Fleabag, το αουτσάιντερ που ξεχώρισε στα φετινά Emmys

Η βρετανική μαύρη κωμωδία του BBC είναι πολλά παραπάνω από μία γυναικεία, τηλεοπτική σειρά. Αν την αντιμετωπίσεις ως τέτοια, έχεις χάσει όλη την ουσία της.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 23 Σεπτεμβρίου 2019

Η μεταστροφή των βραβείων Emmy σε λιγότερο hype τηλεοπτικές σειρές ξεκίνησε ήδη από πέρυσι όταν η λιγότερο δημοφιλής, τουλάχιστον στα μέρη μας, The Marvelous Mrs. Maisel, σάρωσε στην 70η τελετή απονομής, αποσπώντας πέντε συνολικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καλύτερης Κωμικής Σειράς και του Α' Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία (στην Rachel Brosnahan για τον ρόλο της Miriam "Midge" Maisel).

Φέτος, την επιτυχία του "διαμαντιού" του Amazon διαδέχτηκε στα 71α Emmy Awards ένα ακόμα κωμικό σόου με γυναίκα κεντρική ηρωίδα: το Fleabag. Από τις 11 συνολικά υποψηφιότητες που είχε κερδίσει η μαύρη κωμωδία του BBC, απέσπασε έξι συνολικά βραβεία Emmy -έναντι των δώδεκα του Game of Thrones-, αφήνοντας πίσω της μεγάλους ανταγωνιστές όπως τα Veep και Russian Doll. Διακρίθηκε τόσο στην κατηγορία της καλύτερης κωμωδίας, όσο και της σκηνοθεσίας για κωμική σειρά, του σεναρίου και του Α' Γυναικείου Ρόλου, που δόθηκε στην Phoebe Waller-Bridge, δημιουργό και πρωταγωνίστρια του σόου.

Τι ακριβώς όμως είναι το Fleabag; Είναι η ιστορία μίας θεατρικής παράστασης, που έγινε τηλεοπτική σειρά και ταξίδεψε από το Εδιμβούργο στη λονδρέζικη σκηνή και από εκεί στα Όσκαρ της μικρής οθόνης. 

Το 2013, η Phoebe Waller-Bridge παρουσίασε στο Fringe Festival του Εδιμβούργο -το μεγαλύτερο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών στον κόσμο- ένα one woman show με τίτλο Fleabag, που κέρδισε το Fringe First Award και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε διάφορες θεατρικές σκηνές του Λονδίνου με την ίδια να πρωταγωνιστεί και την Vicky Jones να σκηνοθετεί. Η μεγάλη απήχηση που είχε στο κοινό έδωσε την ιδέα στην Waller-Bridge να το μεταφέρει κάπως τροποποιημένο στην τηλεόραση μέσα από τη δημιουργία μίας σειράς, αποτελούμενης από δύο σεζόν, δώδεκα συνολικά επεισοδίων. Η πρεμιέρα δόθηκε τον Ιούλιο του 2016 από το BBC Three (και στην Αμερική από το Amazon) και η αυλαία έπεσε τον περασμένο Απρίλιο, με υπέροχες γυναίκες ηθοποιούς όπως οι Olivia Coleman, Fiona Shaw και Kristin Scott Thomas να χαρίζουν γερές δόσεις του ταλέντου τους στο καστ. 

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μία γυναίκα στα 30+, που όλοι τη φωνάζουν Fleabag, αλλά δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα -μην το ψάχνεις δεν θα μας το αποκαλύψει. Fleabag στα ελληνικά σημαίνει "ψωριάρης" και χρησιμοποιείται από την ευφυή Βρετανή ηθοποιό, σεναριογράφο, συγγραφέα και παραγωγό για να μας τονίσει ότι δεν πρόκειται να μας αφηγηθεί μία τυπική ιστορία για μία γυναίκα που αναζητά την ταυτότητα, την ευτυχία και τον έρωτα της ζωής της με αθώο και ρομαντικό τρόπο ή μέσω ενός φανταχτερού καθρέπτη όπως συνέβαινε στο πολύ μακρινό πλέον Sex and the City.

Η Fleabag είναι μία σύγχρονη ηρωίδα. Για την ακρίβεια, αληθοφανής και καθόλου στρογγυλεμένη, με τη ζωή της οποίας μπορούν εν δυνάμει να ταυτιστούν και τα δύο φύλα. Είναι μία ύπαρξη που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δεκάδες προβλήματα: να ξεπεράσει τον θάνατο της καλύτερής της φίλης, να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, να λύσει τα οικογενειακά της θέματα, να δώσει ένα τέλος στην τοξική σχέση που έχει με τον πατέρα της, να βάλει σε μία τάξη τη ζωή, αλλά και το κρεβάτι της, να ενηλικιωθεί. Χωρίζει με τον σύντροφό της και επιδίδεται σε one night stands, δηλώνοντας ευθαρσώς κοιτώντας τον θεατή κατάματα ότι είναι σεξομανής. Κι αυτό δεν είναι κάτι που το κάνει μόνο μία φορά. Αυτή η ιδιαίτερη τεχνική αφήγησης, όπου η καθηλωτική ερμηνευτικά Waller-Bridge σπάει τον λεγόμενο τέταρτο τοίχο σε μία σκηνή για να απευθυνθεί στην κάμερα, είναι όλη η ουσία της σειράς, που κάνει τον θεατή κοινωνό της ιστορίας.

Fleabag, το αουτσάιντερ που ξεχώρισε στα φετινά Emmys

Πολύπλοκη, διασκεδαστική, ευάλωτη, ωμή, η Fleabag είναι μία 30άρα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε καν στον εαυτό της. Δεν μπαίνει σε καλούπια, διεκδικεί τη ζωή στο έπακρο, επαναπροσδιορίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα με καυστικό χιούμορ και αμήχανους διαλόγους περί απώλειας, αφοσίωσης και αγάπης, που ναι μεν αποπνέουν κυνισμό, αλλά είναι αδύνατον να μην παραδεχθείς ότι είναι τόσο μα τόσο ρεαλιστικοί. Τι θέλει από τη ζωή της; "Να κλαίει συνέχεια", εξομολογείται σε κάποιο σημείο της ιστορίας, καθώς παλεύει να ενώσει τα διαφορετικά κομμάτια του παζλ της σύγχρονης καθημερινότητας και να γιατρέψει τα τραύματά της. Θα τα καταφέρει; Είναι τόσα πολλά και το ξέρει. Το ξέρει και το κοινό που κουβαλά τα δικά του. Γι' αυτό και το Fleabag είναι πολλά παραπάνω από μία γυναικεία, τηλεοπτική σειρά. Αν την αντιμετωπίσεις ως τέτοια, έχεις χάσει όλη την ουσία της. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Winona Ryder και Jenna Ortega φέρνουν τα πάνω κάτω στο sequel του 'Σκαθαροζούμη'

Ούτε εμείς πιστεύουμε ότι ο "Σκαθαροζούμης" των παιδικών μας χρόνων επιστρέφει.

Γραφει Γιαννης Σπανος