Η ιστορία της βαλλίστρας, του όπλου που σκότωσε τον δράκο

Ιστορική αναδρομή στην πολιορκητική μηχανή που δείχνει ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες στο Westeros.

Τι μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικο δράκο που έχει φτάσει στο peak της δύναμής του; Αν εξαιρέσει κανείς τη μαγεία, τίποτα άλλο πέρα από έναν άλλον ενήλικο δράκο που βρίσκεται επίσης στο peak του. Οι πρόχειρες όμως αναλύσεις των στρατηγών του καναπέ για τον πόλεμο στο Westeros αποδείχθηκαν τελείως λάθος στο S08E05. Τελικά, ο Qyburn, αυτός ο ραδιούργος επιστήμονας με τη φάτσα ξεπεσμένου rock star είχε απόλυτο δίκιο: οι βαλλίστρες είναι ικανές να νικήσουν τα φτερωτά ερπετά. Ο Rhaegal το κατάλαβε με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Η Khaleesi έμεινε με έναν δράκο και, όπως λέει ο λαός, η Cersei γέλασε καλύτερα αφού γέλασε τελευταία.

Τι είναι όμως αυτό το κατασκεύασμα που φαίνεται να αλλάζει την ισορροπία στον κόσμο του Game of Thrones; O Euron Greyjoy έδειχνε να μην πιστεύει στα μάτια του με την απρόσμενη επιτυχία του νέου μυστικού τους όπλου. Κάπως, δηλαδή, όπως θα ένιωθε και ο Διονύσιος, ο τύραννος των Συρακουσών. Ο ποιος; Ναι, καλά διάβασες, οι ιστορικές καταγραφές μιλούν πρώτη φορά για βαλλίστρες στην πολιορκία της πόλης Μότυα στην Κάτω Ιταλία το 399 π.Χ.

Η ιστορία της βαλλίστρας, του όπλου που σκότωσε τον δράκο

"Οι υπερασπιστές της πόλης τα βρήκαν πολύ δύσκολα απέναντι στα ιπτάμενα βέλη. Οι Συρακούσιοι σκότωσαν πολλούς από τους εχθρούς τους χρησιμοποιώντας καταπέλτες που εκτόξευαν τεράστια βέλη. Πραγματικά, το όπλο είχε καταστροφικές συνέπειες, μιας και εκείνη την εποχή ήταν μία πολύ πρόσφατη εφεύρεση" σημειώνει ο Αρχαίος Έλληνας ιστορικός, Διόδωρος ο Σικελιώτης. Αυτός ο πρωτόγονος πύραυλος εδάφους-αέρος εφευρέθηκε από τους Έλληνες, χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τους Ρωμαίος και υπήρξε για αρκετούς αιώνες ο φόβος και ο τρόμος στα πεδία των μαχών.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν έρχονταν χωρίς και κάποια αρνητικά: οι πρώτες βαλλίστρες ήταν τεράστιες, τρομακτικά βαριές, απελπιστικά αργές και πάρα πολύ δύσκολες στο να μετακινηθούν. Εξήντα όμως χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, οι πεπειραμένοι μηχανικοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου έκαναν τις απαραίτητες ρυθμίσεις προσθέτοντας άλλο ένα ισχυρότατο όπλο στην φαρέτρα του ενάντια στην Περσική Αυτοκρατορία.

Οι βαλλίστρες έγιναν μικρότερες σε μέγεθος, πιο ευέλικτες και άρχισαν να χρησιμοποιούνται λιγότερο ως πολιορκητικό μηχάνημα και περισσότερο ως τοξοβόλο όπλο ενάντια στους εχθρούς (με εμβέλεια 450 μέτρων), λειτουργώντας παράλληλα και ως προκάλυμμα. Ακριβώς, δηλαδή, όπως βλέπουμε μέχρι στιγμής και τον Qyburn να τις χρησιμοποιεί.

Η υπάρξή τους, όμως, στο μεσαιωνικό σκηνικό του Game of Thrones μπορεί να έχει κάποια ιστορική αναλογία; Το 885 μ.Χ, την περίοδο δηλαδή των σκοτεινών χρόνων του πρώιμου Μεσαίωνα, βρίσκουμε μία ορδή 30 χιλιάδων Vikings να ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Παρίσι όταν έρχεται αντιμέτωπη μαζί τους. Κάπου εκεί φαίνεται ότι ήταν και η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν επί της ουσίας, αφού σιγά σιγά άρχισαν να δίνουν τη θέση τους σε άλλες πολιορκητικές μηχανές. Τώρα, όμως, επιστρέφουν δριμύτερες στους τηλεοπτικούς δέκτες και για κακή τύχη της Missandei κανένα "dracarys" δεν φαίνεται ικανό να τις σταματήσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης