Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Jerry Stiller

O διάσημος κωμικός και πατέρας του Ben έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια. Αυτά είναι όσα είχε αποκαλύψει γεμάτος βιτριολικό χιούμορ στο αμερικανικό Esquire.

Ο Jerry Stiller δε βρίσκεται πια ανάμεσά μας και μαζί του ρίχνει αυλαία μια φουρνιά κωμικών που όρισαν λίγο έως πολύ αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Μεγάλο Αμερικανικό Χιούμορ. Για τους περισσότερους ανθρώπους εκτός των ΗΠΑ δεν ήταν κάτι περισσότερο από πατέρας του Ben Stiller, η αλήθεια όμως απέχει πολύ: Πέρα από διάσημος κωμικός που μεσουράνησε στα night clubs της Νέας Υόρκης, στα 90s είχε την τύχη να συμμετέχει στο Seinfeld ή αλλιώς την πιο εμβληματική κωμική σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης.

Όσο για το ποιος ήταν ο Jerry Stiller πίσω από τις κάμερες; Ακολουθούν όλα όσα είχε πει στο Esquire US τον Μάιο του 2005 για τη ζωή, την κωμωδία, τις αναμνήσεις του και τους ανθρώπους. Όλα με μία δόση πανέξυπνου και βιτριολικού χιούμορ που δε χάριζε τίποτα και σε κανέναν.

> Οι φωτογραφίες από τα νιάτα σου μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα. Έτσι, υπάρχει ένα τρικ για αυτήν την περίπτωση. Μην κοιτάζεις τις φωτογραφίες από τα νιάτα σου.

> Τα χρήματα είναι αισθησιακά. Κάθε φορά που βλέπω τους CEOs των μεγάλων αμερικανικών studiοs, μου σηκώνεται. Τι άλλο θέλεις να σου πω;

> Η συμμετοχή μου στο sitcom με κρατά μακριά από το Αλτσχάιμερ.

> Δεν μπορείς να φανταστείς σε τι σημεία μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι. Ετοιμαζόμουν για εγχείρηση ισχίου -ήμουν στο φορείο και προσπαθούσαν να με γυρίσουν μπρούμυτα- και ξαφνικά ένα νεαρός νοσοκόμος έρχεται και μου λέει: "Κύρε Stiller, κάνω voice-overs. Μπορείτε να δώσετε αυτό στον ατζέντη σας;". Μου έδωσε μία κασέτα, την οποία έχωσα ανάμεσα στα πόδια μου καθώς πήγαινα προς το χειρουργείο. Σκέφτηκα ότι αυτή η εγχείρηση δεν θα μπορούσε να είναι κάτι σοβαρό για να μου συμπεριφέρονται έτσι".

> Το Χόλιγουντ δεν είχε ιδέα ότι υπήρξε ένας Πόλεμος του Βιετνάμ, μέχρι που κάποιος γύρισε μία ταινία για αυτόν.

> Κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Κρίσης του '30 ο πατέρας μου με πήγε σε ένα vaudeville (σ.σ: είδος πανηγυριού με πολλά θεάματα). Όταν γυρίσαμε σπίτι, δε μας είχε μείνει φράγκο. Θυμάμαι τη μητέρα μου να αναποδογυρίζει το πορτοφόλι της. Δεν είχε ούτε ένα κέρμα. "Βγες έξω και κλέψε!" ούρλιαξε στον πατέρα μου. "Κανείς δε θέλει κούρσα" της είπε. "Δεν έχουν λεφτά για ταξί". Η μητέρα μου το συνέχισε, λέγοντας ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει γάλα. Καθώς προχωρούσε προς την πόρτα, γύρισε και της είπε: "Πάντα μισούσες τα πανηγύρια". Και εκείνη απάντησε: "Ίσως αν δεν ήμουν μαζί σου να μην τα μισούσα". Είναι κάτι που δεν ξέχασα ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή μου, και το χρησιμοποιούσα πάνω στη σκηνή μαζί με την Anne [τη γυναίκα μου]. Η διαφορά είναι ότι το κοινό το έβρισκε αστείο και γελούσε.

> Όταν είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να γίνω ηθοποιός, μου είπε: "Γιατί δε γίνεσαι υπάλληλος σκηνής; Θα έχεις δουλειά κάθε βράδυ".

> Όταν κοιτούν τα παπούτσια σου, σημαίνει ότι δεν τα πηγαίνεις και πολύ καλά πάνω στη σκηνή.

> Είναι λίγο αστείο να πιστεύεις ότι ολόκληρη η ύπαρξή σου εξαρτάται από το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα.

> Πάντα καταλαβαίνεις ότι είμαι μέρος του κοινού όταν ο γιος μας ο Ben ή η κόρη μας η Amy κάνουν stand-up comedy. Είμαι εκείνος που γελά πιο βροντερά από όλους.

Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Jerry Stiller
Ο Ben (αριστερά) και ο Jerry Stiller στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ναντακέτ το 1998.

> Ακόμα περιμένω από τα κορίτσια που αγάπησα στην εφηβεία μου να με πάρουν τηλέφωνο και να μου πουν: "Τι χαζή που ήμουν".

> Η Anne και εγώ είμαστε παντρεμένοι εδώ και σχεδόν 25 χρόνια. Τι αγαπώ περισσότερο σε εκείνη; Το γεγονός ότι με συγχωρεί πολύ εύκολα.

> Καλό είναι να σκορπάς τα λεφτά σου. Δεν πρόκειται να τα πάρεις μαζί σου. Και αν προσπαθήσεις να τα μεταβιβάσεις σε στενούς φίλους και συγγενείς, μπορεί τελικά να μην τους βοηθήσεις. Ίσως τους κάνει τη ζωή περισσότερο δύσκολη. Ξέρεις, όπως η παλιά παροιμία: Καλύτερα να μάθεις να ψαρεύεις, παρά μόνο να τρως τα ψάρια.

> Δε γνωρίζω αν άλλαξαν οι άνθρωποι ή αν το εβραϊκό χιούμορ άλλαξε τους ανθρώπους.

> Είναι δύσκολο να επιστρέψεις στους ανθρώπους που σε βοήθησαν στα πρώτα σου βήματα. Οι περισσότεροι είναι νεκροί. Έτσι, προσπαθώ να βοηθώ όλους όσους ξεκινούν τώρα. Αλλά, ειλικρινά, σας παρακαλώ, μη μου στέλνετε άλλα σενάρια.

> Όταν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το άγχος, είναι ώρα να αρχίσεις να ανησυχείς.

> Η γυναίκα μου λέει: "Ο Jerry λατρεύει να υποφέρει στη ζωή του. Γιατί να του στερήσω τη χαρά;".

Από: Esquire US


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Winona Ryder και Jenna Ortega φέρνουν τα πάνω κάτω στο sequel του 'Σκαθαροζούμη'

Ούτε εμείς πιστεύουμε ότι ο "Σκαθαροζούμης" των παιδικών μας χρόνων επιστρέφει.

Γραφει Γιαννης Σπανος