Henry Lee Lucas: O serial killer που αποδείχτηκε κατά συρροή ψεύτης

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix The Confession Killer ρίχνει φως σε μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Δεκεμβρίου 2019

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Henry Lee Lucas θεωρείται ένας από τους πιο βίαιους και σαδιστές κατά συρροή δολοφόνους όλων των εποχών. Ο ίδιος μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης του έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που τον ενοχοποίησαν για 197 δολοφονίες, μεταξύ των οποίων και της ίδιας του της μητέρας. Μέχρι που, κάποια στιγμή, οι αρχές, τα Μέσα και η κοινή γνώμη ξεκίνησαν να τον αντιμετωπίζουν περισσότερο σαν star και όχι σαν serial killer.  

Το The Confession Killer ("Καθ' ομολογίαν δολοφόνος") του Netflix είναι μία σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων που έρχεται να αμφισβητήσει την μέχρι τώρα γνωστή βασική "ιδιότητα" του Henry Lee Lucas, παρουσιάζοντας στοιχεία και μαρτυρίες που πολύ περισσότερο από έναν κατά συρροή δολοφόνο καταδεικνύουν έναν κατά συρροή και παθολογικό ψεύτη. Ένα από τα στοιχεία που καθιστούν την εν λόγω παραγωγή μία από τις πιο συναρπαστικές στην ιστορία της δημοφιλούς πλατφόρμας streaming είναι το γεγονός πως ενώ πιθανότατα ο Lucas σε καμία περίπτωση δεν διέπραξε όλα τα εγκλήματα που ομολογεί, δεν ήταν σε καμία περίπτωση αθώος. Το γεγονός πως η ιστορία του ισορροπεί ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασία (του ίδιου) δεν παύει να εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία που θέλει τα crime documentaries να είναι κάτι παραπάνω από θελκτικά για τον θεατή.

Ο Henry Lee Lucas γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1936 στο Blackburg της Δυτικής Βιρτζίνια και έζησε εφιαλτικά παιδικά χρόνια. Στα 10 του έχασε το μάτι του ύστερα από μία μόλυνση. Η μητέρα του ήταν ιερόδουλη και μάλιστα τον ανάγκαζε να παρακολουθεί όσο έκανε σεξ, ενώ ο πατέρας του είχε ακρωτηριαστεί σε ατύχημα. Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο το έσκασε από το σπίτι.

Το 1960, σε ηλικία 24 ετών, σκότωσε την μητέρα του πάνω σε έναν καβγά κι ενώ προηγουμένως, το 1951, είχε δολοφονήσει μία 17χρονη που απλά αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί του. Αφού πέρασε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα στη φυλακή καταδικασμένος μόνο για το πρώτο συμβάν και για φόνο β' βαθμού, ομολόγησε, το 1983, τους φόνους μίας 15χρονης καθώς και μίας ηλικιωμένης γυναίκας. Έπειτα, κατά τη διάρκεια της επόμενης δίκης του γι' αυτές τις περιπτώσεις, εξέπληξε άπαντες στο δικαστήριο ρωτώντας: "Δεν θα μιλήσουμε για τις υπόλοιπες 100 γυναίκες που σκότωσα;". 

Σύμφωνα με τις καταθέσεις του, κάποιες εκ των οποίων αργότερα αναθεώρησε, είχε αφαιρέσει τις ζωές θυμάτων από όλες τις δημογραφικές κατηγορίες, σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών, δίνοντας στις αρχές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, κάνοντας λόγο ακόμη και για νεκροφιλία και κανιβαλισμό. 

Henry Lee Lucas: O serial killer που αποδείχτηκε κατά συρροή ψεύτης
Ο serial killer με τη φωτογραφία ενός εκ των φερόμενων θυμάτων του.

Το περίφημο σώμα ασφαλείας Texas Rangers σχημάτισε μία νέα, ειδική μονάδα, που εξερευνούσε αποκλειστικά τους φόνους που ομολόγησε ο Lucas και μέχρι τα τέλη των 80s παρέμεναν ανεξιχνίαστοι. Φυσικά, όλο το αμερικανικό έθνος παρακολουθούσε με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις - περισσότερο με την επιθυμία επίλυσης των ανεξιχνίαστων υποθέσεων παρά έχοντας μία καθαρή και αντικειμενική ματιά, ακόμη κι αν τα στοιχεία δεν κολλούσαν.

Κι ενώ το κύμα ομολογιών του Lucas συνεχιζόταν, ο ίδιος κυκλοφορούσε, πάντοτε πίσω από τα κάγκελα και φορώντας χειροπέδες, με τον αέρα ενός πραγματικού αστέρα, με τις αρχές να του πηγαίνουν συνέχεια τσιγάρα και τα αγαπημένα του milkshakes με γεύση φράουλα, προκειμένου να αποκαλύψει περισσότερα. Ο ίδιος είχε πετύχει αυτό ακριβώς που φαίνεται ότι επιθυμούσε: Να κεντρίσει την προσοχή όλων. 

"Ο Henry δεν έζησε ποτέ πριν στη ζωή του τόσο καλά, όσο εκείνη την περίοδο" αναφέρει ο δημοσιογράφος Hugh Aynesworth, που καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας βρισκόταν στο στρατόπεδο εκείνων που αμφισβητούσαν την ορθότητα των όσων έλεγε ο Lucas. Ο Aynesworth έκανε μία πολύμηνη έρευνα σε αρχεία και φακέλους για να αποδείξει πως τα εγκλήματα δεν θα μπορούσαν να έχουν χρονολογική και γεωγραφική συνέπεια. Για παράδειγμα, ο Lucas θα έπρεπε να οδηγεί εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα ώστε να βρίσκεται στους τόπους που τελέστηκαν αρκετά από αυτά αλλά και σε συγκεκριμένους χρόνους, κάτι που ήταν σχεδόν αδύνατο. 

ΧΕΝΡΙ ΛΙ ΛΟΥΚΑΣ
Ο εισαγγελέας Vic Feazell.

Ο Vic Feazell είχε μόλις ξεκινήσει να εργάζεται ως εισαγγελέας στην κομητεία McLennan του Τέξας, όταν είδε για πρώτη φορά τη μορφή του Lucas στην τηλεόραση, να μιλά για τις υποτιθέμενες εγκληματικές του ενέργειες. "Ο εκφωνητής έλεγε με σιγουριά πως ο Henry Lee Lucas εξιχνίασε έναν ακόμη φόνο και εγώ σκεφτόμουν απλά πώς γίνεται να έχει καταφέρει να διαπράξει τόσους πολλούς" τονίζει ο Feazell, ο οποίος αργότερα ενεπλάκη στην υπόθεση, για τον βιασμό και τη δολοφονία της Rita Salazar καθώς και του συντρόφου της, Frank "Kevin” Key. Ο Feazell επεδίωκε από την μία να αποσπάσει την ομολογία του φερόμενου ως δράστη αλλά από την άλλη, υπήρχαν αρκετά στοιχεία που παρέκκλιναν από την πραγματικότητα. O Feazell σύντομα αντιλήφθηκε πως οι προσπάθειες των ερευνητών είχαν αποσταθεροποιηθεί σε σχέση με την πραγματικότητα, ειδικά όταν προσπάθησαν να εντοπίσουν περισσότερα δεδομένα για τον Lucas αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τους απαγορεύτηκε από ανώτερα κλιμάκια ακόμη και η πρόσβαση σε βάσεις πληροφοριών. "Ήταν κάτι που με φόβισε. Γνωρίζαμε ότι μπαίνουμε στα βαθιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενα κάτι τέτοιο".

Πολλές οικογένειες βρήκαν ανακούφιση μαθαίνοντας τελικά ποιος και πώς σκότωσε αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό δεν ισχύει για εκείνη της Deborah Sue Agnew Williamson, που δολοφονήθηκε το 1975, και η οποία πίεζε πάρα πολύ τις τοπικές αρχές για την ανεύρεση του δράστη, ακόμη και μετά την παραδοχή του Lucas. Οι πρώτες υποψίες πως οι ομολογίες ήταν ψεύτικες, είχαν δημιουργηθεί. 

O Lucas καταδικάστηκε σε θάνατο για 11 συνολικά φόνους. Παρότι η εκτέλεσή του ήταν προγραμματισμένη για το 1998, ο τότε Κυβερνήτης του Τέξας και μετέπειτα Πλανητάρχης George W. Bush αναγνώρισε ότι οι φόνοι είχαν γίνει σε άλλες Πολιτείες και θα έπρεπε να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο της μετατροπής σε ισόβια κάθειρξη. Τελικά, ο Lucas πέθανε στη φυλακή από καρδιακή ανεπάρκεια, στις 12 Μαρτίου του 2001.

ΧΕΝΡΙ ΛΙ ΛΟΥΚΑΣ 1
Ο Henry Lee Lucas υπό την επιτήρηση ενός Texas Ranger.

Ο Robert Kenner, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ μαζί με τον Taki Oldham κάνει λόγο για μία μανία της αμερικανικής δικαιοσύνης να κλείσει πολλές υποθέσεις, αγνοώντας ακόμη και αδιάσειστα στοιχεία: "Η μία υπόθεση έκλεινε μετά την άλλη. Σε κάποια στιγμή, οι αστυνομικά καταφανέστατα αγνοούσαν τα ίδια τα γεγονότα προκειμένου να υπάρξει ένα βολικό για όλους σενάριο".

Οι δημιουργοί του "Καθ' ομολογίαν δολοφόνος" ελπίζουν πως η κυκλοφορία της σειράς ντοκιμαντέρ θα δώσει ώθηση στις αρχές να εξετάσουν και πάλι κάποιες από τις σχετικές υποθέσεις. Η τεχνολογία γύρω από το DNA έχει αποδείξει ότι τουλάχιστον 20 από τους φόνους που "παραδέχθηκε" ο Lucas είχαν γίνει από άλλους - σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι των Salazar και Key. Προφανώς, θα υπάρχουν και αρκετοί ακόμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος