'Πάγωσαν' οι πτήσεις στην Ελλάδα-τι συνέβη με το μπλακάουτ στο FIR Αθηνών

Για ώρες, ο ελληνικός εναέριος χώρος λειτούργησε με σοβαρούς περιορισμούς, προκαλώντας ακυρώσεις και αναστάτωση. Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και ποια ερωτήματα μένουν ανοιχτά.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 05 Ιανουαρίου 2026

Χθες το πρωί, ο ελληνικός εναέριος χώρος μπήκε σε μια κατάσταση που ελάχιστοι είχαν ξαναδεί. Οι απογειώσεις σταμάτησαν, οι προσγειώσεις μπήκαν σε αναμονή και πτήσεις που περνούσαν πάνω από τη χώρα σε μεγάλα ύψη καθηλώθηκαν εκτός ελληνικού FIR. Για περίπου εννέα ώρες κάποιο πρόβλημα στο FIR Αθηνών δημιούργησε μια εικόνα που θύμιζε γενικευμένη παύση λειτουργίας, με άμεσο αντίκτυπο σε αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ακυρώθηκαν 53 αφίξεις και 54 αναχωρήσεις. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε πολλαπλές συχνότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι που αρχικά περιγράφηκε ως "μαζική παρεμβολή" και "πρωτοφανές φαινόμενο". Το εύρος του περιστατικού ήταν τέτοιο που επηρέασε ταυτόχρονα κρίσιμα κέντρα ελέγχου, οδηγώντας σε καθολική αναστολή κινήσεων.

Μπλακάουτ στον ελληνικό εναέριο χώρο

Αργά το απόγευμα, η ΥΠΑ ανακοίνωσε ότι η λειτουργία αποκαταστάθηκε. Όπως ανέφερε, βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΟΤΕ για την πλήρη διερεύνηση του συμβάντος, ενώ έγιναν έλεγχοι σε αναμεταβιβαστικούς σταθμούς και πραγματοποιήθηκε πτήση ελέγχου με αεροσκάφος της ΥΠΑ, με τη συνδρομή της ΕΕΤΤ. Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ δήλωσε ότι τα κυκλώματα που παρέχει είναι πλήρως λειτουργικά και δεν συνδέονται με άλλα συστήματα της υπηρεσίας.

Οι αεροπορικές εταιρείες βρέθηκαν στη μέση. Η Aegean Airlines ενημέρωσε ότι όλες οι πτήσεις της προς και από ελληνικά αεροδρόμια επηρεάστηκαν, είτε με καθυστερήσεις είτε με αναστολές. Για τα αεροσκάφη που βρίσκονταν ήδη εντός του ελληνικού FIR, τόνισε ότι εφαρμόστηκαν όλα τα διεθνή πρωτόκολλα. "Η ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού μας είναι απόλυτη προτεραιότητα", ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Ο αντιπτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Παπανικολάου χαρακτήρισε το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρό σε ένταση και διάρκεια. "Όταν επηρεάζονται ταυτόχρονα τα Κέντρα Ελέγχου Αθηνών και Μακεδονίας και σταματούν όλες οι απογειώσεις και προσγειώσεις, δεν μιλάμε για κάτι απλό", σημειώνει, προσθέτοντας ότι τα πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν "κακόβουλη ενέργεια, τεχνική αστοχία ή ανθρώπινο λάθος". Όπως λέει, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέρχεται και το διαχρονικό ζήτημα της απουσίας του συστήματος CPDLC (Controller-Pilot Data Link Communications). Πρόκειται για ψηφιακό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ πιλότων και ελεγκτών, που χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. "Στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Γιατί δεν το έχουμε, δεν ξέρω", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου, τονίζοντας ότι αυτό αφήνει κενά σε κρίσιμα σημεία.

Σήμερα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας της Αθήνας, Αριστείδης Κορέας, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, την οποία θα διενεργήσει το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ο Donald Trump δημοσίευσε βίντεο με τους Barack και Michelle Obama ως πιθήκους (video)

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαλωμένος με την πολιτική ορθότητα, αλλά εδώ μιλάμε για ξεκάθαρο ρατσισμό. Η πιο πρόσφατη ανάρτησή του στο Truth Social προκάλεσε σάλο διότι λοιδορεί το ζεύγος Obama.

Σε άλλα νέα, έφηβοι εκτελούνται στη Βόρεια Κορέα επειδή βλέπουν Squid Game και ακούν K-Pop

Οι καταθέσεις αναφέρουν επίσης ότι μαθητές αναγκάζονταν να παρακολουθούν δημόσιες εκτελέσεις ως μέρος της λεγόμενης "ιδεολογικής εκπαίδευσης", του στυλ δες τι θα σου συμβεί αν δε συμμορφωθείς.

Αυτό το νησί αλλάζει χώρα κάθε εξάμηνο

Υπάρχει ένα νησί στην Ευρώπη που ζει με δύο ημερολόγια και δύο διοικήσεις. Μικρό, ακατοίκητο και σχεδόν άγνωστο, κουβαλά μια ιστορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

"Θα χάσει η Γη τη βαρύτητά της"; Η NASA απαντά στη viral θεωρία

Μια παράξενη θεωρία για τη βαρύτητα της Γης έγινε viral και προκάλεσε ανησυχία. Τι υποστηρίζει, πώς εξαπλώθηκε και γιατί ένα αστρονομικό γεγονός μπήκε στο στόχαστρο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

MLS: Επανεμφάνιση της ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας

Μια νέα εταιρεία με το όνομα MLS ARTIFICIAL INTELLIGENCE εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που το παρελθόν της MLS Πληροφορική συνεχίζει να βαραίνει.

Γραφει Τιμος Σαλαμες