Ο ρωσικός στρατός χάνει τον πόλεμο, όπως όλα δείχνουν

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει το 1/3 των δυνάμεών του.

Στις 80 και πλέον ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η πολεμική επιχείρηση του Πούτιν στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει το 1/3 των δυνάμεών του, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Οι σημαντικές απώλειες

Σε αριθμούς, αυτό θα πει δεκάδες χιλιάδες νεκροί στρατιώτες, ναύτες και αεροπόροι, χιλιάδες κατεστραμμένα άρματα, δώδεκα βυθισμένα ή εξουδετερωμένα πολεμικά πλοία και άλλα σκάφη, ενώ έχουν καταρριφθεί και περισσότερα από 100 αεροσκάφη. 

Οι βαριές απώλειες συρρικνώνουν τη μαχητική ικανότητα των Ρώσων. Η Μόσχα χάνει όλο και περισσότερα από τα καλύτερα όπλα της και θάβει όλο και περισσότερους από τους άρτια εκπαιδευμένους  στρατιώτες της. Όσο περνάει ο καιρός, βασίζεται όλο και περισσότερο σε παλιό οπλικό εξοπλισμό και ανεπαρκώς εκπαιδευμένα στρατεύματα για να συντηρήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση.

Τα παρωχημένα όπλα και οι στρατιώτες δευτέρας διαλογής ανατινάζονται και σκοτώνονται –αντιστοίχως– ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι ο προηγμένος στρατιωτικός εξοπλισμός και τα πρώτης γραμμής στρατεύματα που αντικαταστάθηκαν. Μόνο τυχαίο δεν είναι που το Κρεμλίνο περιορίζει –κάθε εβδομάδα που περνά– τους πολεμικούς του στόχους. 

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Ουκρανίας σε τέσσερα μέτωπα ταυτόχρονα: βόρεια – γύρω από το Κίεβο· βορειοανατολικά γύρω από το Χάρκοβο· ανατολικά στο ελεγχόμενο από τους φιλορώσους αυτονομιστές Ντονμπάς· και στα νότια κατά μήκος ενός διαδρόμου με τελικό στόχο την Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Τα ρωσικά στρατεύματα βρήκαν σκληρή αντίσταση στο Κίεβο. Η πολιορκία της ουκρανικής πρωτεύουσας τερματίστηκε ύστερα από έναν μήνα, και στη συνέχεια οι όροι αντιστράφηκαν. Στα μέσα Απριλίου, τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν είτε στη Λευκορωσία είτε προς τη νότια Ρωσία. 

Τα τάγματα με τις μικρότερες απώλειες μετατοπίστηκαν προς τα ανατολικά και νότια. Όμως, και σε αυτά τα μέτωπα η ρωσική επίθεση χωλαίνει. Αφού σταμάτησαν τους Ρώσους στα προάστια του Χάρκοβο, οι ουκρανικές ταξιαρχίες αντεπιτέθηκαν – και τώρα απωθούν τα τελευταία ρωσικά τάγματα από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Παράλληλα, η ουκρανική αντεπίθεση σβήνει σιγά-σιγά τα εδαφικά κέρδη των Ρώσων στα νότια, γύρω από τη Χερσώνα, καθώς και σε ορισμένες περιοχές περιμετρικά του Ιζιούμ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εστιάσει τις επιθέσεις τους στο Ντονμπάς.

Πριν από λίγες εβδομάδες, αρκετοί αναλυτές έδιναν 50-50 πιθανότητες στον ρωσικό στρατό να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και να πετύχει τον στόχο της "απoστρατιωτικοποίησης".

Σήμερα, η νίκη του ρωσικού στρατού είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο. "Η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς έχει χάσει τη δυναμική της και εξελίσσεται πιο αργά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα", επισήμανε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας την Κυριακή. "Παρά τη μικρής κλίμακας επέλαση στα αρχικά στάδια της εισβολής, η Ρωσία δεν κατάφερε να αποκομίσει σημαντικά εδαφικά κέρδη τον τελευταίο μήνα, ενώ η φθορά που υφίστανται τα στρατεύματά της παραμένει σε υψηλά επίπεδα".

Το φιάσκο της Ρωσίας εξηγείται εύκολα. Εισέβαλε στην Ουκρανία αναπτύσσοντας περίπου 125 Τάγματα τακτικού στρατού που αριθμούσαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες – δηλαδή, την μεγαλύτερο μέρος των ενεργών χερσαίων δυνάμεών της. Στην πραγματικότητα, όμως, οι Ρώσοι δεν είχαν επαρκείς δυνάμεις Πεζικού επαρκώς εκπαιδευμένες για να υποστηρίξουν τα άρματα μάχης και το πυροβολικό.

Τα τανκς προωθούνταν απροστάτευτα μέσα από αυτοκινητόδρομους, ως ιδανικοί στόχοι για τους ουκρανικούς πυραύλους και τις ενέδρες του ουκρανικού Πυροβολικού. Οι αναλυτές του ιστότοπου Oryx έχουν επιβεβαιώσει την εξουδετέρωση 361 ρωσικών αρμάτων μάχης και την "ακινητοποίηση" επιπλέον 239 ρωσικών τανκς.

Πρόκειται για το ένα πέμπτο των σε υπηρεσία τεθωρακισμένων που διέθετε ο ρωσικός στρατός πριν ξεκινήσει τον πόλεμο. Καθώς όλο και περισσότερα από τα προηγμένα άρματα T-90 και T-72B3 ανατινάζονται, το Κρεμλίνο αναγκάζεται να στείλει στο πεδίο της μάχης τα γερασμένα (του 1979) T-72A – οι απώλειες είναι μεγάλες και σε αυτή την κατηγορία τεθωρακισμένων. 

Επιπλέον, η ρωσική πολεμική αεροπορία δεν κατάφερε σε κανένα στάδιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων να κυριαρχήσει στον αέρα, εξαιτίας του άκαμπτου ρωσικού δόγματος πολέμου, των ελλείψεων σε πυρομαχικά και της ηρωικής αντίστασης της ουκρανικής αεράμυνας. 

Περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι ουκρανικοί πύραυλοι εξακολουθούν να καταρρίπτουν ρωσικά μαχητικά και drones. Οι Ουκρανοί πιλότοι συνεχίζουν να εφορμούν επιθετικά. Τα ουκρανικά drones TB-2 έχουν επιχειρήσει σε όλη την εμπόλεμη ζώνη και στη Μαύρη Θάλασσα, χτυπώντας με τους κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους τους ρωσικές θέσεις διοίκησης και πολεμικά πλοία.

"Οι Ρώσοι κατακτητές υπέστησαν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό", ανέφερε την Κυριακή το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. "Σε ορισμένες περιοχές, η στελέχωση των μονάδων... δεν φτάνει ούτε το 20%".

Η Ρωσία δεν διαθέτει πολυάριθμες εφεδρείες επαγγελματιών πεζικάριων. Για να αναπληρώσει τις απώλειές της, βασίζεται σε στρατεύσιμους από τις "λαϊκές δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς. Αλλά οι αυτονομιστές είναι συνήθως ή ηλικιωμένοι ή νεαροί, ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και –εν μέρει λόγω των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική βιομηχανία– εξοπλισμένοι με… μουσειακά όπλα και πολεμοφόδια.

Ένα βίντεο που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει επιστρατευμένους αυτονομιστές να φορούν ατσάλινα κράνη και να φέρουν τυφέκια Mosin με μπουλόνι – κράνη και τυφέκια της δεκαετίας του 1950. Είναι αυτονόητο ότι καταγράφονται σημαντικές απώλειες στις τάξεις αυτών των μαχητών κατά τις εχθροπραξίες με τα επαρκώς εξοπλισμένα ουκρανικά στρατεύματα.

Η Ρωσία υποστηρίζει μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων – ιδίως τη σκιώδη Ομάδα Wagner που αποτελείται από χιλιάδες Ρώσους πρώην στρατιωτικούς. Η Μόσχα φέρεται να έχει προωθήσει τουλάχιστον χίλιους μισθοφόρους της Wagner στο Ντονμπάw. "Μονάδες των Αερομεταφερόμενων Ταγμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεργάζονται με εκπροσώπους ρωσικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών", ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ο Marat Gabidullin, πρώην μισθοφόρος της Wagner που έχει πολεμήσει στο Ντονμπάς και στη Συρία και εγκατέλειψε την εταιρεία το 2019 για να εγκατασταθεί στη Γαλλία, δήλωσε στο Reuters ότι απέρριψε την πρόταση να επανενταχθεί στη Wagner και να συμμετέχει στην πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία.  

Όταν οι στρατολόγοι της Wagner τον διαβεβαίωσαν ότι οι Ουκρανοί ήταν απροετοίμαστοι να υπερασπιστούν τη χώρα τους απέναντι σε μια ρωσική επίθεση, ο Gabidullin τους απάντησε ότι κάνουν λάθος. 

Ασφαλώς και η Ουκρανία έχει υποστεί απώλειες. Έχουν χάσει χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα, δεκάδες αεροσκάφη και όλα τα μεγάλα πολεμικά της πλοία. Ωστόσο, διατηρεί ορισμένα πλεονεκτήματα –σε σχέση με τον επιτιθέμενο– που ισοσκελίζουν τα τρωτά σημεία. 

Οι γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας είναι μικρές χιλιομετρικά και με συνοχή, ενώ της Ρωσίας εκτείνονται σε μεγάλες αποστάσεις και είναι ευάλωτες. Το Κίεβο διαθέτει ισχυρούς συμμάχους που δαπανούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να εξοπλίσουν τα ουκρανικά στρατεύματα με καινούργιο και προηγμένο στρατιωτικό υλικό. Σημαντικό είναι επίσης ότι η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα με εκατομμύρια πολίτες –άνδρες και γυναίκες– που μπορούν να κληθούν σε επιστράτευση βάσει ηλικίας, και οι περισσότεροι έχουν ισχυρό κίνητρο να καταταγούν. Το Κίεβο δεν χρειάζεται να επιστρατεύσει αυτονομιστές ή να πληρώσει μισθοφόρους για να στηρίξει την άμυνά του.

Οι βασικές παράμετροι μιας σύγκρουσης δεν ήταν υπέρ των Ρώσων ούτε στα μέσα Φεβρουαρίου, προτού καν διαβεί το πρώτο ρωσικό τάγμα τα ουκρανικά σύνορα, με προορισμό τα προάστια του Κιέβου και… την ήττα. Αυτή η συνθήκη δεν έχει αλλάξει.

Με τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση στα άλλα τρία μέτωπα του πολέμου και τις ρωσικές να μην μπορούν να προωθηθούν περισσότερο από λίγα χιλιόμετρα την εβδομάδα παραμένοντας σε ευάλωτη κατάσταση, είναι ξεκάθαρο σε ποιο από τα δύο στρατόπεδα βρίσκεται το momentum της νίκης.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.