Τι θέλει να πετύχει το Netflix με τη λίστα Top 10

Η αμερικανική πλατφόρμα μόλις έφτιαξε τα δικά της τηλεοπτικά charts.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 26 Φεβρουαρίου 2020

Αρχικά δοκιμάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και το Μεξικό, ύστερα κρίθηκε επιτυχημένη επιλογή και εσχάτως έφτασε και στα δικά μας ψηφιακά μέρη. Η Top 10 λίστα του Netflix ήρθε και όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμη να μείνει για πολύ καιρό. Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες ακόμη, η αμερικανική πλατφόρμα δίνει ένα παράσημο σε κάθε ταινία, σειρά, ντοκιμαντέρ ή γενικά παραγωγή που θα καταφέρει να σκαρφαλώσει πολύ ψηλά στα charts.

Τι νόημα μία τέτοια ένδειξη όταν τα παρεχόμενα προϊόντα ανήκουν στον ίδιο πάροχο, επί προκειμένου το Netflix; Η συζήτηση για αυτό είναι πολύ μεγάλη και δεν περιορίζεται στις σειρές. Αν κάποτε το χρήμα ήταν εκείνο που κινούσε τον κόσμο, στις μέρες μας και τουλάχιστον στην ψυχαγωγία το πόσο viral θα γίνει κάτι ορίζει και τις τύχες του. Το μέλλον διαγράφεται viral και καμία μονάδα μέτρησης δε φαντάζει πιο ισχυρή αυτήν τη στιγμή.

Τι θέλει να πετύχει το Netflix με τη λίστα Top 10

"Όταν δεις μία εξαιρετική ταινία ή σειρά, είναι κάτι που μοιράζεσαι με τους φίλους και την οικογένειά σου, κάτι που το συζητάς στη δουλειά έτσι ώστε να μπορέσουν και άλλοι άνθρωποι να την απολαύσουν. Ελπίζουμε ότι αυτές οι Top 10 λίστες θα βοηθήσουν στο να έχεις και άλλες τέτοιες στιγμές που μοιράζεσαι πράγματα, ενώ παράλληλα εσύ με τη σειρά σου θα βοηθάς όλους εμάς να δούμε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον πιο εύκολα και πιο γρήγορα" έγραψε ο Cameron Johnson, υπεύθυνος του τμήματος Product Innovation του Netflix, στο blog της αμερικανικής πλατφόρμας πριν από δύο μέρες.


Θα χαθεί το Netflix σε έναν (μάλλον άσκοπο) αγώνα για το επόμενο viral trend ή θα προσπαθήσει να βάλει την ποιότητα πάνω από όλα, κάτι δηλαδή που επαναλαμβάνει συνεχώς μιλώντας για premium content;


Ναι, γιατί, όχι; Άλλωστε το ζήτημα σήμερα είναι να μη χάνουμε χρόνο. Επίσης, η μουσική βιομηχανία -για όσο χρόνια υπήρξε με τη μορφή που τη θυμόμαστε, όταν δηλαδή ακόμα ο κόσμος πλήρωνε για τη μουσική του- βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα charts. Ήταν ένας τρόπος να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, εμπορικά πάντα μιλώντας. Μάλιστα, σήμερα, με τον τρομερό ανταγωνισμό που υπάρχει στο διεθνές τηλεοπτικό τοπίο (Netflix, Apple TV, Amazon) φαίνεται από δύσκολο έως απίθανο μία σειρά να γνωρίσει την καθολική αποδοχή που γνώρισε το Game of Thrones

Έτσι, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λίστες Top 10 του Netflix μόνο καλό μπορούν να κάνουν, λειτουργώντας ως τηλεοπτικά charts για να μας ενημερώνουν για το τι αποτελεί ή όχι trend. Μας γλιτώνουν από άσκοπο ψάξιμο. Εδώ, όμως, κάπου είναι που ορθώνεται ένα τεράστιο "αλλά": Στις εποχές που ζούμε, με τις ταχύτητες να είναι αστραπιαίες και αδυσώπητες, τα Top 10 του Netflix αποτελούν άλλον έναν πιο σύντομο δρόμο ώστε να μην ψάχνουμε άδικα αλλά να ακολουθούμε όλα όσα ζητά το κοινό με μαζικό τρόπο - με ό,τι κινδύνους, βέβαια, μπορεί να κρύβει αυτό.

Κυρίως, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος οι μικρότερες και πιθανόν πιο ποιοτικές παραγωγές του δικτύου να θαφτούν κάτω από το βάρος του virality. Έτσι, αυτήν τη στιγμή το Netflix κρατά το πεπόνι και το μαχαίρι για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα χαθεί και το ίδιο σε έναν (μάλλον άσκοπο) αγώνα για το επόμενο viral trend ή θα προσπαθήσει να βάλει την ποιότητα πάνω από όλα, κάτι δηλαδή που επαναλαμβάνει συνεχώς μιλώντας για premium content; Ο χρόνος θα δείξει, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.  

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Jazz Festival επιστρέφει ανανεωμένο στην Τεχνόπολη

Πρόκειται για το πρώτο φεστιβάλ που εγκαινιάζει την καλοκαιρινή σεζόν με live εκδηλώσεις.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Το απροσποίητο coolness της Tina Fey

Η σπουδαία Αμερικανίδα κωμικός κλείνει σήμερα τα 51 της χρόνια. Γι' αυτούς τους λόγους την λατρεύουμε.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ο Νίκος Μπάρτζης έφυγε από το Survivor και άφησε πίσω του συντρίμμια

Συγκίνηση και ανακατατάξεις στις ομάδες και τους κανόνες των αγωνισμάτων έφερε η αποχώρηση του παίκτη.

N-Plus, ποια είναι η νέα υπηρεσία που ετοιμάζει το Netflix

Από την πλατφόρμα streaming με αγάπη για περισσότερη... ευχαρίστηση.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Ο Γιάννης Ξανθούλης πιστεύει πως είναι καλύτερος αναγνώστης από συγγραφέας

Ο συγγραφέας του 1,5 εκατομμυρίου αντιτύπων μιλά στο Esquire για τα 40 χρόνια του στη λογοτεχνία και το νέο του μυθιστόρημα "Ζωή μέχρι χθες".

Γραφει Παναγιωτης Κουστας