
Πώς καθιερώθηκαν τα ψέματα την Πρωταπριλιά
Αλήθεια, γιατί συμβαίνει αυτό;
Για πολλούς είναι μια καλή αφορμή για πλάκες, για άλλους ένα βαρετό και παρωχημένο έθιμο. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη ημέρα του Απρίλη (η Πρωταπριλιά δηλαδή) συνηθίζεται να είναι εμπλουτισμένη με πολλά, πάρα πολλά, ψέματα. Ο τόπος, ο τρόπος και ο χρόνος που γεννήθηκε η εν λόγω συνήθεια έχουν πίσω τους αρκετές ιστορίες, με δύο να μοιάζουν οι επικρατέστερες.
Οι Κέλτες
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα.

Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.
> Διάβασε ακόμη: Χρειάζονται μόνο 45 λεπτά για να πιστέψεις ο ίδιος τα ψέματά σου
Οι Γάλλοι
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες.

Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο, αναφέρει η Wikipedia.
Στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το "θύμα" μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο "θύτης" θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το "θύμα", πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον "θύτη", θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
> Διάβασε ακόμη: Τα κρυφά σημάδια στο φλερτ που δείχνουν ότι λες ψέματα
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα).

Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Παναθηναϊκό Κίνημα, για πράσινη νίκη στις εκλογές
Το "Παναθηναϊκό Κίνημα" θα βρίσκεται ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές
Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.
Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας
Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.
Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault
"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΗ δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο
Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.
Γραφει Γιαννης Σπανος'Έφυγε' από τη ζωή η Tina Turner
Στα 83 της χρόνια μετά από "μάχη" με μακροχρόνια ασθένεια.