Οι ουσίες που προκαλούν τον μεγαλύτερο εθισμό

Είναι πέντε και εθίζουν μυαλό και σώμα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 26 Νοεμβρίου 2021

Ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να μιλήσει για εθισμούς στον μάταιο τούτο κόσμο είναι ο Βρετανός καθηγητής νευροφαρμακολογίας David Nutt, που ειδικεύεται στην έρευνα για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών αλλά και αυτές που έχουν άλλες ουσίες στον οργανισμό του ανθρώπου. Σε παλαιότερη μελέτη του, σε συνεργασία με χημικούς και ειδικούς των φαρμάκων, είχε καταλήξει στις εξής 5 πιο εθιστικές για τον άνθρωπο ουσίες.

Αλκοόλ

Οι ουσίες που προκαλούν τον μεγαλύτερο εθισμό

Παρότι η κατανάλωση του είναι νόμιμη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, το αλκοόλ είναι μία από τις εθιστικές ουσίες και έχει πολλές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αν η χρήση του ξεφεύγει από τα ορθά όρια.

> Διάβασε ακόμη: 7 ψυχολογικά τρικ που ο κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει

Μάλιστα σε πειράματα που έχουν γίνει έχει παρατηρηθεί αύξηση της ντοπαμίνης κατά 40% έως 360%. Το 22% του πληθυσμού του πλανήτη έχει πιει έστω και ένα ποτό στη ζωή του.

Βαρβιτουρικά

ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ

Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του άγχους και την καταπολέμηση της αϋπνίας. Αυτό που κάνουν είναι να "κλείνουν" διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

> Διάβασε ακόμη: Η πίσω πόρτα της απόλυτης καθαριότητας

Σε χαμηλές δόσεις τα βαρβιτουρικά προκαλούν ευφορία, αλλά σε υψηλές μπορεί να καταλήξουν θανατηφόρα, επειδή καταστέλλουν την αναπνοή. Η εξάρτηση από τα βαρβιτουρικά ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο στο παρελθόν καθώς ήταν εύκολα προσβάσιμα με συνταγή.

Νικοτίνη 

ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Είναι η κύρια εθιστική ουσία του καπνού. Όταν καπνίζεις η νικοτίνη απορροφάται τάχιστα από τους πνεύμονες και "παραδίδεται" από εκεί στον εγκέφαλο.

> Διάβασε ακόμη: 7 τρικ που θα βοηθήσουν να κόψεις το τσιγάρο

Δυο στους τρεις ανθρώπους που επιχείρησαν να καπνίσουν καταλήγουν εξαρτημένοι από το τσιγάρο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 8.000.000 άνθρωποι θα έχουν πεθάνει έως το 2030 από παθήσεις που σχετίζονται με αυτό.

Κοκαΐνη

ΚΟΚΑΪΝΗ

Είναι γνωστή και ως το "ναρκωτικό των πλουσίων" και αποτελεί μια από τις πιο περιζήτητες ουσίες αυτή τη στιγμή σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα κρυσταλλικό τροπανιοειδές αλκαλοειδές που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το όνομα του φυτού μαζί με την αλκαλοειδή κατάληξη -ίνη.

> Διάβασε ακόμη: Πώς η χρήση κάνναβης επηρεάζει το τρέξιμο

Η κοκαΐνη παρεμβαίνει άμεσα στην χρήση της ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο μεταφέροντας μηνύματα από τον ένα νευρώνα στον άλλον. Πρακτικά αυτό σημαίνει πω ο χρήστης νιώθει ένα σύντομο αλλά έντονο "φτιάξιμο" το οποίο διαδέχεται ένα έντονο συναίσθημα κατάθλιψης, νευρικότητας και λαχτάρας, συνήθως για περισσότερο ναρκωτικό.

Οι χρήστες συχνά δεν τρώνε και δεν κοιμούνται κανονικά. Από την κοκαΐνη προέρχεται και το κρακ, που θεωρείται το τρίτο πιο καταστροφικό για τον οργανισμό ναρκωτικό. Όπως και να έχει, κάθε παράγωγο της κοκαΐνης είναι εξαιρετικά εθιστικό ακόμη και μετά από μία μόλις χρήση, ενώ το 21% των χρηστών παρουσιάζει εξάρτηση.

Ηρωίνη

Οι εμπειρογνώμονες την τοποθετούν στην κορυφή των εθιστικών ναρκωτικών. Είναι ένα οπιούχο ναρκωτικό, που ανήκει στην κατηγορία των σκληρών λόγω του εξαιρετικά υψηλού σημείου εθισμού που προκαλεί ενώ είναι και κατασταλτικό.

> Διάβασε ακόμη: Αν πίνεις καφέ, ακόμα και decaf, μπορείς να ζήσεις περισσότερο

Κατά την χορήγησή της στον οργανισμό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης έως και 200%. Αυτό που την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη είναι το γεγονός πως μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο αν η δόση είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για "φτιαχτεί" κάποιος.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο γιοτ του David Beckham

Το νέο, ιταλικό σκάφος του Becks είναι ένα πραγματικό θαλάσσιο κόσμημα.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Metaverse και μόδα

Γιατί η Ralph Lauren θέλει να σου πουλήσει 'εικονικά' ρούχα.

Μήπως το παρακάνεις με το κρέας;

Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη του κρέατος και πόσο κρέας πρέπει να τρως την εβδομάδα.

Χρηστικός οδηγός αυτοπεποίθησης για εσωστρεφείς

Οι εσωστρεφείς έχουν εσωτερικές δυνάμεις, τις οποίες δεν 'διαφημίζουν', αλλά τις επιστρατεύουν όποτε υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν δύσκολες και άβολες καταστάσεις.

Πώς θα χτίσεις γρήγορα τεράστια πλάτη

Πώς θα χτίσεις γερή και μυώδη πλάτη εύκολα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.