Τα αληθινά πρόσωπα του Mindhunter

Τα υπαρκτά πρόσωπα πίσω από τους serial killers και το FBI και οι ιστορίες τους που ενέπνευσαν τη δημιουργία της σειράς του Netflix, με αφορμή την πρεμιέρα της 2ης σεζόν.

Τον Οκτώβριο του 2017, όταν έκανε πρεμιέρα η 1η σεζόν του στο Netflix, το Mindhunter, το αριστούργημα του David Fincher -έχει αναλάβει την παραγωγή και τη συνσκηνοθεσία του-, μονοπώλησε το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών και χύθηκε πολύ μελάνι για το ευφυές σενάριό του και την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του. Καθόλου αδίκως. Δεν πρόκειται για μία τηλεοπτική σειρά σαν όλες τις άλλες, αλλά για ένα μάθημα αμερικανικής εγκληματολογικής ιστορίας, που παραδόθηκε μέσα από τα δέκα επεισόδια του 1ου κύκλου.

Σ΄αυτά είδαμε να παρελαύνουν από την οθόνη μας μερικοί από τους πιο διαβόητους εγκληματίες στην ιστορία της Αμερικής, αλλά και οι δύο πράκτορες της Μονάδας Συμπεριφορικών Επιστημών του FBI, John E. Douglas (στη σειρά ονομάζεται Holden Ford) και Robert K Ressler (Bill Tench στη σειρά), που κατόρθωσαν να καταδυθούν στο μυαλό των "διαδοχικών δολοφόνων" -όπως τους ονόμαζαν εκείνη την εποχή-, να εξετάσουν τα κίνητρά τους και να ανακαλύψουν τελικά ένα νέο όρο στην εγκληματολογία, αυτόν του serial killer, του κατά συρροή δολοφόνου.

Δύο χρόνια μετά, προβάλλεται αυτή την περίοδο στο Netflix η 2η σεζόν του Mindhunter. Το ένστικτο των μελών της Μονάδας Συμπεριφορικών Επιστημών κάνει τη θεωρία πράξη, όταν το FBI ξεκινά ένα μεγάλο κυνήγι ενός κατά συρροή παιδοκτόνου.

Ποιοι είναι όμως οι αληθινοί άνθρωποι πίσω από τους ήρωες του σειράς;

John Douglas

Τα αληθινά πρόσωπα του Mindhunter

Τον υποδύεται ο Jonathan Groff.

Ο 72χρονος πρώην πλέον ειδικός πράκτορας του FBI θεωρείται σήμερα πρωτοπόρος στη μελέτη των serial killers στις ΗΠΑ, καθώς καθιέρωσε τη σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών στη Μονάδα Συμπεριφορικών Επιστημών του FBI. Η ιστορία και το έργο του Douglas ενέπνευσαν επίσης τους χαρακτήρες των φιλμ "Η σιωπή των αμνών" και "Κόκκινος Δράκος".

Robert K Ressler

Mindhunter

Τον υποδύεται ο Holt McCallany.

Υπηρέτησε ως στρατάρχης στην Στρατονομία και κατατάχθηκε στο FBI το 1970, αναλαμβάνοντας τα ηνία της Μονάδας Συμπεριφορικών Επιστημών. Ήταν μόλις 8 χρόνια μεγαλύτερος από τον John Douglas, ενώ στη σειρά η διαφορά ηλικίας τους φαίνεται μεγαλύτερη με τον McCallany να είναι 22 χρόνια πιο μεγάλος από τον Groff.

Dr Ann Wolbert Burgess

Mindhunter

Την υποδύεται η Anna Torv.

Στο Mindhunter, την αποκαλούν Dr Wendy Carr. Στην πραγματικότητα όμως, η Dr Burgess είναι ένας ζωντανός θρύλος της νοσηλευτικής, που έριξε φως στη μελέτη και στη θεραπεία θυμάτων κακοποίησης.

Ed Kemper

Mindhunter

Τον υποδύεται ο Cameron Britton (η ομοιότητά τους είναι πραγματικά ανατριχιαστική).

