Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ετοιμάζουν βρώσιμο εμβόλιο

Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τις χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν εμβόλια στο άμεσο μέλλον.

Γράφει: Esquire Editors 08 Ιουλίου 2021

Τα αρχικά iGEM σημαίνουν international Genetically Engineered Machine. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αφιερώνεται στην εξέλιξη της συνθετικής βιολογίας μέσω της εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας. Το iGEM competition είναι το κύριο πρόγραμμα του iGEM foundation. Ξεκίνησε το 2003 στο MIT με τη συμμετοχή πέντε μόνο ομάδων. Σήμερα αριθμεί πάνω από 5.000 διαγωνιζόμενες ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια 40 χωρών (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.).

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ομάδες απ’ όλο τον κόσμο καλούνται να υλοποιήσουν ένα project, χρησιμοποιώντας τεχνικές της συνθετικής βιολογίας, το οποίο θα παρουσιάσουν στον τελικό διαγωνισμό στο Παρίσι το Νοέμβρη του 2021. Στόχος η αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, μέσα από τη ματιά της Επιστήμης.

Το project που υλοποιούν προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ως επίκεντρο την πανδημία.

Η ομάδα  συγκροτήθηκε με την υποστήριξη της Πρυτανείας και του συνολικού δυναμικού του Πανεπιστημίου και αποτελεί την πρώτη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που στελεχώνεται αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές Βιολογίας, Ιατρικής, Πληροφορικής και Επιστήμης Υλικών.

Το project

"Βιώνοντας την πανδημία και βλέποντας πόσο έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας ο ιός SARS-CoV-2, αναρωτηθήκαμε πώς μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε στην εν λόγω κατάσταση.

Κατά την έρευνά μας διαβάσαμε πολλά άρθρα που επισήμαναν τα χαμηλά ποσοστά και την διαθεσιμότητα των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που μας εξέπληξε ιδιαίτερα.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι που δυνητικά θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια και στις χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν με εμβόλια στο άμεσο μέλλον. Μετά από πολύ σκέψη, καταλήξαμε στην ανάπτυξη ενός βρώσιμου εμβολίου κατά του SARSCoV-2" λέει η ερευνητική ομάδα.

Το project εστιάζει στην πρωτεΐνη spike s1 του SARS-CoV-2. Κατά την εργαστηριακή διαδικασία οι φοιτητές θα μετασχηματίσουν φύλλα μαρουλιού με την χρήση του βακτηρίου Agrobacterium, ώστε τα φύλλα του μαρουλιού να εκφράζουν την πρωτεΐνη spike s1 από τρία διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 (αρχικό στέλεχος κορονοιού, αφρικάνικη/βρετανική μετάλλαξη).

Σκοπός του project είναι η παραγωγή ενός γενετικά τροποποιημένου μαρουλιού που θα εκφράζει την πρωτεΐνη spike s1 και όταν καταναλώνεται θα προκαλεί ανοσολογική απόκριση έναντι της συγκεκριμένης πρωτεΐνης και στην συνέχεια θα προσδίδει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2.

"Έχουμε κάνει όλη την έρευνα και έχουμε προχωρήσει ήδη στο αρχικό στάδιο των πειραμάτων" σημειώνει στο Capital.gr η Αναστασία Τόσκα, μέλος της ομάδας (Wet lab). "Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Όλα προς το παρόν βαίνουν καλώς" συμπληρώνει.

Η ομάδα σχεδιάζει μετά τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που στόχο έχουν την ανοσοποίηση, να χορηγήσουν το βρώσιμο εμβόλιο σε ποντίκια.

"Το στάδιο του να φτάσει να το παίρνει ένα ς άνθρωπος είναι σχετικά μακρινό αλλά στο ενδιάμεσο θα μπορούσε να χορηγείται σε οικόσιτα ή άγρια ζώα, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση του ιού ή να σταματήσει μια μελλοντική πανδημία", υπογραμμίζει η Team Leader Βυτιάδου Μαρία-Θεοδώρα. "Φυσικά υπάρχουν ηθικά ζητήματα που όμως δεν θα απασχολήσουν εμάς σε αυτό το επίπεδο".

Πώς ήρθε η ιδέα

"Υπήρχαν διάφορες ιδέες το φθινόπωρο που συστήθηκε η ομάδα. Είχαμε την καθοδήγηση από τους καθηγητές μας στο συγκεκριμένο project που είχε  τις καλύτερες προοπτικές" αναφέρει η Team Leader.

Υπεύθυνοι καθηγητές είναι ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής Χαράλαμπος Σπηλιανάκης και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Παναγιώτης Σαρρής.

"Μια από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις που είχαμε είναι το μέγιστο κοινωνικό καλό. Εμείς θέλουμε να εξελίξουμε την ιδέα μας και ξέρουμε πως υπάρχει μια μεγάλη επιστημονική κοινότητα για να μπορέσει να τη συνεχίσει στο μέλλον" λέει από την πλευρά του ο φοιτητής Γιώργος Αγγελάκης (Human practices).

Γιατί ένα βρώσιμο εμβόλιο

Τα βρώσιμα εμβόλια είναι γενετικά τροποποιημένα φυτά τα οποία έχουν την ικανότητα να εκφράζουν ένα η περισσότερα αντιγόνα ενός η περισσοτέρων οργανισμών.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των βρώσιμων εμβολίων έναντι των συμβατικών είναι

-Εύκολη παραγωγή, αποστείρωση και διανομή

-Ευκολότερη και πιο φτηνή μεταφορά και αποθήκευση

-Εμφανίζουν πολύ μικρό ποσοστό παρενεργειών

Σημειώνεται πως η ερευνητική ομάδα δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης υποστήριξε την από την πρώτη στιγμή, καλύπτοντας το ποσό της εγγραφής στον διαγωνισμό που ανέρχεται στα 4.633€ και μέσω υλικοτεχνικών υποδομών την υλοποίηση του project. Η ομάδα έχει έρθει ήδη σε επαφές με εταιρείες, αναζητώντας χρηματοδότηση.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.