Μία εξήγηση για την αύξηση ζήτησης και την υπερτιμολόγηση στα ρολόγια

Το παράδειγμα της Rolex και η συμβολή της πανδημίας.

Γράφει: Esquire Editors 15 Απριλίου 2022

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση στην αγορά των ρολογιών στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, όπως αναφέρει ο Βασίλης Καίσαρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ώρα Καίσαρης ΑΕΕ. Ο ίδιος επισημαίνει στο Capital.gr ότι τα προϊόντα της υψηλής ωρολογοποιίας λειτούργησαν -ειδικότερα τον τελευταίο καιρό- ως επενδυτικά προϊόντα. "Το ίδιο συμβαίνει και με την τέχνη –ειδικά με τα αντικείμενα μοντέρνας τέχνης–, τα παλαιά συλλεκτικά αυτοκίνητα, τα σπάνια ποτά". Εξηγεί ότι η συγκεκριμένη τάση για επενδύσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα έχει ξεκινήσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. 

Σε ό,τι αφορά το ρολόι, αναφέρει ότι με την έλευση της πανδημίας αρκετά εργοστάσια παραγωγής διέκοψαν την λειτουργία τους, γεγονός που περιόρισε σημαντικά τη διαθεσιμότητα. Ταυτόχρονα, η λειτουργία πλατφορμών στο διαδίκτυο, οι οποίες πωλούν ‘second hand’ ή ‘preowned’ ρολόγια, δημιουργεί πλέον ένα ευρύ πεδίο διάθεσης, σε αντίθεση με παλαιότερα όπου δεν υπήρχε το πλήθος των καναλιών πώλησης που συναντάται σήμερα. 

Το παράδειγμα της Rolex

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι για ρολόγια όπως ένα Rolex GMT με λιανική τιμή 9.850 ευρώ, κατά την αναζήτησή τους στο διαδίκτυο οι τιμές που μπορεί κάποιος να βρει και να αγοράσει ένα αντίστοιχο καινούργιο ρολόι συχνά υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ, ενώ σε μία γνωστή διεθνή πλατφόρμα όπως το Farfetch η τιμή πώλησης αυτήν τη στιγμή υπερβαίνει τις 28.000 ευρώ. 

Οι ειδικές – συλλεκτικές συλλογές

Ταυτόχρονα, όμως η ανάγκη δημιουργίας περιορισμένων συλλογών, όπως το πρόσφατο παράδειγμα συνεργασίας της Omega με τη Swatch για την παραγωγή ενός ρολογιού – πιστού αντιγράφου του ιστορικού Moon Watch της Omega, εναρμονιζόμενο πλέον με τη φιλοσοφία και την τιμολογιακή πολιτική της Swatch, προκάλεσε παροξυσμό και ουρές έξω από τα καταστήματα λιανικής πώλησης της δεύτερης, παγκοσμίως. Το λανσάρισμα του ρολογιού, προϊόν της συνεργασίας των δύο εταιρειών, βγήκε στην αγορά με τιμή πώλησης 250 ευρώ και λίγη ώρα μετά βρέθηκε να πωλείται στο e-bay με τιμή που έφτασε ακόμα και σε ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ. 

Η προσδοκία ότι κάποιος μπορεί να αποκομίσει κέρδος

Επί της ουσίας, όπως αναφέρει ο κύριος Καίσαρης, η αγορά ενός ρολογιού σήμερα, δημιουργεί σε ανθρώπους κάθε εισοδηματικής δυναμικής, την προσδοκία ότι μπορούν να βγάλουν ένα κέρδος με την επαναπώλησή του.
 
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Rolex, για την οποία αρκετά ακούστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, παράγει ετησίως και σε παγκόσμια βάση περίπου 1.000.000 τεμάχια, στη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας χρειάστηκε να περιορίσει την παραγωγή της σε περίπου 820.000 τεμάχια, ενώ η παραγωγή της έμεινε εκτός λειτουργίας για περίπου τρεις μήνες. Πέρυσι επανήλθε παραγωγικά στα 1.000.000 ρολόγια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρεία δεν δημιούργησε κανενός είδους τεχνητή ζήτηση, κάτι που αναδύθηκε στη δημοσιότητα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, η έλλειψη διαθεσιμότητας, που αντιστοιχούσε περίπου στο 20% της συνολικής παραγωγής -λόγω των συνθηκών που έφερε η πανδημία και της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου- δεν αναπληρώθηκε στην αγορά προκειμένου να επανέλθουν τιμές και διαθεσιμότητα στα προ Covid-19 επίπεδα. Την ίδια στιγμή η ζήτηση για τα ρολόγια της παρέμεινε σταθερή σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπως εξηγεί ο επιχειρηματίας. 

Επί του παρόντος υφίστανται δύο κατηγορίες αγοραστών ρολογιών. Εκείνοι που επιδιώκουν να αγοράσουν για να αποκομίσουν κέρδος από την επαναπώλησή του και εκείνοι που αγοράζουν ένα ρολόι προς ίδια χρήση. 

Ο Βασίλης Καίσαρης επισημαίνει ότι ακόμα και στην περίοδο που διανύουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, δεν έχει επηρεαστεί η ζήτηση για την αγορά ρολογιών.

Επισημαίνει ότι η πτώση των πωλήσεων και η διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων στη διάρκεια της πανδημίας, έφερε μεγάλη κινητικότητα στη συνέχεια με το άνοιγμα της αγοράς, γεγονός που προκάλεσε έντονη ζήτηση. Εκτιμά μάλιστα ότι η συγκεκριμένη έντονη κινητικότητα στα ρολόγια, θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια επιπλέον για να επανέλθει η αγορά σε φυσιολογικά προ πανδημίας επίπεδα και να υφίσταται διαθεσιμότητα τεμαχίων. Ως προς τις τιμές των ρολογιών, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα εμφανίσουν διορθωτικές τάσεις προσεχώς, εξισορροπώντας την εκρηκτική άνοδο των τιμών. 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.