Τα good news από τον κόσμο της τεχνολογίας το 2020

Και όμως, αυτή η καταραμένη χρονιά είχε αρκετές καλές, τεχνολογικές ειδήσεις.

Οι κρίσεις παράγουν ευκαιρίες στον θαυμαστό κόσμο που ζούμε. Πόσο μάλλον όταν αυτές είναι υγειονομικές κρίσεις και αφορούν μία πανδημία, η οποία έριξε βαριά τη σκιά της σε όλο το 2020. Ποιοι όμως βρέθηκαν εκεί για να τις αρπάξουν τη χρονιά που μας πέρασε; O Elon Musk βρίσκει πάντα τα τελευταία χρόνια κάποιον τρόπο για να φιγουράρει ψηλά στην ειδησεογραφία, ο Jeff Bezos έγινε ακόμα βαθύτερα πλούσιος και κάποιοι αφανείς ήρωες έφεραν τα μουσεία στα σπίτια μας, όσο εμείς βρισκόμασταν κλειδωμένοι κατ' οίκον.

Τρίζουν τα πόδια των τεχνολογικών κολοσσών

Τα good news από τον κόσμο της τεχνολογίας το 2020

Ο Jeff Bezos της Amazon έγινε πλουσιότερος κατά περίπου 45 δισ. δολάρια φέτος. Αντίστοιχα, Google και Facebook έκαναν χρυσές δουλειές. Όσο περισσότερο μένει μέσα ο κόσμος, τόσο καλύτερα. Κι όμως, για πρώτη φορά υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις για την παντοκρατορία των τεχνολογικών κολοσσών: Μεγάλα brands μποϊκόταραν το Facebook εξαιτίας της πολιτικής ίσων αποστάσεων που κράτησε στο ζήτημα του Black Lives Matter, όλο και περισσότερες χώρες (την αρχή έκανε η Αυστραλία) σκέφτονται να υποχρεώσουν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν περιεχόμενο το οποίο παράγεται στα ΜΜΕ να πληρώνουν δικαιώματα, το αμερικανικό κράτος μήνυσε πρόσφατα την Google για μονοπωλιακές τακτικές. Μήπως ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στο μεγάλο φαγοπότι;

Βολτάροντας σε virtual μουσεία

μουσεία virtual

Κανείς δεν σκεφτόταν πριν από την καραντίνα να επισκεφτεί ψηφιακά ένα μουσείο, αν και εδώ και πολύ καιρό είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Έτσι, επειδή όπως λένε η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία, οι πιο διάσημες συλλογές του κόσμου κέρδισαν virtual πόντους: Το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε διαθέσιμο μέσω του Google Art Project (που χαρίζει πρόσβαση σε 60 συνολικά διάσημα μουσεία), ενώ οι virtual ξεναγήσεις στο Λούβρο του Παρισιού, στο Met της Νέας Υόρκης αλλά και στο περίφημο Βρετανικό Μουσείο των 8 εκατ. εκθεμάτων έγιναν ξαφνικά πολύ της μόδας. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνεις ήταν να πατήσεις μερικά κλικ. Ξαφνικά, η τεχνολογία έγινε ο μεγαλύτερος σύμμαχος της τέχνης.

Drones - Κουνούπια: Σημειώσατε 1

drones

Η μάστιγα που ονομάζεται "κουνούπια" μπορεί σε λίγα χρόνια να αποτελεί παρελθόν. Πώς θα γίνει αυτό και χωρίς τη χρήση χημικών ψεκασμών που επιβαρύνουν το περιβάλλον; Η καινούργια πρόταση ονομάζεται Mosquarel και είναι ένα project που προέκυψε από τη σύμπραξη χωρών που αντιμετώπιζαν σοβαρό θέμα με τα συγκεκριμένα έντομα. Βασικός στόχος είναι να μειωθεί ο πληθυσμός τους με την απελευθέρωση –μέσω drone– στείρων αρσενικών κουνουπιών, τα οποία θα συμβάλλουν σε αυτό με βιολογικό τρόπο. Όσο για το πόσο σημαντικό είναι το project; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό, τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για σχεδόν 1 εκατ. κρούσματα ελονοσίας, δάγκειου και κίτρινου πυρετού ετησίως.

Οι διαστημικές διακοπές ήρθαν λίγο πιο κοντά

Αστροναύτες

Ένα μικρό βήμα για τη NASA, ένα τεράστιο βήμα για τον Elon Musk και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στις 27 Μαΐου του 2020 η πρώτη αποστολή αστροναυτών από ιδιωτική εταιρεία (με την αμέριστη βοήθεια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας βέβαια) έγινε γεγονός. Το διαστημόπλοιο Crew Dragon της Space X, της εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας του Νοτιοαφρικανού tech-entrepreneur, έγραψε ιστορία. Η επιτυχία της ίσως αποτελέσει την αρχή για την πραγμάτωση ενός σεναρίου που είχε γαργαλήσει την καλπάζουσα φαντασία των sci-fi συγγραφέων ήδη από τη δεκαετία του 1950. Όλα δείχνουν ότι σε μερικά χρόνια θα μπορούμε να κάνουμε τουρισμό στο διάστημα. Τουλάχιστον, οι πιο πλούσιοι από εμάς.

Το νέο (;) ηλεκτρονικό κράτος

Ηλεκτρονικό κράτος

Χρειάστηκε μία πανδημία για να προχωρήσουμε παρακάτω σε έναν τομέα που μας πληγώνει βαθιά: Τη γραφειοκρατία. Το παχύ και επικίνδυνο αυτό τέρας φωλιάζει στα γραφεία των δημόσιων φορέων και οργανισμών, καταπίνοντας αμάσητους ανυποψίαστους συνταξιούχους και πολίτες με τσακισμένα νεύρα εδώ και δεκαετίες. Ευτυχώς, την κρίσιμη στιγμή κάποια κρατικά ανακλαστικά λειτούργησαν. Οι συναλλαγές με το Δημόσιο –όπως και, γενικά, η συνεννόηση μαζί του– πέρασαν σε μία ψηφιακή εποχή που είχε καθυστερήσει δραματικά πολύ. Ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς, αλλά τουλάχιστον έγινε το πρώτο βήμα. Επιτέλους, η γραφειοκρατία χάρη στις νέες τεχνολογίες έγινε λιγότερο… γραφειοκρατική.

Κάποιος να κάνει τη βρόμικη δουλειά

Ρομπότ

Φαντάσου το χειρότερο σημείο στον πλανήτη, εκεί όπου κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να βρεθεί ποτέ. Αν εξαιρέσεις το Τσέρνομπιλ, το δίκτυο των υπονόμων αποτελεί το πλέον ανατριχιαστικό μέρος που θα μπορούσες να πατήσεις το πόδι σου: Λύματα, κατσαρίδες, ορδές αρουραίων. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν, αντί για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων, υπήρχε κάποιος άλλος –όχι άνθρωπος– για να κάνει τη "βρόμικη" δουλειά των επισκευών στις σωληνώσεις; Το ρομπότ ANYmal διαθέτει λέιζερ που καταγράφουν ολόκληρες περιοχές σε 3D απεικονίσεις, ειδική κάμερα και αισθητήρες για να εντοπίζει τις ζημιές με τεράστια ακρίβεια· γλιτώνοντας έτσι τους τεχνικούς από άσκοπες περιπλανήσεις μέσα στους αηδιαστικούς υπονόμους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.