To Basketball or Nothing δεν είναι μία ακόμη αθλητική σαπουνόπερα

Η σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix ακολουθεί μία σχολική ομάδα μπάσκετ των Ναβάχο που λατρεύει το run n' gun, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να επιβιώσει. Κυριολεκτικά.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Σεπτεμβρίου 2019

Μία εντελώς διαφορετική σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα το μπάσκετ παρουσιάζει το Netflix, θέτοντας στο επίκεντρο μία σχολική ομάδα από την μικρή περιοχή Chinle της Αριζόνα, στην οποία κατοικούν αρκετοί απόγονοι της ινδιάνικης φυλής Ναβάχο. Το Chinle High School είναι το μεγαλύτερο σχολείο των Ναβάχο και η ομάδα του, οι Wildcats, κυνηγά το πολιτειακό πρωτάθλημα της Αριζόνα, αποτελώντας το καμάρι μίας πόλης που ποτέ πριν δεν είχε κάποιο ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό αθλητικό οργανισμό.

Οι ίδιοι οι μαθητές/παίκτες ονομάζουν το στυλ παιχνιδιού τους rezball που σε μία ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να συστηθεί ως μπάσκετ αλάνας και μοιάζει πολύ με αυτό που συνηθίζεις να παίζεις στο NBA 2K: ένταση, run n' gun, πιεστική άμυνα, διασκέδαση.

"Δεν με νοιάζει πραγματικά πόσο θα σκοράρω, θέλω μόνο να βοηθήσω την ομάδα μου" λέει on camera ο Dewayne Tom, γκαρντ των Wildcats, για να μεταδώσει το πνεύμα που επικρατεί στην μοναδική αθλητική ομάδας της ευρύτερης περιοχής.

Ίσως κι αυτός, χωρίς να το γνωρίζει, να αποτελεί μέρος αυτού που πριν λίγο καιρό είχε παραδεχθεί ο Steve Kerr με δηλώσεις του: "Είμαστε όλοι μέρος μίας μεγάλης αθλητικής σαπουνόπερας". Ίσως όμως να είναι και κομμάτι σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα 6 μισάωρα επεισόδια του Basketball or Nothing είναι ένα πραγματικά αναζωογονητικό θέαμα που μπορείς να δεις στα κενά του Μουντομπάσκετ ή περιμένοντας να ξεκινήσει η νέα σεζόν σε ΝΒΑ και Euroleague. Κι αυτό γιατί θέτοντας ως επίκεντρο το μπάσκετ, κατορθώνει να δει πολύ πιο μακριά από αυτό.  

To Basketball or Nothing δεν είναι μία ακόμη αθλητική σαπουνόπερα
BASKETBALL OR NOTHING NETFLIX 2

Οι παίκτες των Chinle Wildcats απέχουν πολύ από τα σπουδαία projects των υπολοίπων high schools των ΗΠΑ. Παιδιά όπως ο "ντόπιος Durant" Cooper Burbank ή ο βιρτουόζος ντριμπλέρ και playmaker της ομάδας Josiah Tsosie ξέρουν ότι πάρα πολύ δύσκολα θα ακολουθήσουν την πορεία των αδερφών Ball ή του Zion Williamson.

Βλέπεις, ο μέσος όρος ύψους της ομάδας μετά βίας αγγίζει το 1,84 μ., κάτι που έχει οδηγήσει αυτούς και τους συμπαίκτες τους σε μία διαφορετική προσέγγιση του παιχνιδιού. Η κάμερα του Netflix τους ακολουθεί στις προπονήσεις και τα παιχνίδια εώ στη σειρά περιέχονται αρκετές συνεντεύξεις αλλά και σε πολλές ακόμη πτυχές της καθημερινότητας, μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που μόνο συνηθισμένο δεν θα μπορούσε να πει κάποιος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by chance cory harvey (@_ck.27) on

Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν, με κοινό όχημα την πορτοκαλί μπάλα και την αγάπη τους για το παιχνίδια μία ιδιότυπη οικογένεια: Οι μητέρες τους τους μαγειρεύουν μακαρόνια πριν τους αγώνες και τρώνε όλοι μαζί, ο προπονητής τους ξεκινά τις οδηγίες λέγοντας ότι θα πρέπει κυρίως να διασκεδάσουν και οι cheerleaders δεν σταματούν στιγμή να τους λένε πόσο περήφανες είναι γι' αυτούς - όπως και η πλειοψηφία όσων παρακολουθούν τους αγώνες τους.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο για τις αθλητικές τους επιδόσεις αλλά κυρίως γιατί όλοι γνωρίζουν σε τι περιβάλλον ζουν, κάτι που γίνεται ξεκάθαρο και στον θεατή έπειτα από τα δύο πρώτα επεισόδια. Για παράδειγμα, ο Tsosie και η οικογένειά του αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας ενώ ο φόργουορντ Chance Harvey έχασε τον πατέρα του πολύ μικρός και, όπως πολλοί από τους συμπαίκτες του, εργάζεται παράλληλα με το σχολείο και τις προπονήσεις. 


Το Basketball or Nothing, χωρίς να αποφεύγει πολλά κλισέ είναι στην ουσία μία σημαντική υπενθύμιση για το τι πρέπει να θέτουμε ως προτεραιότητα στη ζωή μας.


Σε όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες αναφορές στην αιματοβαμμένη ιστορία των Ναβάχο και πώς αυτή συνδέεται έμμεσα με την καθημερινότητα των παικτών του Chinle, δίνοντας έτσι στο τελικό αποτέλεσμα μία εξαιρετική συναισθηματική εμβάθυνση. "Όταν μιλάμε για κυνήγι ανθρώπων, διωγμούς και απειλές με φυλετικά κριτήρια, έχουμε πολλά να θυμηθούμε από την ιστορία μας. Όλες οι δυσκολίες όμως μας έκαναν να είμαστε πιο σκληροί και δίκαιοι σήμερα" τονίζει ο Shaun Martin, καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο σχολείο και αθλητικός διευθυντής της ομάδας. 

Το Basketball or Nothing παρότι δεν αποφεύγει πολλά από τα κλισέ τέτοιων παραγωγών, είναι στην ουσία μία σημαντική υπενθύμιση για το τι πρέπει να θέτουμε ως προτεραιότητα στη ζωή μας, τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε την ιστορία μας και το ρόλο που έχει η πραγματική διασκέδαση. Γι' αυτό και το φινάλε του δεν περιλαμβάνει κάποιο θριαμβευτικό buzzer-beater αλλά την ευκαιρία ενός νεαρού από το Chinle να ζήσει μία ζωή πολύ καλύτερη από αυτή που πιθανώς να είχε φανταστεί. 


Διάβασε ακόμη ποια είναι τα μεγάλα ερωτήματα για τη συνέχεια του Mindhunter και για το νέο ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ταραχώδη ιστορία των πρώτων Air Jordan.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος