Τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα που πέφτει θύμα revenge pοrn

Η Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), Κέλλυ Ιωάννου, εξηγεί τι συνιστά εκδικητική πορνογραφία και τι πρέπει να κάνει κάποιος, βήμα- βήμα.

Γράφει: Esquire Editors 17 Δεκεμβρίου 2021

Αν κάτι μάθαμε καλά από το #Metoo και τη γενναία κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου να φέρει στο φως την υπόθεση του βιασμού της -ανοίγοντας τον δρόμο για όλες τις γυναίκες και όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κακοποίηση- είναι πως πρέπει πλέον να μιλάμε και οι θύτες να τιμωρούνται παραδειγματικά. Η κοινωνία ευτυχώς φαίνεται να αλλάζει και να μην ανέχεται πλέον τέτοιες συμπεριφορές από κανέναν. Ούτε και "αγαπημένους" παρουσιαστές, όπως τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, ούτε από κανέναν.

Κι αξίζουν συγχαρητήρια στην κοπέλα που όρθωσε το ανάστημά της (όπως και στον ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη την ιστορία της στα social media) και τους οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Καθεμία από εμάς, καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρουμε πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε αντίστοιχα περιστατικά για να μπορούμε να προστατεύουμε πάνω από όλα τα παιδιά και τους νέους, τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Με αφορμή λοιπόν τις εξελίξεις των ημερών μιλήσαμε με την Κέλλυ Ιωάννου, Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας - Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) σχετικά με την εκδικητική (ή μη) πορνογραφία και τον τρόπο που μπορούμε να αντιδράσουμε βήμα-βήμα (θα βρείτε τον οδηγό στο τέλος της συνέντευξης).

Τελικά τι χαρακτηρίζουμε ως "εκδικητική πορνογραφία";

"Εκδικητική πορνογραφία" (revenge porn) είναι η διαδικτυακή ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, σεξουαλικού περιεχομένου, με στόχο τον εξευτελισμό του θύματος.Οι εικόνες μπορεί επίσης να είναι προϊόν υποκλοπής, μέσω ηλεκτρονικής παρείσφρησης στον υπολογιστή, στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων ή το κινητό τηλέφωνο του θύματος. Συχνά αυτή η πρακτική έχει ως στόχο να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη ζωή του ατόμου που στοχοποιείται.

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι όρος "εκδικητική” δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις σωστός, καθώς η πράξη αυτή δεν έχει πάντα το κίνητρο της εκδίκησης. Αντιθέτως η δημοσιοποίηση ευαίσθητου υλικού συχνά γίνεται επειδή απλά υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες με αντίστοιχο υλικό και επειδή υπάρχει δυστυχώς μεγάλη ζήτηση για τέτοιες φωτογραφίες και βίντεο. Μπορεί να πει κανείς ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μία τάση, μια άρρωστη "μόδα”, να γίνονται τέτοιες δημοσιεύσεις για μία διαδικτυακή κοινωνία που τις επιζητάει. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις όπου άτομα έχουν πουλήσει τέτοιο υλικό. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από το 2010 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 10.000 sites παγκοσμίως, στα οποία ανώνυμοι, κατά κύριο λόγο, χρήστες προχωρούν σε μη συναινετική κοινοποίηση υλικού. Επομένως, ο όρος "μη συναινετική δημοσίευση γυμνού/σεξουαλικού υλικού” είναι πιο ακριβής καθώς ενσωματώνει όλες τις σχετικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με βασικό κίνητρο την εκδίκηση.

Από πότε ξεκίνησαν τα περιστατικά στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με στοιχεία από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το 2012 εμφανίστηκαν τα πρώτα περιστατικά στη χώρα μας. Μάλιστα, το 2018 χρειάστηκε να χειριστεί 492 υποθέσεις που σχετίζονταν γενικότερα με τον διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό ενηλίκων, ενώ το 2019 υπήρξαν 330 υποθέσεις που αφορούσαν την σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων αλλά και την κοινοποίηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων μέσω του διαδικτύου.

Τα περιστατικά που αφορούν αποκλειστικά την εκδικητική πορνογραφία παρουσίασαν αύξηση εν μέσω της πανδημίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μέσα στο 2020 σχηματίστηκαν συνολικά 13 δικογραφίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Από αυτές οι πέντε είχαν θύματα ανηλίκους και οι υπόλοιπες 8 ενηλίκους.

Για το 2021, παρατηρήθηκε δραματική αύξηση 66%, σε σχέση με το 2020, στις καταγγελίες για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο υλικού σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση, σύμφωνα με τη Safeline μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Παράλληλα, το 30% των θυτών από αυτές τις καταγγελίες προχωρούν και σε εκβιασμό των θυμάτων. Στο CSI Institute λαμβάνουμε σε εβδομαδιαία βάση τηλεφωνήματα για τέτοια περιστατικά, τα οποία μάλιστα αφορούν κυρίως ανήλικα κορίτσια και τότε μιλάμε για παιδική πορνογραφία.

Γίνεται κατανοητό ότι οι υποθέσεις που βγαίνουν στην επικαιρότητα αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών περιστατικών. Για αυτό ευθύνεται ο αποκαλούμενος "σκοτεινός αριθμός" της εγκληματικότητας, ο οποίος αναφέρεται σε εγκλήματα που δεν γίνονται γνωστά και σε δράστες που δεν συλλαμβάνονται. Στην περίπτωση της εκδικητικής πορνογραφίας ειδικά, ο αριθμός αυτός είναι πάρα πολύ μεγάλος, λόγω της φύσης του ζητήματος, που θεωρείται ακόμη και σήμερα ταμπού και τα θύματα δεν απευθύνονται εύκολα στις αρχές λόγω αισθημάτων αμηχανίας και ντροπής.

Η συνέχεια στο Womantoc.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.