Ο γίγαντας Kemper καταδικάστηκε για πρώτη φορά σε φυλάκιση όταν έφηβος για τη δολοφονία του παππού και της γιαγιάς του. Στη συνέχεια διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και νοσηλεύτηκε για έξι χρόνια σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Αφού κατάφερε να πείσει τους γιατρούς να του δώσουν εξιτήριο, χάρη στην εξαιρετικά υψηλή ευφυΐα του (διέθετε IQ 145), δολοφόνησε τουλάχιστον οκτώ γυναίκες, τις οποίες αποκεφάλισε για να επιδοθεί σε σεξ με τα πτώματα και τα κεφάλια τους - κάτι ανάλογο έκανε και με το κομμένο κεφάλι της μητέρας του. Μετά το φόνο της παραδόθηκε στις αρχές. Έκτοτε εκτίει την ποινή του στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα της Καλιφόρνια.

Monte Rissell

Mindhunter

Τον υποδύεται ο Sam Strike.

Ο Rissell βίασε και σκότωσε πέντε γυναίκες στη Βιρτζίνια, μεταξύ 1976 και 1977, πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια.

Denis Rader

Mindhunter

Τον υποδύεται ο Sonny Valicenti.

Γνωστός επίσης και ως ο "BTK” killer, ο Rader διέπραξε μια σειρά από εγκλήματα πάθους μέσα σε τρεις δεκαετίες, αφήνοντας στις αστυνομικές αρχές σημειώματα με την υπογραφή "BTK” (Bind, Torture, Kill). Υπήρξε πρόεδρος του συμβουλίου της εκκλησίας του τόπου του, ενώ εργάστηκε στην εταιρεία σεκιούριτι, ADT Security Services.

Charles Manson

Mindhunter

Τον υποδύεται ο Damon Herriman, ο ίδιος ηθοποιός που ενσαρκώνει τον ρόλο και στο Once Upon a Time in Hollywood του Quentin Tarantino.

Είναι ο ίσως πιο διαβόητος serial killer στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Τη δεκαετία του 1960 ίδρυσε στην Καλιφόρνια μια ομάδα που έγινε γνωστή ως Οικογένεια Μάνσον και η οποία διέπραξε εννέα δολοφονίες το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 1969. Το 1971, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία και την ηθική αυτουργία στον θάνατο επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων και της ηθοποιού Sharon Tate, συζύγου του Roman Polanski. Αν και αρχικά, καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, τελικά η ποινή του μεταβλήθηκε σε ισόβια κάθειρξη καθώς το 1972 η πολιτεία της Καλιφόρνια κατάργησε τη θανατική ποινή.

Jerome Brudos

Mindhunter

Τον υποδύεται ο Happy Anderson.

Φετιχιστής και νεκρόφιλος, ο Brudos στέρησε τη ζωή σε τέσσερις γυναίκες στο Όρεγκον στα τέλη της δεκαετίας του 60. Παρά το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, κατόρθωσε να αποκρύψει από την οικογένειά του την "άρρωστη" πλευρά του, καθώς απήγαγε και στραγγάλιζε νεαρές κοπέλες για σεξουαλική ικανοποίηση. Η ιστορία του αποτέλεσε έμπνευση για τον χαρακτήρα του Buffalo Bill, που ενσάρκωσε ο Thomas Harris στη "Σιωπή των αμνών".

Richard Speck

Mindhunter

Τον υποδύεται ο Jack Erdie.

Εν αντιθέσει με όλους τους υπόλοιπους, ο Speck δεν ήταν serial killer, αλλά εν δυνάμει serial killer. Συνελήφθη για το βασανισμό, το βιασμό και τη δολοφονία οκτώ φοιτητριών νοσηλευτικής σε ένα βράδυ το 1966. Η ένατη γυναίκα σώθηκε από θαύμα, καθώς πρόλαβε να κρυφτεί πριν πέσει στα χέρια του Speck.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης