Πώς πρέπει να προετοιμαστεί η Ευρώπη για τον μετά κορονοϊού κόσμο

Θα πρέπει να αποφασίσει μια και καλή πώς θα υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Γράφει: Esquire Editors 16 Ιουνίου 2020

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σταδιακά βγαίνουν από το lockdown που έχουν επιβάλει για να περιοριστεί ο κορονοϊος. Ήταν μια έκτακτη περίοδος στη διάρκεια της οποίας το κράτος παρενέβη στη ζωή των ανθρώπων επιβάλλοντας περιορισμούς που ήταν άγνωστοι σε ειρηνικές συνθήκες για δημοκρατικές χώρες. Ακόμη πιο έκτακτος ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες αποδέχθηκαν τέτοιες παρεμβάσεις.

Τα lockdowns επίσης επιτάχυναν μια μεγάλη γεωστρατηγική στροφή. Περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και την Κίνα. Και οι δύο εμπλέκονται σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση, όπως συνέβαινε πριν από τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο κορονοϊός πέρασε από το Ουχάν σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η αντιπαράθεση ωστόσο δεν αφορά πλέον μόνο σε εμπορικές πρακτικές ή σε δασμούς. Πρόκειται για την επιρροή και κυριαρχία και των δύο πολιτικών συστημάτων. Αυτή η διαμάχη και το αποτέλεσμά της, θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην Ευρώπη.

Δεν αφορά στο να πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ή να αποφασίσει ποιον να υποστηρίξει. Οι ευρωπαϊκές αξίες είναι ασύμβατες με την μονοκομματική κομμουνιστική διακυβέρνηση της Κίνας. Και ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα έχει αντιμετωπίσει την πανδημία και τους επικριτές και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να συντρίψει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, έχουν καταστρέψει την επιρροή της στην Ευρώπη. Εάν οι Ευρωπαίοι έτρεφαν οποιαδήποτε αθώα ή ευσεβή σκέψη για την Κίνα, αυτά έχουν εξαφανιστεί τώρα.

Πραγματικά, έχει να κάνει με το να συμβιβαστεί η Ευρώπη, στρατηγικά, με την μετά τον κορονοϊό τάξη. Αυτό σημαίνει να έχει μια συνεκτική πολιτική απέναντι στην Κίνα ενώ την ίδια στιγμή να ακυρώνει οποιαδήποτε έννοια schadenfreude για το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Εκεί, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση ο πρόεδρος Trump και η αντίδρασή του στους διαδηλωτές ενάντια στη δολοφονία του George Floyd από έναν αστυνομικό, έχουν πλήξει τη φήμη της Αμερικής και τη θέση της, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα και η Ρωσία θα εκμεταλλευτούν την αδυναμία της Αμερικής. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανησυχήσουν βαθιά. Τα οικονομικά και πολιτικά δεινά της Αμερικής, επηρεάζουν την βιωσιμότητα της Δύσης.

Από οικονομικής άποψης, η ΕΕ –και ιδιαίτερα η Γερμανία- μπορούν μέχρι κάποιο βαθμό να απομονωθούν από ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι έχουν εφαρμόσει μεγάλα πακέτα διάσωσης έτσι ώστε η Ένωση να μπορεί να ανακάμψει από την πανδημία που έχει πλήξει την ανάπτυξη και είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς.

Ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι κρίσιμος για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Ένωσης. Αλλά η οικονομική ανάκαμψη από μόνη της δεν είναι αρκετή. Στον μετά τον κορονοϊό κόσμο, η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει μια και καλή πώς θα υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Εάν δεν υπάρξει μια ριζική επιδείνωση μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει την εγγύηση ασφάλειας στην Ευρώπη. Και εάν υπάρχουν κάποιες ευρωπαϊκές φωνές που είναι τόσο αντί-αμερικανικές που δεν θέλουν αυτή την εγγύηση ασφάλειας, η ιδέα της Ευρώπης να προωθεί μια πολιτική στρατηγικής αυτονομίας –ένας όρος που ήταν στη μόδα το 2019- είναι ασταθής. Ο ίδιος ο όρος σε κάθε περίπτωση είναι αντιφατικός: η Ευρώπη δεν δρα στρατηγικά και επιπλέον, στερείται πολιτικών και στρατιωτικών μέσω για μια τέτοια αυτονομία.

Πρώτον, αυτό που μπορει να κάνει η Ευρώπη για την άμυνα στην μετά τον κορονοϊό εποχή, είναι να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητά της, ιδιαίτερα στους τομείς της κυβερνο-ασφάλειας, της ενέργειας και των υποδομών και –πάνω από όλα- να ετοιμαστεί για την επόμενη πανδημία. Αυτό σημαίνει να επενδύσει στην ασφάλεια της υγείας εντός και εκτός Ευρώπης.

Δεύτερον, πρέπει να προστατεύσει τα στρατηγικά της assets, ιδιαίτερα τα κέντρα logistics, τον φαρμακευτικό κλάδο και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Το τελευταίο εξηγεί και γιατί υπάρχει η κόντρα με την Huawei.

Ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός έχει ασκήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να συμμετέχει στην ανάπτυξη των δικτύων κινητής 5G. Αλλά η διαχείριση της πανδημίας από την Κίνα, οι μη συγκαλυμμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και η προειδοποίηση του Trump να μην επιτρέψουν στην κινεζική εταιρεία τέτοια πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές, εξαναγκάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την ασφάλειά τους.

Αυτή είναι μία από τις συνέπειες της πανδημίας. Αλλάζει τον ορισμό της ασφάλειας και τον ορισμό της ήπιας ισχύος.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να βελτιώσει την ανθεκτικότητά της και να αντιμετωπίσει τα νέα ζητήματα ασφάλειας. Αλλά αυτό που δεν θα αλλάξει ο μετά τον κορονοϊό κόσμος είναι –με ελάχιστες εξαιρέσεις- η απροθυμία των Ευρωπαίων να υιοθετήσουν την hard power.

Οι συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα εκτός της ΕΕ, στην Ανατολή και στο Νότο –σκεφτείτε απλώς τη Λιβύη, το Σαχέλ και τον ξεχασμένο πόλεμο στη Συρία- θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις ασφάλειας για την Ευρώπη. Η προσφυγική κρίση, άλλο ένα ξεχασμένο θέμα κατά την πανδημία, θα επιστρέψει σε μια απροετοίμαστη Ευρώπη.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.