Γιατί οι πτήσεις είναι πολύ επικίνδυνες για όσους νοσούν με Covid-19

Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι αεροπορικές καμπίνες είναι μεγαλύτεροι από ότι νομίζεις.

Το να βρεθείς σε μία πτήση όπου κάποιος από τους συνεπιβάτες νοσεί με Covid-19 ακούγεται τουλάχιστον εφιαλτικό. Βρίσκεσαι στα 12 χιλιάδες μέτρα, καθισμένος σε μία θέση που με το ζόρι χωράς, δεν έχεις πουθενά να πας, δεν μπορείς να ξεφύγεις με κανέναν τρόπο. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι καθόλου απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί. Είτε γιατί οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι ελλιπείς, είτε γιατί μπορεί ο ασθενής που γυρίζει –ας πούμε για χάρη της ιστορίας- από Ντουμπάι να μην γνωρίζει πώς νοσεί, είτε διότι παρότι έχει αναπτύξει συμπτώματα επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια απέναντί στους άλλους ανθρώπους και, γενικά, το κοινωνικό σύνολο.

Οι πτήσεις και γενικότερα τα ταξίδια αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο συστατικό στο εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργήσει ο Sars-Cov-2, αφού αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μόλις χθες μάθαμε ότι η "αγγλική" μετάλλαξη εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ήταν δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Είναι το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε ως κοινωνίες όσο παραμένουν –έστω και με δεκάδες προφυλάξεις- τα σύνορα ανοιχτά. Εκείνο, όμως, που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε, είναι ότι οι θανάσιμοι κίνδυνοι που διατρέχουν οι νοσούντες εν πτήσει.

Ο κίνδυνος που κρύβεται στις αεροπορικές καμπίνες

Γιατί οι πτήσεις είναι πολύ επικίνδυνες για όσους νοσούν με Covid-19GETTY IMAGES

Με την Covid-19 δεν πρέπει να παίζει κανείς. Το να πετάξεις ενώ νοσείς είναι μια ζαριά με τον θάνατο

"Αν ανέβεις σε αεροπλάνο όσο νοσείς με Covid-19 (ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα) θέτεις τον εαυτό σου σε πολύ μεγάλο κίνδυνο" αναφέρει Nicholas Hill, επικεφαλής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Tufts Medical Center της Βοστόνης, για να συνεχίσει: "Οι αεροπορικές καμπίνες βρίσκονται σε κατάσταση συμπίεσης για να βοηθούν τους επιβάτες να αναπνέουν με μεγαλύτερη ευκολία στα 12 χιλιάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Παρ΄όλα αυτά, ο αέρας εντός του αεροπλάνου παραμένει κατά 25% λιγότερος από ότι στην επιφάνεια της Γης. Έτσι, οι πτήσεις αποτελούν πάντοτε μία κατάσταση με μεγάλο ρίσκο για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα".

Διαβάσαμε πρόσφατα σε άρθρο της Washington Post ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν δύο θάνατοι επιβατών που έπασχαν από Covid-19: Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος συνέβη τον περασμένο Ιούλιο, όταν μία γυναίκα έχασε τη ζωή της σε πτήση των Spirit Airlines, ενώ στις 14 Δεκέμβρη, σε πτήση από το Ορλάντο προς το Λος Άντζελες, ένας άντρας απέπνευσε χτυπημένος από τον κορονοϊό. Τόσο στη μία όσο και την άλλη περίπτωση, το πλήρωμα των αεροπλάνων προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή τους επιβάτες, χωρίς δυστυχώς επιτυχία.

Με την Covid-19 δεν πρέπει να παίζει κανείς. Το να πετάξεις ενώ νοσείς είναι μια ζαριά με τον θάνατο. Το να λείψει το απαραίτητο οξυγόνο από τα καταπονημένα σου πνευμόνια είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. Ναι, οι αεροπορικές γραμμές είναι προετοιμασμένες για τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις (οι Delta Airlines αναφέρει ότι το 10% των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης εν πτήσει προέρχονται από αναπνευστικά προβλήματα), αυτός δε σημαίνει ότι πρέπει να παίζει παιχνίδια κανείς με την υγεία του.

Αν κάποιος έχει συμπτώματα που ίσως έχουν να κάνουν με την Covid-19 δεν θα πρέπει, λοιπόν, να πετάξει για κανέναν λόγο. Τόσο για τη δική του υγεία, όσο και για την υγεία των υπόλοιπων επιβατών. Και ξέρεις κάτι; Όχι, μόνο για αυτούς τους λίγους ανθρώπους, αλλά και για όλο το κοινωνικό σύνολο και, τελικά, για ολόκληρη την ανθρωπότητα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ξεφύγει από τη μέγγενη της πανδημίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear