τέταρτο επεισοδίου του όγδοου κύκλου, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν αποκτήσει διαστάσεις viral. Ας ρίξουμε μία ματιά στο τι έχουμε να περιμένουμε.

Gray Worm Game of Thrones S08E04
Ο Gray Worm ανάβει την πυρά για τους πεσόντες του Winterfell.
Targaryen fleet Game of Thrones S08E04
Τα πλοία με το έμβλημα των Targaryen ξεκινούν (μάλλον) από τα Iron Islands.
Η κηδεία στο Winterfell Game of Thrones S08E04
Η κηδεία στο Winterfell από την πλευρά της Daenerys.
Η κηδεία στο Winterfell Game of Thrones S08E04 Stark
Η κηδεία στο Winterfell από την πλευρά των Stark.
Jon Snow Η κηδεία στο Winterfell Game of Thrones S08E04
O Jon Snow αποχαιρετά, για άλλη μία φορά, παλιούς συμπολεμιστές.
Daenerys Game of Thrones S08E04
"Κερδίσαμε τον μεγάλο πόλεμο, τώρα ήρθε η σειρά να κερδίσουμε τον τελευταίο πόλεμο" ακούγεται να λέει η Daenerys στα προσεχώς του τέταρτου επεισοδίου.
Cersei Lannister  Game of Thrones S08E04
Η Cersei Lannister, βέβαια, δεν φαίνεται να έχει πει την τελευταία της λέξη.
Δράκοι Daenerys Game of Thrones S08E04
Ποιος όμως μπορεί να νικήσει τους δράκους της Khaleesi;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.