Η επίδραση των fake news στην εμπιστοσύνη για το εμβόλιο του κορονοϊού

Τι δείχνει νέα έρευνα σχετικά με το πώς οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση ενδέχεται να περιορίσουν το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19.

Γράφει: Esquire Editors 12 Νοεμβρίου 2020

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση τροφοδοτούν την έλλειψη εμπιστοσύνης στα εμβόλια και ενδέχεται να περιορίσουν το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 στις ΗΠΑ και τη Βρετανία κάτω από το επίπεδο που είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η κοινότητα από την ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. 

Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε 8.000 ανθρώπους στις δύο χώρες και κατέληξε το συμπέρασμα ότι λιγότεροι άνθρωποι θα κάνουν "σίγουρα” το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το 55% του πληθυσμού, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι απαιτείται να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η λεγόμενη "ανοσία της αγέλης”. 

"Τα εμβόλια έχουν αποτέλεσμα μόνο αν οι άνθρωποι τα κάνουν. Η παραπληροφόρηση ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ανησυχία και αβεβαιότητα για τα νέα εμβόλια (κατά της covid-19)”, σχολίασε η Χάιντι Λάρσον καθηγήτρια στο London School of Hygiene & Tropical Medicine που συμμετείχε στην έρευνα. 

"Αυτό απειλεί να υπονομεύσει τα επίπεδο αποδοχής του εμβολίου κατά της covid-19”, πρόσθεσε η ίδια, η οποία είναι και διευθύντρια του διεθνούς Vaccine Confidence Project.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην έρευνα για την παραπληροφόρηση συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι από κάθε χώρα, στους οποίους οι ερευνητές παρουσίαζαν από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για το εμβόλιο του κορονοϊού. Σε άλλους 1.000 από κάθε χώρα, οι οποίοι είχαν το ρόλο της ομάδας ελέγχου, παρουσιάζονταν πραγματικές πληροφορίες.

Προτού εκτεθεί στην παραπληροφόρηση το 54% των ερωτηθέντων στη Βρετανία είχε δηλώσει ότι θα δεχθεί "σίγουρα” να εμβολιαστεί, όπως και το 41,2% στις ΗΠΑ. Αφού όμως τους παρουσίασαν τις ψευδείς ειδήσεις που υπήρχαν στο διαδίκτυο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες στη Βρετανία και κατά 2,4 μονάδες στις ΗΠΑ. 

Και στις δύο χώρες όσοι συμμετέχοντες δεν είχαν πτυχίο πανεπιστημίου, όσοι ανήκαν σε ομάδες με χαμηλά εισοδήματα και οι μη λευκοί ήταν πιο πιθανό να απορρίψουν την ιδέα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. 

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να μην θέλουν να εμβολιαστούν από τους άνδρες, με τους περισσότερους συμμετέχοντες και στις δύο χώρες όμως να δηλώνουν ότι θα δέχονταν ένα εμβόλιο αν αυτό σήμαινε ότι θα προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους φίλους τους και τις ευάλωτες ομάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

'Έφυγε' από τη ζωή η Tina Turner

Στα 83 της χρόνια μετά από "μάχη" με μακροχρόνια ασθένεια.

Όσα γνωρίζουμε για τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.