
Τηλεργασία και μετά την πανδημία
Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από τον χώρο τους και στην post-Covid εποχή σύμφωνα με έρευνα.
Η πλειονότητα των Ελλήνων δηλώνουν υπέρ της τηλεργασίας με την προϋπόθεση ότι η φύση του επαγγέλματος το επιτρέπει, ενώ θεωρούν ότι είναι κάτι που χρειάζεται να συναποφασίζεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, έτσι ώστε η λύση της τηλεργασίας να είναι αμοιβαίας ωφέλειας. Επίσης, η καλύτερη εκδοχή για όσους έχουν δοκιμάσει ήδη την λύση της τηλεργασίας, είναι να συνεχιστεί σε "μικτή βάση" μετά το τέλος της πανδημίας.
Η έρευνα
Αυτό προκύπτει από μια νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari|YouGov σε δείγμα 1.000 ατόμων κατά την περίοδο 15-22 Ιανουαρίου 2022. Οι δύο στους πέντε εργαζόμενοι Έλληνες (το 39%) δηλώνουν ότι εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη από απόσταση κατά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας.

Το 7% εργάζονται συνεχώς με τηλεργασία από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, το 19% μόνο στις περιόδους των "λοκντάουν", το 13% στα "λοκντάουν" και κάποιες πρόσθετες μέρες, ενώ το 61% δεν έχουν εργαστεί ποτέ με τηλεργασία.
> Διάβασε ακόμη: Τα επαγγέλματα που θα καθορίσουν τον κόσμο μετά την πανδημία
Μεγαλύτερα ποσοστά τηλεργασίας παρουσιάζουν οι γυναίκες (45%) σε σχέση με τους άνδρες (34%), οι κάτοικοι της Αττικής (46%) σε σχέση με εκείνους της Θεσσαλονίκης (39%) και της περιφέρειας (34%), καθώς επίσης οι ηλικιακές ομάδες 25-34 ετών (48%) και 35-44 ετών (43%) έναντι 38% στους 45-54 ετών, 37% στους άνω των 55 ετών και 33% στους κάτω των 25 ετών.
Το 23% δηλώνουν "απολύτως υπέρ" της τηλεργασίας, το 47% "μάλλον υπέρ", το 23% "μάλλον κατά" και μόνο το 7% "απολύτως κατά". Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής της τηλεργασίας εμφανίζουν οι ηλικίες 25-34 ετών (51%) και όσοι έχουν ήδη δοκιμάσει την τηλεργασία (48%).
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα, η τηλεργασία παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τους εργαζόμενους (λιγότερος χρόνος στις μετακινήσεις 73%, καλύτερη οργάνωση χρόνου εργασίας 43%, περισσότερος χρόνος με την οικογένεια 36% και περισσότερη ησυχία-λιγότερο άγχος 35%), όσο και για τις επιχειρήσεις (χαμηλότερα ενοίκια και λειτουργικά κόστη 67%, μικρότεροι χώροι γραφείων 64% και μεγαλύτερη αποδοτικότητα εργαζομένων 31%).
Όμως φαίνεται -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- να παρουσιάζει και ορισμένα μειονεκτήματα, με κυριότερα για τους μεν εργαζόμενους την αποξένωση-έλλειψη κοινωνικοποίησης (73%), για δε τους εργοδότες την αδυναμία να χτίσουν ένα δυνατό εσωτερικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων (71%).
> Διάβασε ακόμη: Τι δεν έμαθε ο κόσμος από την πανδημία
Για το 39% των εργαζομένων Ελλήνων που εργάζονται ή έχουν εργαστεί από απόσταση μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, μετά το τέλος της πανδημίας, το καλύτερο θα ήταν να δουλεύουν κάποιες μέρες από απόσταση και κάποιες από τα γραφεία (57%), το 29% θέλουν επιστροφή στα γραφεία όπως πριν την πανδημία, ενώ το 14% επιθυμούν να συνεχιστεί κατά 100% η τηλεργασία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Ο Mark Zuckerberg ωριμάζει
Ο "πατέρας" των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πλησιάζει τα 40 και οδηγεί την εταιρεία του σε νέους δρόμους με αυτοπεποίθηση.
Τι γυρεύει ο Elon Musk στο Ισραήλ;
Ο επιχειρηματίας προσγειώθηκε σήμερα στο Τελ Αβίβ.
Στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα νοσηλεύεται ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης
Διακομίστηκε το βράδυ του Σαββάτου με πολύ υψηλή πίεση και εμετούς.
Συνεχίζονται οι έρευνες στη Λέσβο για τους 12 αγνοούμενους του φορτηγού πλοίου Raptor
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη.
7 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν επενδύουμε στους δείκτες
Στα βασικά: ποτέ δεν επενδύετε απευθείας σε έναν δείκτη.
O Χάρης Δούκας θα αφήσει την Πανεπιστημίου στη ησυχία της
O νέος Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για το δύσκολο έργο που τον περιμένει αλλά και τις προτεραιότητές του.