Η Αμβέρσα μετατρέπεται σε Μαϊάμι των 80s

Ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης 'διαβρώνεται' λόγω παράνομων δραστηριοτήτων.

Γράφει: Esquire Editors 02 Ιανουαρίου 2022

Το λιμάνι της Αμβέρσας υπήρχε για αιώνες και παραμένει ένας πολύ σημαντικός οικονομικός κόμβος. Τα εμπορεύματα που περνούσαν από αυτό εμπλούτιζαν την κομψή πόλη, γνωστή για τα διαμάντια, την τέχνη και τη μόδα της.

Όμως τώρα ένα διαφορετικό προϊόν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κοκαΐνη, έχει δημιουργήσει μια καινούρια πραγματικότητα στην πόλη. Μια μεγάλη εισροή μετρητών φέρνει διαφθορά, βία και στρέβλωση στην οικονομία της πόλης.

Πως η οικονομία των ναρκωτικών αλλάζει το προφίλ της πόλης

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal οι αρχές έχουν κατασχέσει φέτος 88 μετρικούς τόνους κοκαΐνης κρυμμένους σε εμπορευματοκιβώτια από τη Λατινική Αμερική, αριθμός σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερος από το 2014. Πρόκειται για πολύ περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό λιμάνι, καθώς οι διακινητές κατακλύζουν την ήπειρο με τόση κοκαΐνη που μπορεί πλέον να αποτελεί μεγαλύτερη αγορά από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA).

Μάλιστα η εισροή των εν λόγω χρημάτων έχει στρεβλώσει την οικονομία της πόλης και έχει επιβαρύνει την κοινωνία. Αστυνομικοί, τελωνειακοί υπάλληλοι και ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο έχουν συλληφθεί επειδή έδιναν πληροφορίες σε δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών.

Οι φημισμένοι διακινητές νοικιάζουν supercars για εκατοντάδες ευρώ την ημέρα και στρατολογούν νέους τους οποίους δελεάζουν με την προοπτική του γρήγορου χρήματος και του φανταχτερού τρόπου ζωής. Οι νόμιμες εταιρείες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις βιτρίνας των εγκληματιών που μπορούν να αντέξουν μεγάλες απώλειες.

"Πρόκειται για μια οικονομία ναρκωτικών", δήλωσε ο Kevin Daniels, αναπληρωτής επικεφαλής της DEA στην Ευρώπη. "Είναι μια επανάληψη του Μαϊάμι της δεκαετίας του 1980".

Η Αμβέρσα και το κοντινό Ρότερνταμ στην Ολλανδία, τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, αποτελούν σήμερα την κύρια πύλη εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα και της Europol. Οι αξιωματούχοι κατέσχεσαν λιγότερους από 10 τόνους στην Αμβέρσα το 2014, σύμφωνα με την έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Οι συμμορίες που είναι σε θέση να μεταφέρουν την κοκαΐνη στην ξηρά μέσω των διασυνδέσεών τους στα λιμάνια, με μέλη που πολλές φορές έχουν μαροκινή ή αλβανική καταγωγή, έχουν αυξήσει τη δύναμή τους τα τελευταία χρόνια. Η κοκαΐνη που κατάσχεσε η αστυνομία φέτος είχε αξία λίγων δισ. ευρώ και πιθανότατα ποσότητα πολύ μεγαλύτερης αξίας πέρασε απαρατήρητη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η εισροή πυροδότησε μια έξαρση της βίας των συμμοριών. Εστιατόρια και σπίτια έχουν χτυπηθεί από χειροβομβίδες και πυρά τουφεκιών. Το μήνυμα αυτών των επιθέσεων μπορεί να είναι μια προειδοποίηση προς τις αντίπαλες συμμορίες, πίεση προς έναν αξιωματούχο του λιμανιού να βοηθήσει μια συμμορία ή μια ύπουλη μέθοδος υπονόμευσης των αντιπάλων με την προειδοποίηση της αστυνομίας ότι οι ιδιοκτήτες μιας καφετέριας μπορεί να συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών.

> Διάβασε ακόμη: Οι ουσίες που προκαλούν τον μεγαλύτερο εθισμό

Το τσουνάμι μετρητών στρεβλώνει την οικονομία της Αμβέρσας, λένε οι αξιωματούχοι, ανεβάζοντας τις τιμές των ακινήτων και των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

''Κακό χρήμα'' εναντίον ''καλού χρήματος''

"Το κακό χρήμα διώχνει το καλό χρήμα", δήλωσε ο δήμαρχος της Αμβέρσας Bart De Wever. "Θα διώξουν τους τίμιους ανθρώπους".

Εταιρείες από εστιατόρια μέχρι εμπόρους πολυτελών αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα χρήματος. Πολύ πιο διαδεδομένες και ολέθριες είναι οι εταιρείες που υπονομεύουν και διαταράσσουν τη νόμιμη οικονομία, δήλωσε ο Yve Driesen, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας στην Αμβέρσα.

Οι διακινητές ναρκωτικών αγοράζουν εστιατόρια ή καταστήματα για να δώσουν την εντύπωση ότι οι περιουσίες τους προέρχονται από νόμιμη δραστηριότητα. Οι εταιρείες βιτρίνας χρησιμοποιούν επίσης νόμιμες δραστηριότητες για να κρύψουν τις παράνομες εργασίες τους που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Για παράδειγμα, μια μεταφορική εταιρεία που εξάγει κοκαΐνη από κοντέινερ θα μπορούσε επίσης να εκτελεί νόμιμες μεταφορές για λογαριασμό πολυεθνικών εταιρειών.

"Θα κερδίσουν συμβόλαια επειδή οι τιμές τους είναι χαμηλότερες από τους ανταγωνιστές", δήλωσε ο Driesen.

Άλλες εταιρείες έχουν ''ξεπηδήσει'' για να εξυπηρετήσουν τους εγκληματίες. Οι μεταπωλητές κρυπτογραφημένων τηλεφώνων εξαρτώνται από τις συμμορίες ναρκωτικών, οι οποίες είναι οι μόνες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά συμβόλαια που μπορεί να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια ετησίως, λένε αξιωματούχοι. Οι εταιρείες νοικιάζουν πολυτελή αυτοκίνητα για το ισοδύναμο των 1.000 δολαρίων την ημέρα και άνω.

"Μπορούν να υπάρχουν και να ανθίζουν μόνο χάρη στα μετρητά των τοπικών εγκληματιών ναρκωτικών", δήλωσε ο κ. Driesen.

Για να περάσουν κρυφά τα ναρκωτικά τους μέσω του λιμανιού, οι διακινητές πληρώνουν τους λιμενικούς πολλαπλάσια του μηνιαίου μισθού τους για να μετακινήσουν κοντέινερ για κρυφή εκφόρτωση, δωροδοκούν τελωνειακούς για να τους βοηθήσουν να αποφύγουν τους ελέγχους, και εισαγγελείς και αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών, για να αποφύγουν τον νόμο, λένε οι αξιωματούχοι.

"Κάθε στρώμα της κοινωνίας έχει μολυνθεί", δήλωσε ο κ. De Wever, ο δήμαρχος. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά εύκολο περάσουν απαρατήρητα αν δεν δίνει κανείς προσοχή, είπε, ειδικά για όσους ζουν στο πλουσιότερο νότιο τμήμα της πόλης.

Τα χρήματα εισρέουν σε φτωχότερες περιοχές στο βόρειο τμήμα της πόλης με μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών, απ' όπου κατάγονται πολλοί από τους εγκληματίες. Οι συμμορίες προχωρούν και σε δωρεές, όπως σε νεανικές ομάδες ποδοσφαίρου για να βελτιώσουν τη φήμη τους, λένε οι αξιωματούχοι.

Οι μαφιόζοι μπορούν στη συνέχεια να βασίζονται στους εφήβους που παρακολουθούν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αστυνομικών ή να συρρέουν από την αστυνομία για να παρεμποδίσουν τις συλλήψεις.

Παρασυρόμενοι στο εγκληματικό περιβάλλον, μπορούν να ανέβουν στην ''τροφική αλυσίδα'' και να κερδίσουν χιλιάδες ευρώ δρώντας ως κούριερ για μικρές σακούλες κοκαΐνης για μέλη συμμοριών που επιβαίνουν σε πολυτελή αυτοκίνητα και φορούν ακριβά κοστούμια. "Αυτό δεν αποτελεί θετικό πρότυπο", δήλωσε ο κ. Driesen.

Οι αρχές προσπαθούν να αντιδράσουν, συγκεντρώνοντας πόρους και πληροφορίες μεταξύ της αστυνομίας, των εισαγγελέων, των τελωνείων και άλλων υπηρεσιών. Οι διωκτικές αρχές και το δημαρχείο χρησιμοποιούν διάφορες εξουσίες για να κλείσουν τα εστιατόρια που συνδέονται με χρήματα από την κοκαΐνη. Ενώσεις λιμενικών εταιρειών και λιμενεργατών ξεκίνησαν εκστρατεία ευαισθητοποίησης και μια τηλεφωνική γραμμή για την ανώνυμη αναφορά ύποπτης συμπεριφοράς.

> Διάβασε ακόμη: Η Κολομβία απέναντι από τη νέα εποχή των Narcos

Νωρίτερα φέτος, η αστυνομία διείσδυσε σε ένα κρυπτογραφημένο σύστημα messenger, κατεβάζοντας περίπου ένα δισεκατομμύριο μηνύματα που οδήγησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις και ώθησαν πολλές περαιτέρω έρευνες, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στις συμμορίες. Αλλά οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι πολεμούν έναν αδυσώπητο εχθρό.

"Σε λίγους μήνες, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που θα πάρουν τη θέση τους, αλλά η εμπειρία μας βοηθά να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές", δήλωσε ο Franky De Keyzer, ο επικεφαλής εισαγγελέας της Αμβέρσας. "Είναι πάντα ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού".

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.