Πότε χαλαρώνει, επιτέλους, το lockdown

Πρώτα το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία - Απελευθερώνεται ο κωδικός "6" - Στις 22:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας

Γράφει: Esquire Editors 29 Μαρτίου 2021

Ανατρέπονται συνεχώς τα δεδομένα για τη χαλάρωση του lockdown που θα αρχίσει σταδιακά από τις 5 Απριλίου. Αν και την Παρασκευή, όλα έδειχναν πως θα ανοίξουν πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται να προηγείται η λειτουργία του λιανεμπορίου. Η αγορά βρίσκεται σε δραματική κατάσταση παρά τα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνει διαρκώς η κυβέρνηση. Τα καταστήματα βρίσκονται κλειστά για περίπου τρεις μήνες, έχουν χάσει ήδη την περίοδο των εκπτώσεων και φοβούνται μήπως χαθούν και οι ημέρες του Πάσχα.

Το Μαξίμου θα επιθυμούσε να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους κινήσεις. "Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους", δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος στην ΕΡΤ.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, ενώ ήδη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε πτωτική τάση, σε αντιδιαστολή με τον αριθμό των διασωληνωμένων που συνεχώς αυξάνεται φτάνοντας χθες τους 735. "Σε αυτή τη μάχη για να σωθεί έστω και μια παραπάνω ανθρώπινη ζωή, δεν περισσεύει κανείς. Έτσι θα συνεχίσουμε, είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε", τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψη του στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Ωστόσο, οι ειδικοί για μία ακόμη φορά καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε να δοθούν ανάσες χαλάρωσης στην κοινωνία αλλά και την οικονομία χωρίς όμως να υπάρξει επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Τα νέα μέτρα χαλάρωσης στις 5 Απριλίου

Την Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν μια πρώτη εικόνα για την πορεία του κορονοϊού στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αποκλιμάκωση της έξαρσης της πανδημίας, τότε την Παρασκευή αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τις διαδημοτικές μετακινήσεις μέσω του κωδικού "6", ενώ δεν αποκλείεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 10 το βράδυ, λόγω της αλλαγής της ώρας και της αύξηση της μέρας.

Όσον αφορά τα σχολεία πιθανότατα θα επαναλειτουργήσουν στις 12 Απριλίου. "Αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση τις επόμενες μέρες θα είναι θετικός δείκτης και έτσι θα δούμε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα - μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση. Έχουμε ρωτήσει την επιτροπή για ημερομηνίες ανοίγματος στις αρχές Απριλίου" τόνισε στο Open η Αριστοτελία Πελώνη.

Click away ή φυσική παρουσία ;

Από την στιγμή που αποφασιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων το επόμενο ερώτημα που θα τεθεί είναι με ποιο καθεστώς θα λειτουργήσουν. Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ της φυσικής παρουσίας των καταναλωτών στα μαγαζιά, καθώς τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι εργαζόμενοι είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί και τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας από την νόσο, κάτι που επιβεβαιώθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ο συγχρωτισμός που θα δημιουργηθεί στους εμπορικούς δρόμους των αστικών κέντρων όπως συνέβη την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Ωστόσο ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρξει τα επόμενα 24ωρα θα αποφασιστεί ο τρόπος που γίνει η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Πάντως η κυβέρνηση έχει έτοιμο τον πενταψήφιο αριθμό 13032 που θα στέλνουν οι καταναλωτές για να μεταβούν στα εμπορικά καταστήματα, θα έχει διάρκεια 3 ώρες και οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα για ένα sms την ημέρα.

Μέσω των self test το άνοιγμα των σχολείων

Το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία φαίνεται να συναρτάται και από το πότε θα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων τα self – test. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς και γι’ αυτό τον λόγο θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση. Οι διαδικασίες προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς με την κυβέρνηση να τονίζει πως όλα θα είναι έτοιμα στις αρχές Απριλίου, ωστόσο θα χρειαστεί και ένα μικρό διάστημα προκειμένου να μάθουν το νέο τρόπο ελέγχου για τον κορονοϊό.

Δεν αποκλείεται λοιπόν τα σχολεία να ανοίξουν τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο. "Όταν μας δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαίδευση. Γυμνάσια και Λύκεια έμειναν κλειστά περισσότερο χρόνο. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους βρίσκονται στην προτεραιότητα του υπουργείου" τόνισε στο Mega η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.

Μήνυμα Μητσοτάκη για επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να στείλει μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων αλλά και της επανεκκίνησης της οικονομίας με αφορμή την παρουσίαση από τον Θόδωρο Σκυλακάκη του εθνικού Ανάκαμψης που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το τούνελ της πανδημίας και θα σημειώσει πως επόμενος στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία άντεξε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Θα μιλήσει για τα μέτρα στήριξης τα οποία συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν μόνο για φέτος τα 13 δισ. ευρώ. Εκεί που το οικονομικό επιτελείο έχει ρίξει όλο το βάρος είναι οι κοινοτικοί πόροι των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη οι λεπτομέρειες έχουν συζητηθεί με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και εκτιμάτε πως η ελληνική πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που θα λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Η κυβέρνηση θέλει να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες και το τελικό κείμενο να φτάσει στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Απριλίου.

 

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.