Η αληθινή ιστορία της se05 του Peaky Blinders

Βαθιά οικονομική κρίση, φασιστικές ομάδες και αντιφασίστες διαδηλωτές.

To Peaky Blinders δεν είχε βάλει ποτέ μέχρι σήμερα σε πρώτο πλάνο τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Ήταν, πάντα, περισσότερο μία σειρά για τις σαρκοβόρες σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη μίας (εγκληματικής) οικογένειας γεμάτη από πολύ καπνό, πολύ ουίσκι και βίαιες αναμετρήσεις με μαχαίρια, ξυράφια και πιστόλια.

Στην πέμπτη σεζόν, που βρίσκεται προ των πυλών, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν ριζικά. Γνωρίζουμε ήδη από τα δελτία τύπου και τις δηλώσεις των δημιουργών ότι ο Tommy Shelby θα εμπλακεί προσωπικά στο επικίνδυνο παιχνίδι της εξουσίας. Τι όμως συνέβαινε στο πολιτικό σκηνικό της Μεγάλης Βρετανίας λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος;

 Oswald Mosley

Η αληθινή ιστορία της se05 του Peaky Blinders

Ένα όνομα, μία σατανική ιστορία. Στον ρόλο του Βρετανού αρχιφασίστα βρίσκουμε τον Sam Claflin που δείχνει πολύ πιο συμπαθητικός από το αληθινό πρόσωπο είναι αλήθεια. Ο Oswald Mosley (1896-1990) υπήρξε ο ορισμός του πολιτικού οπορτουνισμού. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά με το κόμμα των Συντηρητικών το 1921 για να αλλάξει στρατόπεδο, μόλις τρία χρόνια αργότερα, και να εκλεχθεί με το Εργατικό Κόμμα το 1924.

Στην πέμπτη σεζόν του Peaky Blinders τον βρίσκουμε σε τελείως διαφορετικό μοτίβο. Καθώς η οικονομική κρίση μάστιζε το Νησί κι ύστερα από διαφωνίες με τους Εργατικούς σχετικά με το θέμα της ανεργίας, το 1931 ίδρυσε το δικό του κόμμα: Το New Party. Έναν πολιτικό σχηματισμό που έμελλε να γράψει πραγματικά μελάνες σελίδες στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.


20.000 αντιφασίστες, σε αυτό που αργότερα έμεινε γνωστό ως Battle of Cable Street, τσάκισαν τους οπαδούς του Mosley το 1936.


Ο Mosley υπήρξε χαρισματικός ρήτορας και δεινός λαοπλάνος. Οι παρακρατικές ομάδες που του έδιναν αναφορά, με πρωτεργάτη τον τότε αρχηγό της Εθνικής Ράγκμπι της Αγγλίας, Peter Howard, γνωστές ως οι "Biff Boys", υπήρξαν επί της ουσίας οι πρόγονοι του British Union of Fascists (BUF). Έτσι, αφού έκανε ένα tour στην Ευρώπη συναντώντας εξέχοντες φασίστες (όπως ο δικτάτορας της Ιταλίας, Benito Mussolini) το 1931, το 1932 ίδρυσε τον προαναφερθέντα πολιτικό σχηματισμό - ο οποίος, φυσικά, είχε τις δικές του παρακρατικές ομάδες (Black Shirts) που όπως καταλαβαίνεις είχαν τη βία πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. 

Μπορεί αρχικά οι αντισημιτικές ιδέες του Mosley να βρήκαν απήχηση στο Νησί, μετά όμως τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών (1934) στη Γερμανία, η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον του. Αποκορύφωμα υπήρξε η αντίδραση των κατοίκων του Ανατολικού Λονδίνου (περιοχή με μεγάλο ποσοστό Εβραίων) στην πορεία του BUF το 1936: 20 χιλιάδες αντιφασίστες, σε αυτό που αργότερα έμεινε γνωστό ως Battle of Cable Street, τσάκισαν τους οπαδούς του Mosley.

Οι Κομμουνιστές

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας διαδήλωση 1937
Διαδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας (CPGB) στην πλατεία Trafalgar το 1937.

Αν πίστεψες (προσοχή! ακολουθεί spoiler από τις πρώτες σεζόν) πως ο θάνατος του Freddie Thorne ήταν η τελική νίκη του καπιταλισμού απέναντι στον κομμουνισμό όσον αφορά την οικογένεια Shelby, τότε η πέμπτη σεζόν ίσως δείξει πόσο λάθος κάνεις. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας (CPGB) βρισκόταν στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στο BUF και τον Mosley, έτσι λοιπόν οι διασυνδέσεις της Ada μπορεί να φανούν χρήσιμες στον Tommy όταν μπλεχτεί στους διαδρόμους της πολιτικής. Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ο αρχηγός της οικογένειας Shelby έτρεφε φιλικά συναισθήματα προς την εν λόγω ιδεολογία.

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου απίθανο στη νέα σεζόν να δούμε ξανά την Jesse Eden, την οποία γνωρίσαμε ως αρχισυνδικαλίστρια στη Γενική Απεργία του 1926 που επηρέασε και τις επιχειρήσεις των Shelby. Η Eden είναι πραγματικό ιστορικό πρόσωπο και ήταν εκείνη που ηγήθηκε της θρυλικής απεργίας 10 χιλιάδων γυναικών το 1931 σε εργοστάσιο αυτοκινήτων. Το CPGB ενισχύθηκε σημαντικά στη δεκαετία του 1920, η σύγκρουση του όμως με όλους τους υπόλοιπους σχηματισμούς στο φάσμα της Αριστεράς όπως, βέβαια, και με τη Δεξιά το έκανε να μειώσει ταχύτητα, πριν επιταχύνει και πάλι μετά τις δεινές οικονομικές συνθήκες των 30s.

H μεγάλη ύφεση

κραχ αγγλια

Η επίσημη περιγραφή του πέμπτου κύκλου αναφέρει πως ο Tommy Shelby "βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν κόσμο γεμάτο αναταραχές μετά το οικονομικό κραχ του 1929", συμπληρώνοντας ότι "οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι είναι παντού". Φυσικά, είναι αλήθεια πως εκείνη η περίοδος, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1929 και διήρκεσε μέχρι την αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν γεμάτη από πολύ περισσότερες τραγωδίες σε σχέση με τις ευκαιρίες που έδωσε στους ανθρώπους.


Σε μία προπολεμική Μεγάλη Βρετανία όπου κανείς δεν ήξερε αν θα υπάρξει σοσιαλιστική επανάσταση ή στροφή προς τον φασισμό, ο Tommy Shelby βρίσκεται με μία θέση στο Κοινοβούλιο.


Μετά το αμερικανικό κραχ, όπου μέσες άκρες τα προβλήματα των αμερικανικών χρηματιστηρίων δημιούργησαν μία παγκόσμια οικονομική νόσο, 13 εκ (!) άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στη Γη της Επαγγελίας. Όπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο η Μεγάλη Βρετανία νόσησε με τη σειρά της με 2,5 εκ. ανθρώπους να είναι άνεργοι πριν καν τελειώσει το 1930. Τι αποτελέσματα είχε όλη αυτή η κατάσταση στην αγγλική κοινωνία; Κάτι που επαναλαμβάνεται ως άσχημη φάρσα ξανά και ξανά στην ιστορία: Οι φασίστες του Mosley άρχισαν να αποκτούν δύναμη.

Στο Μπέρμιγχαμ, λόγω κυρίως της βιομηχανίας αυτοκινήτων τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, πιο βόρεια όμως στον χάρτη της Αγγλίας οι οικονομικές συνθήκες ήταν απελπιστικές με περίπου το 70% των εργαζόμενων να μένει χωρίς δουλειά. Σε έναν προπολεμικό κόσμο όπου κανείς δεν ήξερε αν στη Μεγάλη Βρετανία θα υπάρξει σοσιαλιστική επανάσταση ή στροφή προς τον φασισμό, όπου ηγέτες εμφανίζονταν από το πουθενά για να εξαφανιστούν μέσα σε λίγους μήνες στην ανυπαρξία, ο Tommy Shelby βρίσκεται με μία θέση στο Κοινοβούλιο. Εκεί είναι, λοιπόν, που ξεκινά ο πέμπτος κύκλος των Peaky Blinders.

Από: Esquire UK


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.