Τι γνωρίζουμε για την αθηναϊκή μετάλλαξη του κορονοϊού

Τι λένε οι ειδικοί, πόσο προστατεύουν τα εμβόλια.

Μπορεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να μειώνεται σταθερά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες να υποχωρούν, τα μεταλλαγμένα όμως στελέχη του ιού προβληματίζουν έντονα και θέτουν τους λοιμωξιολόγους σε αυξημένη επιφυλακή, εν μέσω άρσης του lockdown. Στο επίκεντρο της έντονης ανησυχίας πλέον και η λεγόμενη αθηναϊκή μετάλλαξη Β 1.1.318, της οποίας η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία, και που πλέον εντοπίζεται σε μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων με μετάλλαξη, ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

> Διάβασε ακόμη: Τα μέτρα που θα συνεχιστούν και μετά την άρση του lockdown

"Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί για ότι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης, καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί γενετιστές, οι επιδημιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη, που ας ελπίσουμε ότι είναι πολύ περιορισμένη" ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό της.

Μήνυμα κατά του εφησυχασμού έστειλε εξάλλου χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις που οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Για υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις κορονοϊού που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας μίλησε και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. "Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων" είπε στο ΣΚΑΙ, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε στο μέλλον να μη δούμε υπερμεταλλάξεις. Τον προβληματισμό του για τη "αθηναϊκή" μετάλλαξη, διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Καλύπτουν τα εμβόλια

"Το θέμα των μεταλλάξεων είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προβληματισμών. Αλλά πολύ πριν απασχολήσουν οι μεταλλάξεις στο βαθμό που απασχολούν σήμερα, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια είχαν την πρόνοια να ετοιμάσουν την εναλλακτική λύση. Και ξέρουμε ότι όλες οι εταιρείες των εμβολίων που χρησιμοποιούμε, όπως και άλλες που δεν έχουν φτάσει ακόμα όπως η CureVac, μια εταιρεία που συνεργάζεται με την JSK, έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων, όπως λέμε, δεύτερης γενιάς. Δηλαδή αυτά τα οποία είναι παρασκευασμένα έτσι, που να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού" τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

> Διάβασε ακόμη: Η σύγκριση των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer

Υπογράμμισε ακόμη πως επιχειρήματα του τύπου "οι μεταλλάξεις περίπου κάνουν ανενεργό το εμβόλιο" δεν ισχύουν. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος