Η άνοδος και η πτώση του ντοπαρισμένου Lance Armstrong

Ο αμφιλεγόμενος ποδηλάτης μιλά ανοιχτά για τα αναβολικά που χρησιμοποιούσε στο νέο ντοκιμαντέρ του ESPN, LANCE.

Αν διψάς για αθλητικά ντοκιμαντέρ μετά το The Last Dance ή απλά σε ενδιαφέρει η ίντριγκα που δημιουργείται μετά από αυτά, μάθε πως το νέο πόνημα των 30 for 30 του ESPN ονομάζεται LANCE και εξετάζει την ιστορία του Αμερικανού ποδηλάτη Lance Armstrong. Το πάλαι ποτέ είδωλο για τους φίλους των σπορ, που κέρδισε επτά φορές τον Γύρο της Γαλλίας και βγήκε νικητής στη μάχη με τον καρκίνο, έπεσε ξαφνικά από το θρόνο του και γνώρισε την άλλη όψη της δημοσιότητας, όταν αποδείχθηκε πως έκανε επί σειρά ετών χρήση απαγορευμένων ουσιών, με αποτέλεσμα να βιώσει την παγκόσμια κατακραυγή και να του αφαιρεθούν όλα τα μετάλλια της καριέρας του. 

Στη νέα παραγωγή του ESPN που χωρίζεται σε δύο μέρη καταγράφεται με πολύ έντονο τρόπο όλη η πορεία του Αμερικανού αθλητή, μέσα από συνεντεύξεις τόσο του ίδιου αλλά και πολλών ανθρώπων που έζησαν από κοντά την περίοδο της αγωνιστικής του δράσης και των παράπλευρων ενεργειών αυτής. Αν έχεις παρακολουθήσει το The Program του Stephen Frears πιθανότατα να έχεις μία ιδέα αλλά το ντοκιμαντέρ της Marina Zenovich είναι πολύ πιο άμεσο, ρεαλιστικό και κυνικό. Και ωμά σοκαριστικό.

 

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ο Lance Armstrong ήταν ένας κορυφαίος ποδηλάτης που βρέθηκε στο απόγειο της δόξας του κατά τη δεκαετία του 1990 και τα early ’00s. Περίπου στη μέση της καριέρας του διεγνώσθη με καρκίνο στους όρχεις. Αφού πολέμησε και ξεπέρασε το πρόβλημα υγείας του επέστρεψε στους αγώνες ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα μαζικό κίνημα εστιάζοντας στη βοήθεια νέων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Το 2012 κρίθηκε ένοχος για χρήση απαγορευμένων ουσιών και αναβολικών, με αποτέλεσμα να χάσει τη φήμη, τις διακρίσεις αλλά και πολλά εκατομμύρια δολάρια από αγωγές πολλών εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόταν.

Η άνοδος και η πτώση του ντοπαρισμένου Lance Armstrong

"Τα αναβολικά που πήρα δεν αποκλείεται να ευθύνονται για τον καρκίνο στους όρχεις" εξομολογείται στο ντοκιμαντέρ ο Armstrong, που δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για τις ουσίες που χρησιμοποιούσε. Στο πρώτο μέρος του LANCE μάλιστα, εξηγεί αναλυτικά πώς επιδρούν αυτές στην προπόνηση αλλά και στο footwork που απαιτείται σε ένα τόσο επίπονο όσο και απαιτητικό σπορ όπως η ποδηλασία. Μεταξύ των απαγορευμένων ουσιών ήταν και το EPO - συντομογραφία της ερυθροποιητίνης που ήταν απαραίτητη για τις υπερβάσεις του Armstrong. Η ερυθροποιητίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά από το νεφρό και διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.

Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν την ερυθροποιητίνη για να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους καθώς η χορήγησή της με ένεση αυξάνει τη μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης τους, κάτι που σημαίνει πως το αίμα τους μπορεί να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στους μύες και στον υπόλοιπο οργανισμό τους. Η αύξηση της μεταφοράς οξυγόνου στο σώμα από το αίμα, αυξάνει με τη σειρά της την αντοχή των αθλητών, καθυστερεί την εγκατάσταση της κούρασης και της εξάντλησης. Κατά συνέπεια τους δίνει περισσότερες πιθανότητες να υπερισχύσουν των αντιπάλων τους. Εκτός από τους ποδηλάτες, χρησιμοποιείται συνήθως από σκιέρ και μαραθωνοδρόμους - ασφαλώς παράνομα.

ΛΑΝΣ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ 2

"Το EPO είναι γενικά ένα ασφαλές αναβολικό. Ξέρω ότι δεν ακούγεται και πολύ σωστή αυτή η φράση αλλά αν το λάβεις κάποιος σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες και σε συντηρητικές ποσότητες, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα και αναβολικά με χειρότερες επιπτώσεις, που καταστρέφουν εντελώς το σώμα σου" λέει σε κάποιο σημείο ο Armstrong, συμπληρώνοντας πως πάντοτε είχε απόλυτη γνώση του τι έπαιρνε: "Ρωτούσα πριν πάρω κάτι. Ήθελα να ξέρω το λόγο και τις συνέπειες. Κανείς δεν μου είπε ποτέ να το βουλώσω και απλά να το πάρω".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης