Ο Άρης Σερβετάλης και η 'δολοφονία' ενός Ρινόκερου

Ασυνείδητος και 'ασυνάδελφος' ή μήπως το πιο πρόσφατο θύμα της cancel culture;

Μέχρι χθες το πρωί ο Άρης Σερβετάλης μπορεί να ήταν για πολλούς 'lost in space' αλλά, σε επίπεδο δημόσιας εικόνας, παρέμενε ένας σπουδαίος ηθοποιός και ένας άνθρωπος που ψάχνεται και δεν εφησυχάζει καλλιτεχνικά. Οποιοσδήποτε γνωρίζει από θέατρο, από κινηματογράφο, από υποκριτική, μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Μετά την τρελή επιτυχία που γνώρισε ως Λάζαρος στο Είσαι το ταίρι μου, πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια, θα μπορούσε να είχε κινηθεί αλλιώς. Να είχε χτίσει μία τηλεοπτική καριέρα, να την είχε εξαργυρώσει με ρόλους στο εμπορικό θέατρο. Δεν το έκανε. Προτίμησε να πάρει έναν άλλο δρόμο, τον δρόμο της προσωπικής και καλλιτεχνικής αναζήτησης.

Από χθες το απόγευμα, η εικόνα του ανακατασκευάζεται ως monstrum.

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας αποχώρησης

Χθες το απόγευμα, λοιπόν, έγινε γνωστό ότι ο Άρης Σερβετάλης έκανε κάτι το, εκ πρώτης όψεως, 'αδιανόητο': Αποχώρησε από την παράσταση Ρινόκερος στην οποία πρωταγωνιστούσε, καθώς διαφωνεί με τα μέτρα δημόσιας υγείας που αποκλείουν τους ανεμβολίαστους από τα θέατρα. Αποτέλεσμα αυτής του της απόφασης, να κατέβει η παράσταση και να μείνουν άνεργοι όλοι όσοι δουλεύουν στο θέατρο.

Οι ηθοποιοί συνάδελφοί του, οι φροντιστές του χώρου, οι φωτιστές, οι ταξιθέτες και πάει λέγοντας. Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, αυτό φανερώνει αντιεπαγγελματισμό. Είναι, όμως, στ' αλήθεια έτσι τα πράγματα;

> Διάβασε ακόμα: Τα 'Μήλα' με τον Άρη Σερβετάλη στα Oscars 2021

Μάλλον όχι. Κι αυτό γιατί τον Άρη Σερβετάλη η παραγωγή δεν τον γνώρισε χθες ούτε ο ίδιος μεταμορφώθηκε εν μία νυκτί σε κάποιον άλλο. Όπως έχει κυκλοφορήσει ήδη σε αξιόπιστα Μέσα, η παραγωγή γνώριζε ήδη την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την παράσταση σε περίπτωση που τα θέατρα θα άρχιζαν να λειτουργούν 'μόνο για εμβολιασμένους'. Οπότε; Οπότε γιατί η παραγωγή ρίσκαρε να προχωρήσει μαζί του και να μην δώσει τον ρόλο σε κάποιον άλλο;

Γιατί δεν είχε έτοιμη μία εναλλακτική, εφόσον ήθελε να προχωρήσει σε μία συνεργασία με αστερίσκο; Ή, μήπως, είχε και όπως λένε κάποιες -ανεπιβεβαίωτες, μη θεωρηθεί ότι διαδίδουμε fake news- πληροφορίες, η παράσταση θα συνεχιστεί με άλλον ηθοποιό; Οπότε, τελικά, ίσως ο Σερβετάλης να μην έχει αφήσει κανέναν άνεργο; Οπότε ίσως να μην 'δολοφόνησε' τον Ρινόκερο αλλά να υπέστη ο ίδιος μία -κατά κάποιον τρόπο και όπως είναι της μοδός να λέγεται τελευταία- δολοφονία χαρακτήρα;

Αυτοδιάθεση και δολοφονίες χαρακτήρων

Το πραγματικά τρομακτικό στην 'υπόθεση Σερβετάλη' είναι η επικοινώνηση του συμβάντος, όσα την ακολούθησαν και συνεχίζουν να την ακολουθούν. Όπως γίνεται πλέον με όλες τις 'διχαστικές' και μη ειδήσεις, αυτή έγινε μέσα από posts ευτελούς κατά κύριο λόγο δημοσιογραφίας που περνούν το ένα μετά το άλλο από την οθόνη ενός κινητού.

Και οι δέκτες της πληροφορίας, αντί να μπουν στον κόπο να τα κλικάρουν, να διαβάσουν τι έχουν να τους πουν, αν έχουν να τους πουν κάτι, μένουν στους εμετούς των σχολίων κάτω από τα posts ή, ακόμα χειρότερα, καταθέτουν τον δικό τους. Πού έκρυβαν οι άνθρωποι τόση κακία όταν δεν υπήρχαν τα social media;

Μάλιστα, τα σχόλια και οι αυτόκλητες 'τοποθετήσεις' των συναδέλφων του κάνουν λόγο για το ότι ήταν ο πιο καλοπληρωμένος ηθοποιός της παράστασης (κάτι λογικό, ήταν ο πρωταγωνιστής) ή ότι είναι αριστερός με δεξιές τσέπες (λες και γνωρίζουν το ύψος της προσωπικής του περιουσίας ή είναι κακό κάποιος άνθρωπος με χρήματα να είναι αριστερός).

Τα comments και οι κάθε λογής τοποθετήσεις, λοιπόν, ξεφεύγουν από τον σχολιασμό του συγκεκριμένου περιστατικού και στοχεύουν τον ίδιο. Το πόσο υπερτιμημένος είναι, τις τσέπες του, το ακριβό εισιτήριο της παράστασης, τη σχέση του με τη θρησκεία. Ενοχλάει (sic) κανέναν; Όχι. Αφήστε τον λοιπόν με τις ιδέες του, από τη στιγμή που (θέλουμε να πιστεύουμε) δεν βλάπτει κανέναν.

> Διάβασε ακόμα: Η Yelena Popovic και κάποια πράγματα για τον 'Άνθρωπο του Θεού'

Το αποτέλεσμα της απόφασης του Άρη Σερβετάλη να παραιτηθεί, που έγινε στο πλαίσιο της αυτοδιάθεσής του και ήταν αναμενόμενη, είναι η πρόκληση οικονομικής βλάβης στους συνεργάτες του (κι αυτό εφόσον και μόνο δεν αντικατασταθεί από άλλον ηθοποιό). Κι αυτή η 'βλάβη', θα μπορούσε να μην είχε ποτέ συμβεί. Θα μπορούσε να είχε κάτσει σπίτι του, θα μπορούσαν να μην τον είχαν προσλάβει.

Όταν ακούγονται 'αποψάρες' υπό έναν μανδύα προοδευτικότητας ότι έπραξε τάχαμου αντιδημοκρατικά, τότε μιλάμε για λαϊκισμό στη χειρότερή του εκδοχή. Για έναν ύπνο της λογικής που γεννάει τέρατα. Για την cancel culture στη χειρότερή της μορφή. Για τη δολοφονία του χαρακτήρα του.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.