Τηλεργασία και μετά την πανδημία
Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από τον χώρο τους και στην post-Covid εποχή σύμφωνα με έρευνα.
Η πλειονότητα των Ελλήνων δηλώνουν υπέρ της τηλεργασίας με την προϋπόθεση ότι η φύση του επαγγέλματος το επιτρέπει, ενώ θεωρούν ότι είναι κάτι που χρειάζεται να συναποφασίζεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, έτσι ώστε η λύση της τηλεργασίας να είναι αμοιβαίας ωφέλειας. Επίσης, η καλύτερη εκδοχή για όσους έχουν δοκιμάσει ήδη την λύση της τηλεργασίας, είναι να συνεχιστεί σε "μικτή βάση" μετά το τέλος της πανδημίας.
Η έρευνα
Αυτό προκύπτει από μια νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari|YouGov σε δείγμα 1.000 ατόμων κατά την περίοδο 15-22 Ιανουαρίου 2022. Οι δύο στους πέντε εργαζόμενοι Έλληνες (το 39%) δηλώνουν ότι εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη από απόσταση κατά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας.
Getty ImagesΤο 7% εργάζονται συνεχώς με τηλεργασία από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, το 19% μόνο στις περιόδους των "λοκντάουν", το 13% στα "λοκντάουν" και κάποιες πρόσθετες μέρες, ενώ το 61% δεν έχουν εργαστεί ποτέ με τηλεργασία.
> Διάβασε ακόμη: Τα επαγγέλματα που θα καθορίσουν τον κόσμο μετά την πανδημία
Μεγαλύτερα ποσοστά τηλεργασίας παρουσιάζουν οι γυναίκες (45%) σε σχέση με τους άνδρες (34%), οι κάτοικοι της Αττικής (46%) σε σχέση με εκείνους της Θεσσαλονίκης (39%) και της περιφέρειας (34%), καθώς επίσης οι ηλικιακές ομάδες 25-34 ετών (48%) και 35-44 ετών (43%) έναντι 38% στους 45-54 ετών, 37% στους άνω των 55 ετών και 33% στους κάτω των 25 ετών.
Το 23% δηλώνουν "απολύτως υπέρ" της τηλεργασίας, το 47% "μάλλον υπέρ", το 23% "μάλλον κατά" και μόνο το 7% "απολύτως κατά". Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής της τηλεργασίας εμφανίζουν οι ηλικίες 25-34 ετών (51%) και όσοι έχουν ήδη δοκιμάσει την τηλεργασία (48%).
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα, η τηλεργασία παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τους εργαζόμενους (λιγότερος χρόνος στις μετακινήσεις 73%, καλύτερη οργάνωση χρόνου εργασίας 43%, περισσότερος χρόνος με την οικογένεια 36% και περισσότερη ησυχία-λιγότερο άγχος 35%), όσο και για τις επιχειρήσεις (χαμηλότερα ενοίκια και λειτουργικά κόστη 67%, μικρότεροι χώροι γραφείων 64% και μεγαλύτερη αποδοτικότητα εργαζομένων 31%).
Όμως φαίνεται -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- να παρουσιάζει και ορισμένα μειονεκτήματα, με κυριότερα για τους μεν εργαζόμενους την αποξένωση-έλλειψη κοινωνικοποίησης (73%), για δε τους εργοδότες την αδυναμία να χτίσουν ένα δυνατό εσωτερικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων (71%).
> Διάβασε ακόμη: Τι δεν έμαθε ο κόσμος από την πανδημία
Για το 39% των εργαζομένων Ελλήνων που εργάζονται ή έχουν εργαστεί από απόσταση μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, μετά το τέλος της πανδημίας, το καλύτερο θα ήταν να δουλεύουν κάποιες μέρες από απόσταση και κάποιες από τα γραφεία (57%), το 29% θέλουν επιστροφή στα γραφεία όπως πριν την πανδημία, ενώ το 14% επιθυμούν να συνεχιστεί κατά 100% η τηλεργασία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Έφυγε από τη ζωή ο James Van Der Beek, ο πρωταγωνιστής του Dawson's Creek
Ο ηθοποιός που έγινε το σύμβολο της ανήσυχης τηλεοπτικής εφηβείας έφυγε στα 48 του, αφήνοντας πίσω του έξι παιδιά και μια σύζυγο, αλλά και μια γενιά που μεγάλωσε μαζί του.
Για ποιους λόγους πρέπει να μας εμπνέει ο Ιωάννης Καποδίστριας
Το πραγματικό κληροδότημα του Κυβερνήτη που γεννήθηκε σαν σήμερα, είναι το πώς επέλεξε να δει ένα λαό που δεν κατάφερε να αντικρίσει τον ίδιο του τον εαυτό.
Έφυγε από τη ζωή ο Brad Arnold, ο τραγουδιστής των 3 Doors Down
Η ροκ σκηνή θρηνεί για την απώλεια μιας από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές των ᾽00s. Η φωνή του Here Without You σίγησε στα 47 της χρόνια, μερικούς μήνες μετά τη διάγνωση καρκίνου στα νεφρά.
Ο Donald Trump δημοσίευσε βίντεο με τους Barack και Michelle Obama ως πιθήκους (video)
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαλωμένος με την πολιτική ορθότητα, αλλά εδώ μιλάμε για ξεκάθαρο ρατσισμό. Η πιο πρόσφατη ανάρτησή του στο Truth Social προκάλεσε σάλο διότι λοιδορεί το ζεύγος Obama.
Σε άλλα νέα, έφηβοι εκτελούνται στη Βόρεια Κορέα επειδή βλέπουν Squid Game και ακούν K-Pop
Οι καταθέσεις αναφέρουν επίσης ότι μαθητές αναγκάζονταν να παρακολουθούν δημόσιες εκτελέσεις ως μέρος της λεγόμενης "ιδεολογικής εκπαίδευσης", του στυλ δες τι θα σου συμβεί αν δε συμμορφωθείς.
Αυτό το νησί αλλάζει χώρα κάθε εξάμηνο
Υπάρχει ένα νησί στην Ευρώπη που ζει με δύο ημερολόγια και δύο διοικήσεις. Μικρό, ακατοίκητο και σχεδόν άγνωστο, κουβαλά μια ιστορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Γραφει Τιμος Σαλαμες