Τα έργα και οι ημέρες του Dennis Rodman έγιναν ντοκιμαντέρ

Το ESPN αφιέρωσε ένα ολόκληρο "30 for 30" στην θεοπάλαβη πορεία του The Worm.

Η σειρά αθλητικών ντοκιμαντέρ του ESPN με τίτλο 30 for 30 είναι αναμφισβήτητα ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο είδος. Έτσι η ανακοίνωση στα μέσα Αυγούστου ότι το επόμενο επεισόδιο θα αφηγείται την παλαβή πορεία του Dennis Rodman από αμυντικό ογκόλιθο των Detroit Pistons σε επιστήθιο φίλο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un έφερε πλατιά χαμόγελα. Άλλωστε είναι μία ευκαιρία η σειρά να (ξανα)γράψει τηλεοπτική ιστορία.

Όπως γίνεται φανερό ήδη από το trailer του Rodman: For Better or Worse (που προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες), το ESPN θεωρεί -όχι άδικα- πως ο Rodman είναι μία από τις πιο παράξενες περιπτώσεις αθλητών που έχουν παρακολουθήσει ποτέ τα μάτια μας. Ένα χαμηλό draft (νο. 27) που βασιζόμενος στην σκληρή δουλειά κατάφερε να κερδίσει τρία δαχτυλίδια του πρωταθλητή και να αναδειχθεί δύο φορές Καλύτερος Αμυντικός του NBA.

"Ο τύπος είναι και θα είναι για πάντα φίλος μου" λέει ο Rodman για τον Kim Jong-un

Όσο, όμως, βελτιωνόταν μέσα στο γήπεδο, τόσο οι τρέλες έξω από το παρκέ γιγαντώνονταν. Ο κάποτε ντροπαλός rookie μεταμορφώθηκε σε ένα θεόμουρλο τύπο με σκουλαρίκια στη μύτη, ξανθιά μοϊκάνα και μία θυελλώδη σχέση με τη Μαντόνα, η οποία ολοκληρώθηκε το 1996 με μία βόλτα στην πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης με τον Rodman -ω, ναι!- ντυμένο με νυφικό. Όλα αυτά, βέβαια, είναι ίσως λεπτομέρειες μπροστά στο πιο εκκεντρικό πράγμα που συμβαίνει από το 2010 κι έπειτα, από τότε δηλαδή που έχει αναπτύξει μία πολύ δυνατή σχέση με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας ή αλλιώς τον πολιτικό που όλος ο πλανήτης θεωρεί παράφρονα.

Ναι, υπάρχει άφθονο υλικό. Έτσι, ίσως εξηγείται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από 90 λεπτά. Οι περιπέτειες, τώρα, του Dennis στη γη του Kim Jong-un δεν ξεκινούν παρά μόνο μετά το πρώτο μισάωρο. Άβολες στιγμές; Πολλές. "Ο τύπος είναι και θα είναι για πάντα φίλος μου" φαίνεται να δηλώνει σε κάποιο σημείο ο Rodman, ο οποίος έχει υποστηρίξει τον δικτάτορα δημοσίως ουκ ολίγες φορές. Μάλιστα, από την τέταρτη φορά -και πιο μεθυσμένη όπως λένε οι φήμες- φορά που επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα υπάρχει υλικό με τον πρώην star του NBA να τραγουδά το "Happy Birthday" στο αυτί του δικτάτορα.

Τα έργα και οι ημέρες του Dennis Rodman έγιναν ντοκιμαντέρ
Φωτογραφία © ESPN

Όσο για το αν θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις στο καινούργιο επεισόδιο του ESPN; "Είναι καλό που μιλούν μεταξύ τους, έτσι δεν είναι;" αναρωτιέται on camera ο Rodman, αναφορικά για τη συνάντηση του Donald Trump με τον Supreme Leader Kim το 2018, όπου η διαμεσολάβηση του ίδιου ίσως βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. "Αυτή είναι η πιο σπουδαία κληρονομιά μου και το σημαντικό πιο πράγμα που θα θέλω να κουβαλήσω μαζί μου στη μελλοντική ζωή μου".


H περίπτωση του Dennis Rodman είναι ιδανική για να περιγράψει τις παθογένειες του NBA.


Αφήνοντας στην άκρη τα έργα και τις ημέρες του τρελό-Dennis στη Βόρεια Κορέα, το επεισόδιο είναι στα καλύτερά του όταν καταπιάνεται με τα πρώτα βήματα του Rodman στη ζωή: Η μητέρα του τον έδιωξε από το σπίτι, εκείνος έζησε με ανάδοχη οικογένεια μέχρι να διαλύσει κι αυτήν την σχέση και βρήκε στην σκληρή προπόνηση τη λύτρωση που αναζητούσε στη ζωή του.

Μέχρι στιγμής οι κριτικές είναι διθυραμβικές και κάνουν λόγο για ένα επεισόδιο που εκτός από δυνατό story, έχει καταπληκτική κινηματογράφηση και μία αφήγηση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Το "Rodman: For Better or Worse" φιγουράρει ήδη στα καλύτερα αθλητικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς

Μάλιστα η περίπτωση του Rodman είναι ιδανική για να περιγράψει τις παθογένειες του NBA: O δακρύβρεχτος λόγος του στην απονομή του βραβείο του Καλύτερου Αμυντικού του NBA το 1991 είχε κριθεί τότε ως ξένο σώμα σε ένα πρωτάθλημα που οι άντρες δεν κλαίνε. Αυτό, δύο χρόνια πριν το 1993, όταν και είχε απειλήσει ότι θα αυτοκτονήσει με ντουφέκι έξω από το γήπεδο των Pistons. H λίγκα τότε βρισκόταν πολύ μακριά από τη σημερινή της κατάσταση όπου super stars, σαν τον Kevin Love, ανοίγουν την καρδιά τους σχετικά με τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το Rodman: For Better or Worse φιγουράρει ήδη μέσα στα καλύτερα αθλητικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι ψηλά στη λίστα όταν καταπιάνεται με τη ζωή αυτού του ανθρώπου που λάτρεψαν να μισούν media και φίλαθλοι; Μία ιδανική εισαγωγή, με άλλα λόγια, για το πλέον πολυαναμενόμενο docuseries: Το The Last Dance, το 10 επεισοδίων ντοκιμαντέρ όπου Netflix και ESPN ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αφηγηθούν την πορεία των Chicago Bulls στην εποχή του Michael Jordan.

Από: Esquire US


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.